Samsung predstavil Galaxy S7, S7 Edge in Gear 360

Uroš Miklavčič 22. februar 2016
/PublishingImages/Samsung-Galaxy-S7-official-hero.jpg

Soba polna stolov in medle modre svetlobe. Stoli so urejeni v vrste in na vsakemu od njih očala Gear VR. Vrste in vrste očal – za vsakega udeleženca en par. Ne pozabimo dejstva, da je vsakemu paru očal po en Galaxy Note 5 – verjetno so prav zaradi tega prednji pokrov očal zalepili (priložnost dela tatu). Samsung je za letošnjo predstavitev svojih paradnih konjev resnično postregel s presenečenjem, še predno so se imeli novinarji čas usesti (oh, ko bi le lahko bil tam). To pa je bil le uvod za kar je sledilo ...

Galaxy S7

Če ste v zadnjih dneh vsaj malo spremljali dogajanje v svetu tehnologije ste verjetno že popolnoma na tekočem glede novega Samsungovega paradnega konja, ku sliši na ime Galaxy S7. Še pred uradno predstavitvijo je namreč na splet ušlo kup fotografij in celo poln seznam specifikacij novega mobitela.

 

Kljub temu je Samsungu uspelo zadržati nekaj podrobnosti, ki smo jih izvedeli šele tekom predstavitve. Poglejmo si najprej že znane stvari: S7 je, tako kot njegov predhodnik, odet v kovino in steklo. Je nekoliko debelejši (kar se pozna na bateriji in izboklini kamere), njegove linije pa so bolj gladke in izpopolnjene. Ne gre za bistven odmik od lani zastavljenih smernic in to je zelo dobro, saj so bili lanski modeli resnično prelomnica za Samsung, ki je bil pred tem poznan po sicer zmogljivih mobitelih, ki pa so bili odeti v ceneno plastiko. Še ena novost, ki se vrača je vodotesnost naprave, ki se ponaša s certifikatom IP68, kar pomeni, da pod vodo zdrži pol ure, brez da bi utrpela kakšne poškodbe.

S7 ima enako velik zaslon, kot njegov predhodnik – 5,1 palca oz. 12,95 cm z ločljivostjo QHD oz. 1440 × 2560 slikovnih pik. Kakopak gre za Super AMOLED zaslon, ki pa letos prinaša še eno zanimivo in uporabno novost – funkcija Always-On na zaslonu stalno prikazuje določene podatke (ura, obvestila, koledar). To pomeni, da za hiter pregled dogajanja ne bo več potrebno oklepati naprave. Morda bo to še najbolj prav prišlo ljudem, ki jim je med sestanki upravičeno nerodno početi te stvari.

Pod pokrovom se skriva bodisi Samsungovo lastno Exynos čipovje bodisi Qualcommovo Snapdragon 820. Ta trenutek še ni povsem jasno katera različica bo na voljo pri nas. Kakorkoli že, bodo na voljo 4 GB delovnega pomnilnika in 32 GB notranjega (v določenih regijah pa tudi 64 GB). Če se vam to zdi malo za paradnega konja, kot je S7, se vam ni potrebno preveč bati saj je Samsung poskrbel, da se je vrnila tudi reža za micro SD kartico.

Vse skupaj bo napajala 3.000 mAh baterija, kar je občuten preskok, glede na lansko različico in bo gotovo omogočila daljšo avtonomijo naprave.

Na zadnji strani se skriva tudi povsem nov senzor kamere, ki je zapakiran pod komajda opazno izboklino, kar je vsekakor dosežek za Samsung. Odprtina za kamero je sedaj f/1.7, kar v praksi pomeni boljše fotografije v slabi svetlobi. To pa ni edina tehnologija, ki omogoča boljše fotografije v ne najbolj idealnih svetlobnih pogojih. Novi senzor zajema fotografije v velikosti 12 MP, kar je glede na lanski 16 MP velik senzor nekoliko korak nazaj, a kot vemo megapiksli niso vse. Tega se zaveda tudi Samsung, saj so na odru poudarili, da manj slikovnih pik na senzorju pomeni večje pike in boljše rezultate v slabi svetlobi. Tukaj pa je še t.i. Dual Pixel tehnologija, ki po besedah Samsunga izkorišča prav vsako slikovno piko na senzorju za ostrenje slike. Rezultat vsega tega naj bi bile najbolj ostre in šuma proste fotografije v kateremkoli mobitelu. Čeprav jim upam verjeti na besedo pa bi se vseeno rad o tem prepričal na lastne oči.

