Prva ugibanja o Samsungu Galaxy S8: 4K zaslon, dvojna kamera in termometer?

Andrej Pirnat 10. oktober 2016
/PublishingImages/galaxy-s8-render-hero.jpg

Ni se še dobro polegel prah od izida Applovega novega paradnega konja, iPhona 7, ko so se že pojavila prva ugibanja o lastnostih njegovega naslednjega največjega tekmeca, Samsungovega predstavnika Galaxy S8.

Trenutno se še razvija v južnokorejskih laboratorijih pod kodnim imenom “Project Dream”, luč dneva pa naj bi pričakovano ugledal ob pričetku Svetovnega kongresa mobilne telefonije v začetku marca prihodnje leto, oziroma po nekaterih ugibanjih celo že nekoliko prej. Šlo naj bi za največji, najbolj zmogljiv in vsesplošno najboljši Samsungov telefon doslej.

Zaslon pisan na kožo navidezni resničnosti

Prve večje spremembe naj bi bil deležen zaslon. Galaxy S8 naj bi bil na voljo le v različici Edge z ukrivljenim zaslonom (v dveh različnih velikostih - 5,1 in 5,5-palčni), ta pa naj bi z ločljivostjo 4K postavil nove standarde v mobilni telefoniji.

 

Takšno ločljivost je imel sicer tudi lanskoletni Sonyjev phablet Xperia Z5 Premium, vendar v aktualni generaciji ta še ni postala stalnica. To naj bi se s prihodom Samsungovega novega zastavonoše spremenilo, saj bodo morali v tem primeru tudi tekmeci stopiti stopničko više. Glavni razlog za dvig ločljivosti naj bi bil sicer napredek na področju navidezne resničnosti, saj naj bi virtualni svetovi šele tako lahko polno zaživeli.

Dve očesi za fotografijo

Galaxy S8 naj bi evolucijo nadaljeval tudi v fotografiji. Samsungov novi predstavnik naj bi se namreč pridružil vedno bolj obsežni množici telefonov s sistemom dveh kamer. Bolj konservativna ugibanja pravijo da naj bi se obstoječemu senzorju z 12 megapiksli pridružil še en s 13 megapiksli, najbolj radikalna pa govorijo celo o številkah 20 in 30 megapikslov. Novi Galaxy pa bo nedvomno imel tudi bralnik očesne šarenice, ki ga je vseboval že Galaxy Note7.

 

Hitrejši kot iPhone 7?

Kaj pa tehnikalije pod zaslonom? Tudi na tem področju gre pričakovati pošteno nadgradnjo aktualne generacije. Na ameriškem trgu naj bi novi Galaxy poganjal osemjedrni 3.2-gigaherčni Snapdragon 830, na evropskem pa ustrezno hitri Samsungov lastni Exynos 8895. Obe različici naj bi bili opremljeni tudi s kar dvakrat bolj zmogljivim grafičnim čipom Mali-G71 (tega bodo najbolj veseli VR navdušenci) ter šestimi gigabajti delovnega pomnilnika, za prostorske potrebe pa naj bi uporabnik izbiral med 32, 64 in 128-gigabajtnim diskom.

Na spletu se je pojavila tudi informacija, ki naj bi v praksi prikazovala strojno zmogljivost Galaxyja S8. Neimenovana naprava, za katero strokovnjaki menijo da je prav za Samsungov novi telefon, naj bi v uveljavljenem programu za merjenje zmogljivosti AnTuTu dosegla zavidanja vreden rezultat 203.737 točk. Če podatek drži, potem je to prvi telefon, ki mu je v omenjenem programu uspelo prebiti magično mejo 200 tisoč točk in s tem iz prvega mesta (neuradno) izpodriniti aktualnega prvaka, iPhone 7.

 

Bo znal izmeriti temperaturo uporabnika?

Galaxy 8 naj bi imel nameščen tudi najnovejši Android 7.1 Nougat (vendar brez Googlovega pametnega asistenta, ki bo rezerviran samo za Googlov telefon Pixel), podpiral naj bi omrežje 5G, s pomočjo infrardečih tipal pa naj bi znal celo izmeriti temperaturo človeškega telesa. Obdržal pa naj bi tudi vse dobre lastnosti aktualne generacije, kot sta vodotesnost in funkcionalnost hitrega polnjenja baterije.

(Slike v članku so simbolične in prikazujejo zgolj koncept telefona Samsung Galaxy S8.)

Foto: Phone Arena

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. oktober 2016
3186
10. oktober 2016
Prva ugibanja o Samsungu Galaxy S8: 4K zaslon, dvojna kamera in termometer?