Robot Pepper

Alenka Selčan 24. junij 2015
/PublishingImages/robot-pepper-hero.jpg
 

Medtem, ko so se v začetku junija raznorazni roboti takole opotekali na Darpinem tekmovanju robotov, so Japonci že nekaj korakov v prihodnosti. Natanko pred enim letom japonski telekom SoftBank predstavil svojo različico gospodinjskega robota Pepper.

 

Japonci že nekaj let razvijajo človeku prijazne robote. Aldebaran Robotics je že pred leti predstavil svojega nadvse simpatičnega robota z imenom Nao, omenimo pa še izrednega robota Kirobo, prvega robota v vesolju, ki so ga ustvarili prav za družbo astronavtom na vesoljski postaji.

 

Pepper je prvi robot, ki naj bi razumel čustva in se na njih primerno odzival. Zaradi svoje prijazne podobe in prav takšnega vedenja naj bi bil primeren za vsako gospodinjstvo. Robota bodo bogatile tudi različne aplikacije, ki pa so še v samem začetku svojega razvoja.

 

Februarja so na Japonskem priredili prvo tekmovanje v Pepper aplikacijah. Med stotimi prijavami se jih je deset uvrstilo v finale. Nekatere med njimi želijo Pepperja spremeniti v središče zabave. SabiDon je tako pripravil aplikacijo, s katero Pepper svoje bližnje zabava z igrico „Kdo ugane melodijo“, Close-up ga je naučil celo nekaj čarovniških trikov. Zavoljo aplikacije PepperSelfie bo tudi Pepper imel album, poln selfijev, a tudi to ni bilo dovolj, da bi prepričalo žirijo. Zmagovalec tekmovanja je postala aplikacija Dementia, s katero bo robot Pepper lahko izvrstno pomagal dementnim ljudem, ki del vsaj dneva preživijo sami. Pepper jim bo kot osebna negovalka ob pravem času ponudil zdravilo in o tem poročal njihovem zdravniku.

 

Pred nekaj dnevi je SoftBank najavil, da se projektu Pepper pridružujeta še dva investitorja, Alibaba in Foxconn, ki bosta v proizvodnjo kapnila vsak po 118 milijonov ameriških dolarjev in za svoj vložek vsak prejela 20 odstotni delež. Tri podjetja težijo k istemu cilju: robota Pepper pripeljati v čim krajšem času v čim več domov po celem svetu.

Foxconn, proizvajalec Pepperjev, ki je na Japonskem že februarja začel s prodajo tristotih robotov Pepper, je naredil tisoč novih primerkov, ki si jih bodo za borih 1600 ameriških dolarjev najbrž priskrbeli razvijalci. No, cena sicer ni tako nizka, kot je videti na prvi pogled, saj ne upošteva še triletnega mesečnega pavšala v višini 200 $.

In kaj pravite vi na takšnega družinskega člana? Kot kaže, ne bo treba dolgo čakati, da se bo vizija filma Robot & Frank, ki se nam je še leta 2012 zdela zelo oddaljena, kmalu udejanila tudi v naših domovih.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. junij 2015
2564
30. junij 2015
Robot Pepper
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8