Samsung je razkril najmogočnejši "planet" v mobilnem vesolju, Galaxy Note7

Andrej Pirnat 3. avgust 2016
/PublishingImages/Samsung-razkril-Note7-hero.jpg

Samsung je na svoji drugi letošnji konferenci Unpacked predstavil pametni telefon, oziroma natančneje "phablet" naslednje generacije, Galaxy Note7, ki s svojimi mogočnimi lastnostmi in specifikacijami napoveduje boj za prestol mobilne telefonije. Preberite zakaj ...

Samsung s serijo Note začrtal smernice prihodnosti

Ko je Samsung pred petimi leti predstavil svoj prvi telefon v liniji Note, je na trgu mobilne telefonije zapihal nov veter. S svojo zmogljivo strojno opremo in za tiste čase velikim zaslonom (5.3 palca) ni predstavljal zgolj priročnega nadomestka za računalnik in nepogrešljivega orodja za poslovne uporabnike, ki so veliko na poti, ampak tudi začrtal smernice razvoja mobilne tehnologije v prihodnosti ter populariziral izraz "phablet", ki se uporablja za križance med tablicami in telefoni.

 

Če zavrtimo čas naprej in skočimo v današnji dan, vidimo da so te smernice danes prevzeli malodane vsi proizvajalcih pametnih telefonov. Pet in več palčni zasloni se bohotijo na Applovih, Sonyjevih, LG-jevih, Huaweijevih in številnih drugih mobilnikih. Pravite, da bi mobilna evolucija v vsakem primeru potekala v tej smeri in ni pogojena s Samsungovim izumom? Morda. Ampak ostaja dejstvo, da je bil Samsung na tem področju pionir (vsaj najvidnejši) in tega mu ne more vzeti nihče.

S polno paro naprej

Za razliko od številnih drugih izumiteljev v zgodovini našega planeta, ki so zaspali na lovorikah in so jih prehiteli posnemovalci, pa se južnokorejski tehnološki velikan ni zadovoljil s kratkotrajnim primatom. Njegovi inženirji so projekt Note razvijali in dopolnjevali iz leta v leto, njihov zadnji primerek, Galaxy Note7, ki so ga uradno predstavili včeraj na svojem tradicionalnem dogodku Unpacked, pa je morda najboljši pametni telefon, ki je bil kdajkoli izumljen.

 

Ukrivljen zaslon kot pri Galaxyju S7 Edge

Prva opazna novost, ki jo bodo opazili poznavalci serije Note je karoserija. Ta ni več pusto generična, ampak precej bolj estetsko zaobljena in simetrična, kar napravo nedvomno naredi bolj privlačno za oči. Dizajnerske smernice si sicer sposoja pri svojemu nekoliko starejšemu bratu, po mnenju mnogih najboljšemu telefonu aktualne generacije, Galaxyju S7 Edge.

 

Podobno kot slednji, se tudi Note7 lahko pohvali z izjemnim ob robovih zaobljenim "neskončnim" Super AMOLED zaslonom z ločljivostjo QHD (2560 x 1440 slikovnih pik). Razlika je le v velikosti, ki pri novem Notu v diagonalo znaša kar 5.7 palca (dobrih 14 centimetrov) in ostrini slike izraženi v gostoti pikslov na palec (ppi), ki je pri Notu, posledično prav zaradi večje površine, nekoliko nižja in znaša 518 ppi (brez skrbi, s prostim očesom te razlike ni mogoče zaznati).

 

Z roko v roki z zaslonom in njegovim izjemno močnim prekrivajočim steklom Gorilla Glass 5, gre tudi značka IP68, ki potrjuje, da je telefon vodotesen in odporen na prašne delce. Kot zagotavlja Samsung, ga bo mogoče potopiti v poldrugi meter globoko vodo in sicer za največ 30 minut.

Pod pokrovom rohni zmogljiv "osemvaljnik"

Note7 se po obeh najmočnejših predstavnikih družine Galaxy S zgleduje tudi pod pokrovom. Čipovje, ki poganja napravo tako obsega:

  • 8-jedrni procesor Exynos 8890 (v ZDA Snapdragon 820)
  • 4 gigabajte delovnega pomnilnika
  • 64 gigabajtov notranjega pomnilnika (razširljivega s spominsko kartico do 256 gigabajtov)

 

Poleg tega je telefon opremljen s funkcijo hitrega polnjenja (tudi brezžičnega) in 3500-miliampersko baterijo, ki je precej bolj zmogljiva kot pri predhodniku, lanskoletnemu Galaxyju Note5 (3000 mAh) in začuda nekoliko manj kot pri manjšemu Galaxyju S7 Edge (3600 mAh). Hvalevredna novost, ki se tiče napajanja je tudi posvojitev novega standarda USB-C, ki je naposled zamenjal starosto microUSB.

