Raziskovalci izdelali obetaven prototip baterije

Tehnik 13. april 2015
/PublishingImages/prototip-baterije-hero.jpg

Čeprav se v zadnjih letih o razvoju baterij piše precej manj kot o razvoju procesorjev ali zaslonov, to še ne pomeni, da se v zvezi z baterijami v ozadju nič ne dogaja. Raziskovalci nenehno tuhtajo, kako izdelati še boljše. Takšne, ki bodo izpodrinile trenutne litij-ionske (pa tudi alkalne), ki imajo več slabosti. Ena večjih slabosti pri slednjih je na primer ta, da mora preteči kar nekaj časa, da jih napolnimo. Ali pa ta, da se sčasoma iztrošijo. Da ne naštevamo naprej. V teh dneh smo dobili razlog, da o baterijah ponovno pišemo. Raziskovalci s stanfordske univerze so namreč ravnokar izdelali zelo obetaven prototip aluminij-ionske baterije, ki bi lahko pomenil začetek nove baterijske ere.

 

Nova aluminij-ionska prototipna baterija ima več prednosti v primerjavi s klasičnimi litij-ionskimi. Ena izmed njih je, da jo je mogoče ukriviti. Takšna baterija bi bila tako zelo primerna za prihajajoče mobitele, pri katerih bomo lahko zaslone ukrivljali. Prototip se lahko pohvali tudi s hitrim polnjenjem, zelo nizko vnetljivostjo in izjemno dolgim ciklom polnjenj. V povprečju lahko litij-ionske polnimo tisočkrat, to prototipno pa brez izgube kapacitete kar 7500-krat.

Žal raziskovalci še nimajo prevelikih razlogov za odpiranje šampanjca, saj ima njihov prototip eno precej veliko težavo  ne zmore shraniti prav veliko energije. Upajmo, da jim to zagato uspe rešiti, saj v nasprotnem primeru s prebojem na trg ne bo nič.

Vira: iflscience.com, nature.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. april 2015
2465
15. april 2015
Raziskovalci izdelali obetaven prototip baterije
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8