Na mobitelu teče Android 6.0 Marshmallow – to pomeni, da gre za zadnjo različico Googlovega mobilnega operacijskega sistema, ki pa ga bo do jeseni že zamenjala naslednja različica in samo upamo lahko, da takrat Samsung pohiti z nadgradnjo sistema za S7.

Galaxy S7 Edge

Tako kot lani, je tudi letos na voljo različica Edge. Medtem, ko smo lani videli tudi povečano različico, ki je slišala na ime Edge+ pa je letos Samsung ubral bolj razumljivo pot in predstavil zgolj Edge model, ki pa je nekoliko večji kot klasični S7.

 

Edge ima torej večji, 5, 5 palčni oz. 13,97 cm zaslon in večjo, 3.600 mAh baterijo. Poleg večjega profila pa so tukaj še posebne funkcionalnosti do katerih dostopate s potega od zaobljenega robu proti notranjosti.

To je malodane tudi vse kar S7 Ed loči od klasičnega brata. Enako zmogljiva notranjost, enaka kamera, vodotesnost in vse ostalo je skupno obema.

Gear 360

Nova kamera, ki so jo pri Samsungu predstavili je zmožna zajemati 360° video posnetke, ki si jih lahko nato pogledate s pomočjo očal Gear VR ali pa kar na mobitelu samem. Seveda je samoumevno, da se kamera brezžično poveže z mobitelom, ki potem služi kot upravljalnik in kukalo za kamero.

Ustvarjalci vsebin tako dobivajo še eno orodje, ki pa je dovolj preprosto za uporabo, da ga jo lahko uporablja vsak izmed vas. Če se bo kamera prijela se lahko kmalu nadejate, da se boste kmalu lahko preselili v središče dogajanja na vašem družinskem pikniku ali pa na eksotičnem potovanju vaših prijateljev.

 

Tukaj se vsekakor odpira kup novih možnosti, ki pa bodo morale pred tem še prestati preizkušnjo časa. Vsekakor upam, da bomo letos potrošniki preši od vloge odjemalca 3D vsebin, k vlogi ustvarjalca teh vsebin.

Facebook

Proti koncu predstavitve je nastopilo še eno presenečenje, ko je na oder stopil Mark Zuckerbeg, ustanovitelj in direktor družbenega omrežja Facebook. Ne gre pozabiti, da je podjetje Facebook lastnik podjetja Oculus, ki je začelo novo revolucijo navidezne resničnosti pred leti. Če vemo, da je na Samsungovih očalih tudi Oculusov logotip, potem hitro naredimo logično povezavo, zakaj je bil Mark na odru.

Govoril je predvsem o tem, zakaj Facebook toliko vlaga v navidezno resničnost in kako verjamejo, da je navidezna resničnost najbolj družbena platforma kadarkoli. Ravno zato je oznanil tesno sodelovanje s Samsungov, ki trenutno ponuja najbolj napredna mobilna očala za navidezno resničnosti. Ne samo to – Samsung je po njegovem mnenju trenutno edino podjetje, ki lahko v velikem številu in cenovno dostopno ponudi to izkušnjo uporabnikom.

 

Tako lahko v prihodnosti pričakujete veliko novosti pri uporabi Facebooka na področju navidezne resničnosti. Nekaj kar ne bi smelo biti presenečenje nikomur, ki je kolikor toliko vpet v svet tehnologije.

Zaključek

Predstavitev, ki jo je na spletu spremljalo v neki točki več kot 640.000 gledalcev, je torej postregla s kar nekaj novostmi, ki Samsung držijo v samem vrhu svetovne ponudbe. Oba mobitela naj bi bila pri nas na voljo 11. marca letos, kar pomeni da ne bo dolgo, ko bo vsaj eden od teh dveh lepotcev zašel tudi v Tehnikove laboratorije, kjer si bomo pobližje pogledali kaj zmore. Do takrat pa nas spremljajte še naprej, saj bomo gotovo predstavili še kakšno vročo novost s sejma MWC 2016.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. februar 2016
2863
22. februar 2016
Samsung predstavil Galaxy S7, S7 Edge in Gear 360