Preizkušen in uveljavljen fotoaparat

Če namenimo še nekaj besed kameri oziroma fotoaparatu, naj povemo, da je ta enak (5 megapikslov spredaj, 12 megapikslov zadaj, zaslonka s širino f/1.7, 4K video, optična stabilizacija slike) kot pri Galaxyju S7 in S7 Edge. To je seveda dobra novica, saj slednji velja za enega najboljših, če ne celo za najboljšega med pametnimi telefoni.

 

Čeprav novi "phablet" v primerjavi z S7 in S7 Edge ni napravil potihem pričakovanega skoka v strojni moči, pa vse naštete karakteristike kljub temu kažejo, da je pisan na kožo tako uporabnikom, ki svojo napravo uporabljajo predvsem za zabavo in predvajanje večpredstavnostnih vsebin, na primer filmov in iger, kot tudi tistim, ki ga nameravajo uporabljati v vlogi osebnega pisarniškega asistenta.

Kdo sploh še uporablja listke z obvestili?

Sploh slednji lahko njegovo polno funkcionalnost najbolje izkoristijo v kombinaciji s priloženim digitalnim pisalom S Pen, ki je bil prav tako deležen prevetritve. Ta ima zdaj tanjšo konico in je dvakrat bolj občutljiv na moč pritiska kot njegov predhodnik, zaradi česar sta risanje in pisanje z njim še bolj natančna, poleg tega je paličica tudi vodoodporna.

 

Posodobljena pa ni bila le njegova oblika, ampak tudi funkcionalnost. Ta poleg zapisovanja hitrih opomnikov (tudi na namizju zaklenjenega zaslona) zdaj obsega še instantne prevode besedil (z označevanjem teksta), povečevalno lupo in hitro ustvarjanje animiranih GIF-ov iz videa, ki se predvaja na zaslonu.

Varnostni mehanizem iz hollywoodskih filmov

Med najpomembnejše novosti telefona pa zagotovo šteje nov varnostni mehanizem, bralnik očesne šarenice (infrardeča kamera), ki omogoča, da uporabnik telefon odklene samo s pogledom. Po pričanju prvih očividcev, ki so se udeležili predstavitve naprave, ta deluje hitro in brez zatikanj, omogoča pa tudi zaklep posameznih map, datotek in aplikacij, ki bi jih uporabnik želel obvarovati pred nepooblaščenimi vpogledi.

 

Poleg tega je Note7 opremljeni tudi z bralnikom prstnih odtisov, tako da je za varnost podatkov resnično dobro poskrbljeno.

Kam se je izgubila šestica?

Ob vsem navedenih lastnostih, pa se verjetno še vedno sprašujete, zakaj bo novi Note v imenu nosil sedmico, če je imel njegov predhodnik, ki v pri nas uradno ni bil naprodaj, oznako pet.

 

Kot pojasnjujejo pri Samsungu, so šestico preskočili, ker želijo na ta način uskladiti številčne oznake svojih najmočnejših predstavnikov - telefonov Galaxy S7 in Galaxy S7 Edge ter "phableta" Galaxy Note7. Na ta način pri uporabnikih ne bo prihajalo do nepotrebne zmede, saj bodo točno vedeli katere Samsungove naprave pripadajo aktualni generaciji in katere starejši.

 

Korak v novo obdobje navidezne resničnosti

Samsung pa na svojem drugem letošnjem dogodku Unpacked ni predstavil le svojega novega paradnega konja med pametnimi telefoni, ampak je nekaj besed namenil tudi premikom v navidezni resničnosti, natančneje posodobljeni različici njihove čelade GearVR, sicer eni najugodnejših vstopnic v virtualne svetove.

V prvi vrsti je GearVR dobil novo modro-črno barvno kombinacijo, saj naj bi bela barva pri prejšnji različici povzročala moteč odsev. Prav tako se je nekoliko povečal vidni kot perifernega vida in sicer iz 96 na 101 stopinjo, nova čelada pa ima tudi namensko tipko, ki uporabnika odpelje naravnost med police virtualne trgovine.

 

GearVR sicer ni samostojna naprava, ampak za delovanje potrebuje enega od Samsungovih močnejših telefonov (Galaxy Note7, S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge), letošnja različica pa nasprotno od lanske za priklop uporablja vtičnico USB-C. Vendar brez skrbi. Zraven je priložen microUSB adapter, tako da je poskrbljeno tudi za uporabnike, ki si ne bodo lastili Nota7.

Oglejte si posnetek Samsungovega dogodka Unpacked

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate ponovitev Samsungovega dogodka Unpacked, na tej povezavi pa več slik Galaxyja Note7.

 

Foto in video: Samsung

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. avgust 2016
3096
4. avgust 2016
Samsung je razkril najmogočnejši "planet" v mobilnem vesolju, Galaxy Note7