Prva pametna ura je bila narejena prej, kot ste mislili

Tehnik 12. november 2015
/PublishingImages/hp-prva-pametna-ura-hero.jpg

Marsikdo misli, da pametne ure obstajajo šele zadnjih nekaj let. Resnica je nekoliko drugačna. Prva pametna ura je na svet prijokala že davnega leta 1977. Ja, pred kar 38 leti. Imenovala se je HP-01, izdelal pa jo je gigant Hewlett-Packard, ki sicer danes na trgu pametnih ur ni ravno v ospredju.

 

Ura HP-01 je bila za svoj čas zares izjemen izdelek. Bila je neprimerljivo naprednejša od klasičnih mehanskih ročnih ur. Ne samo, da je uporabnikom prikazovala točen čas, ponujala jim je tudi kalkulator, štoparico, alarm in še kakšno pametno funkcionalnost, o kateri so druge ročne ure iz leta 1977 lahko le sanjale. Vse naštete funkcionalnosti so danes samoumevne, a takrat niso bile.

HP-01 se je od drugih ročnih ur iz leta 1977 ločevala tudi po LCD zaslonu, katerega se je upravljalo preko 28 fizičnih tipk. Slika na tem zaslonu seveda ni vrhunska, a v tistem času dobre slike niso imeli niti zasloni pri osebnih računalnikih.

Uganete, kakšna je bila cena te ure? Pričakovano ne prav nizka. Hewlett-Packard je HP-01 prodajal kar za 695 dolarjev, kar je bilo za tiste čase ogromno. Danes so pametne ure k sreči precej cenejše. Seveda obstajajo tudi izjeme. Cena nedavno predstavljene TAG Heuerjeve pametne ure je na primer zelo zasoljena. Tudi zlata različica Apple Watcha je izjemno draga.

Vir: latestnewsindia.net

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. november 2015
2750
17. november 2015
Prva pametna ura je bila narejena prej, kot ste mislili
Android, iOS, Windows Phone 8