Projekt Adam - Microsoftov program za prepoznavanje podob

Alenka Selčan 22. julij 2014
/PublishingImages/project-adam-hero.jpg

Pripomočki za prepoznavanje podob že dolgo niso več novost. Če smo ob prvih podvigih tehnologije prepoznavanja obrazov, ki naj bi pomagala loviti nepridiprave vseh vrst, sumničavo vihali nos, smo bili že pred leti toliko bolj navdušeni nad tem, da Googlov Goggles res zna prepoznati Ljubljanski grad ali logotip priznane znamke. Težnja po takojšnjemu prepoznavanju podob, zvokov, objektov ali nenazadnje flore in favne, ki nas obdaja, je neustavljiva kot človeška radovednost in zato je na voljo vse več aplikacij, ki nam znajo hitro odgovoriti, kaj pravzaprav gledamo.

Vsa velika imena se zavzemajo čim bolje postreči s tovrstnimi uslugami in tudi Microsoft ni izjema. Ekipa Microsoftovih raziskovalcev (Trishul Chilimbi, Johnson Apacible, Yutaka Suzue in Karthik Kalyanaraman) je ravno te dni predstavila svoj projekt Adam, program za prepoznavanje objektov, ki naj bi prekašal vse doslejšnje.

 

Ustvarjalci projekta se hvalijo, da je Adam s svojimi nevronskimi, človekovim podobnimi „možgani“, ki so sposobni globokega učenja, pri iskanju ustrezne informacije o neki podobi kar petdesetkrat učinkovitejši od tovrstnih Googlovih podvigov.

Če nas aplikacija Goggles še danes opozarja, da ni preveč spretna pri prepoznavanju živali (in pohištva), se Adam hvali z ravno nasprotnim. Imel naj bi namreč odlično oko za prepoznavanje živali, predvsem psov. Na osnovi 14. milijonov fotografij psov, ki jih je opazoval prek ImageNeta, se je naučil ločiti ne le med osnovnimi pasmami, ampak tudi med njihovimi različicami, za katere so doslej vedeli le najbolj zavzeti ljubitelji teh štirinožnih prijateljev.

 

Trishul Chilimbi pravi, da se Adam samodejno uči, kako iz fotografij zajeti značilnosti in jih ustrezno umestiti v kategorije, ki jih že pozna. Nevroni v sistemu so zadolženi, da namesto cele slike raje preučujejo njene manjše dele. To omogoča podrobnejšo razčlenitev značilnosti (razbiranje obrazov, tekstur in podobno) v več nivojsko klasifikacijo.

Z obljubami, kdaj bodo uporabnikom pametnih tehnologij na voljo aplikacije, ki bodo z Adamovo pomočjo sposobne nemudoma postreči z informacijo, kaj se nahaja na fotografiji, ki so jo pravkar posneli, so Microsoftovi razvijalci previdni, saj je projekt Adam še v razvojni fazi.

A le vprašanje časa je, kdaj se bomo s tovrstnimi aplikacijami tudi najpreprostejši uporabniki učili hitreje, kot smo vajeni doslej, saj je že zdaj na voljo kar nekaj platform, ki se trudijo tej smeri. Morda aplikacije za prepoznavanje podob res še ne znajo ločiti škotskega ovčarja od kraškega, a že zdaj se lahko zabavamo s takšnimi, kot je Cortexica, ki zna prepoznati obleko in nas usmeriti na trgovca, ki jo prodaja.

Med čakanjem na zadnje Microsoftove dosežke pa le še razmislek, koliko tovrstnih aplikacij uporabljamo že danes in kakšne bo prinesla nova tehnologija. Morda tudi aplikacija, ki nam bo na sprehodu po naravi v hipu pomagala prepoznati zanimivo rastlino in jo opredeliti za koristno, zaščiteno ali strupeno, ni več daleč.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. julij 2014
2120
24. julij 2014
Projekt Adam - Microsoftov program za prepoznavanje podob
Android, iOS, Windows Phone 8