Robot Buddy - srce hišnega interneta reči

Alenka Selčan 8. september 2015
/PublishingImages/robot-buddy-hero.jpg

Ljubezen in strah do robotov hodita z roko v roki. Ko opazujemo hitri napredek robotov, ki jih pod okriljem ameriške vojaške agencije Darpa razvijajo v Googlovem posvojencu Boston Dynamic, nas brž obide groza pred robotsko prevlado.

 

A ko zagledamo prisrčnega in že nadvse pametnega robotka Nao, si kmalu zaželimo družbe teh neorganskih stvorov, ki bodo morda nekoč nadomestili celo mobitele.

Pisali smo že o robotu Pepperju http://tehnik.telekom.si/novice/Robot-Pepper, ki si ga že lahko omislijo japonske družine, tu pa je že ameriška različica hišnega robota z imenom Buddy, ki mu je po nedavni dvomesečni kampanji na Indiegogo uspelo zbrati pol milijona ameriških dolarjev in si tako zagotoviti dovolj sredstev za svoj razvoj.

 

Če smo si nekdaj nadejali, da bodo prvi družinski roboti pravzaprav neosebne gospodinje, nam prav takšni roboti dokazujejo nasprotno. Sicer Buddyiju povsem privoščimo, da so ga njegovi stvarniki pri Blue Frog Robotics obvarovali pred gospodinjskimi opravili, se vseeno poraja vprašanje, čemu ga niso postavili na robotski sesalnik in ga tako vsaj s pometanjem zaposlili za dolge ure, ki jih bo Buddy preživljal med čakanjem, da se družinski člani vrnejo iz službe ali šole.

A Buddyijeva misija ni biti gospodinja, temveč družinski asistent, ki prepoznava obraze in glasove družinskih članov, beleži njihove opravke in jih nanje opominja. Kakopak pomaga tudi v kuhinji, a le tako, da postreže s kakšnim receptom in kuharici vrti glasbo po njenem izboru. Po potrebi ji prebere kakšno novico ali pa prevzame vlogo mobitela in namesto nje opravi klic, seveda pa najde dovolj časa, tudi za mlajše. Otroke lahko nauči poštevanke, jim pomaga pri nalogi ali pa jih zabava na rojstnodnevni zabavi. Z njimi se lahko igra skrivalnice, jim za lahko noč prebere pravljico ter jih ponoči čuva pred pošastmi, ki kukajo iz omare.

Buddy ne prepoznava le obrazov, temveč tudi nasmehe, zato je izvrsten fotograf (mar to pomeni, da bo selfijem vendarle odklenkalo?). Je odlična družba za starejše, ki v osamljenosti lahko prek njega govorijo s svojimi najdražjimi. Le še nekaj ročnih spretnosti, pa bo Buddy prav takšen negovalec, kot smo ga pred komaj tremi leti občudovali v filmu Robot & Frank.

Najpomembnejša Buddyijeva naloga pa je krmiljenje vseh, v omrežje povezanih hišnih naprav. Buddy je pravzaprav osrednja centrala interneta reči, nekakšno srce pametne hiše, ki skrbi ne le za komunikacijo med družinskimi člani, temveč tudi med napravami, ki jih bo tiho nadzoroval in po potrebi vklopil ali izklopil.

Buddy je prostokodna in izboljšana različica Googlovega Nesta, ki z ljubkim obrazom / tablico bdi nad stikali, termostatom, fitnes napravami in ključavnicami v hiši. Če ste pozabili ugasniti luč, bo to namesto vas storil Buddy in le koga boste poklicali, če ste pred odhodom pozabili izklopiti pečico? Buddyija, kakopak.

Buddyijeve čare bodo že prihodnje leto spoznavali vsi, ki so si ga že za najmanj petstotaka ameriških dolarjev zagotovili na Indiegogo, ostali pa bomo o tako očarljivi družbi še nekaj časa le sanjarili.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. september 2015
2665
11. september 2015
Robot Buddy - srce hišnega interneta reči
Android, iOS, Windows Phone 8