Project Oxford odslej prepoznava tudi čustva

Alenka Selčan 16. november 2015
/PublishingImages/project-oxford-hero.jpg

Se še spomnite letošnje pomladi, ko je na FB in drugih družabnih omrežjih zacvetelo polje fotografij tistih, ki so si prek Microsoftove aplikacije drznili preverjati, koliko so videti stari? Resda so rezultati dostikrat odstopali od dejstva, ki ga beleži EMŠO, nekateri so bili ob tem užaljeni, marsikdo pa se je prav dobro počutil ob nenadni pomladitvi za dekado ali celo več.

 

Čeprav je bila aplikacija How old do I look na prvi pogled videti kot še en od mnogih trapastih kvizov za nabijanje števila ogledov in posledično vrednosti oglasnega prostora, je njen smoter tičal drugje. Ustvarila jo je namreč ekipa projekta Oxford, Microsoftovega oddelka za strojno učenje, ki se posveča zlasti strojnemu prepoznavanju podob, zvoka in besedil.

Vsi, ki jih je zanimalo, koliko so videti stari, so (želeli ali ne) s svojo radovednostjo pripomogli k razvoju umetne inteligence, k temu pa so prispevali tudi vsi, ki že od poletja z aplikacijo TwinsOrNot.net iščejo svojega dvojnika. Tudi to aplikacijo namreč omogoča prav Project Oxford.

Veselo novico o najnovejšem dosežku v prepoznavanju podob je na Microsoftovi konferenci Future Decoded nedavno oznanil Chris Bishop, vodja Microsftovega raziskovalnega centra v Cambridgu. Ekipa Projecta Oxford, ki je doslej znala strojno prepoznavati obraze in njihovo starost, je namreč ugotovila, kako strojno uganiti, kako so se portretiranci ob fotografiranju počutili.

Če je prepoznavanje čustev doslej pripadalo le človeku, lahko zavoljo nedavnega napredka na področju strojnega učenja in umetne inteligence pričakujemo razcvet tako pronicljivih aplikacij, ki bodo poleg besed, zvokov in osnovnih podob znale prepoznavati obraze in celo razbirati čustva portretirancev.

 

Da bi pospešili razvoj takšnih aplikacij, je Project Oxford že lansko pomlad objavil prvo zbirko tovrstnih razvijalskih orodij, te dni pa jo je oplemenitil še z beta različico orodja za prepoznavanje obrazne mimike.

V zbirki orodij, ki jih bodo razvijalci lahko dodajali svojim aplikacijam, so še orodja za preverjanje črkovanja, prepoznavanje govora v tihih in hrupnih prostorih, urejevalnik video posnetkov, zasnovan na Microsoft Hyperlapse.

Takšna orodja bodo koristila predvsem tistim razvijalcem, ki sami nimajo dovolj znanja o strojnem učenju ali umetni inteligenci, a si v svoje aplikacije vseeno želijo vključiti razumevanje govora, izboljšano prepoznavanje podob in nenazadnje tudi čustev. Razvijalci, ki jih zanima razvoj tovrstnih aplikacij, lahko svoj nabor orodij najdejo na spletni strani https://www.projectoxford.ai/

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. november 2015
2755
18. november 2015
Project Oxford odslej prepoznava tudi čustva
Android, iOS