Računalniki Mac bodo dobili sposobno digitalno asistentko

Tehnik 12. avgust 2014
/PublishingImages/digitalna-asistentka-hero.jpg

O uporabnosti digitalnih asistentk in asistentov na mobilnih napravah lahko precej razpredamo. Po eni strani so zabavni in nam lahko olajšajo kakšno opravilo, marsikdaj pa so še vedno precej nekoristni. Njihova uporaba je v primerih, ko nismo sami, lahko hitro vprašljiva. Pogovarjati se z njimi na vlaku, avtobusu ali sredi mesta je, roko na srce, nekoliko čudno in le redko danes srečaš osebo, ki to počne. Tudi ko smo sami doma, smo pogosto prisiljeni ročno poiskati določeno stvar na spletu ali ročno izvesti kakšno opravilo. Ta orodja nam namreč v nekaterih primerih še vedno ne morejo ustreči pri naših zahtevah ali pa nas narobe razumejo. Je pa res, da se sposobnost tovrstnih asistentov oziroma asistentk izboljšuje. Podjetja namreč še naprej vidijo svetlo prihodnost upravljanja naprav z glasom, zato jih razvijajo naprej. Pri Applu se s tovrstnim upravljanjem naprav v zadnjem obdobju še posebej veliko ukvarjajo, saj nam pripravljajo vrhunsko novo digitalno asistentko za računalnike Mac. V teh dneh so jo tudi že patentirali, in sicer s kar 92 strani dolgim dokumentom. Pod kakšnim imenom jo bomo poznali, sicer še ni znano, a predvidevamo, da Apple tukaj ne bo odkrival tople vode in jo bo poimenoval kar Siri, tako kot tisto pri mobilnih napravah.

 

Apple nam sicer že sedaj pri Macih omogoča uporabo glasovnega opravljanja, a je to v primerjavi s tem, kar prinaša nova digitalna asistentka, precej bolj okrnjeno. Slednja nam bo lahko precej bolj v pomoč pri delu. Na računalniku tako ne bo le kot igrača, ki jo bomo kmalu zavrgli, ampak nam bo lahko precej olajšala in pohitrila različna opravila. Med drugim zna spreminjati velikosti slik, jih razvrščati v mapah po naših željah (na primer po datumu), spreminjati govor v tekst ali pošiljati elektronsko pošto.

Applova želja je, da s to digitalno asistentko izboljša večopravilnost. Če danes v urejevalniku besedil pišemo neko besedilo in vmes želimo pogledati kakšne slike, ki se nanašajo nanj, moramo odpreti novo okno ali nov zavihek brskalnika in jih najti. Nova Applova asistentka se s takšnimi stranskimi opravili bolje spoprijema, saj omogoča, da ji med pisanjem enostavno naročimo, naj nam poišče slike. Če imamo pri delu malo takšnih stranskih opravil, ni problem, če jih je veliko, pa to lahko na koncu nanese kar nekaj dodatnega klikanja in tipkanja.

Novo digitalno asistentko se lahko zbudi na dva načina. Prva možnost je posebna besedna zveza, ki jo izgovorimo. Ta način sicer ni nič revolucionarnega, saj smo takšen priklic že lahko videli pri pametnih mobitelih in tabličnih računalnikih. Pri mobilnem operacijskem sistemu iOS 8 se lahko Siri na primer prikliče z besedno zvezo »Hey Siri«, pri novejših različicah Androida pa Google Now z »Ok Google«. Druga možnost, kako priti do digitalne asistentke, pa je uporaba posebne geste z miško ali bližnjice na tipkovnici.

Verjetno bi uporabniki Applovih osebnih računalnikov novost radi že čim prej preizkusili, a boste morali nanjo žal še nekoliko počakati. Za zdaj še ni znano, kdaj bo na voljo. Na to, da jo boste dobili jeseni, ko prihaja nov operacijski sistem OS X Yosemite, raje ne računajte. Če bi bilo tako, bi jo Apple zagotovo s ponosom najavil na junijski predstavitvi tega operacijskega sistema. Pa je žal ni.

Vir: appleinsider.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. avgust 2014
2154
14. avgust 2014
Računalniki Mac bodo dobili sposobno digitalno asistentko
iOS