Samsung predstavil dva nova velikana – Galaxyja Note5 in Galaxyja S6 edge+

Tehnik 14. avgust 2015
/PublishingImages/samsung-note5-galaxy-s6plus-hero.jpg

Samsung v zadnjih nekaj letih v avgustu oziroma v septembru redno organizira veliki predstavitveni dogodek, na katerem nam predstavi novega Galaxy-ja Note (no, v lanskem letu nam je prvič predstavil kar dva Note-a). Letošnje leto ni izjema, saj je dogodek organiziral tudi letos. Na ravnokar končanem dogodku nam je predstavil novega Galaxy-ja Note5, poleg njega pa še Galaxy-ja S6 edge+, ki predstavlja nekakšno povečano različico nekaj mesecev starega Galaxy-ja S6 edge. Oba nova mobitela sta videti vrhunsko! Poglejmo si, kaj prinašata.

Galaxy Note5

Galaxy Note5 vizualno v marsičem spominja na Galaxy S6, je pa od njega seveda občutno večji (dimenzije so 153,2 x 76.1 x 7,6 mm). Vgrajen ima namreč podoben kovinski obroč kot Galaxy S6, njegovo sprednjo in zadnjo stran pa, tako kot pri »es šestici«, prekriva steklo. Oblikovno ter materialno novinec nikakor ne razočara.

 

Galaxy Note5 ima vgrajen 5,7-palčni (14,5-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 1.440 x 2.560 slikovnih točk (518 slikovnih točk na palec). Nekateri so sicer pričakovali, da bo imel 4K-zaslon, a nanj bo očitno treba počakati vsaj še eno leto. Za zajemanje nepozabnih trenutkov je na zadnji strani mobitela na voljo kamera s 16 MP, ki ponuja odlično stabilizacijo slike ter možnost snemanja videov v 4K-ločljivosti. V zvezi z njo velja omeniti tudi, da lahko njeno aplikacijo v hipu prikličemo z dvakratnim pritiskom na gumb Domov. Tudi sprednja kamera s 5 MP naj ne bi bila od muh.

Za poganjanje mobitelovega Androida 5.1 Lollipop skrbita zmogljivi 64-bitni 8-jedrni procesor (4 x 2,1 GHz in 4 x 1,5 GHz) ter 4 GB RAM-pomnilnika (toliko RAM-pomnilnika ni doslej imel še noben Samsungov mobitel). Za stanje budnosti skrbi baterija s kapaciteto 3.000 mAh, ki jo je možno tako v brezžičnem kot žičnem načinu zelo hitro napolniti. V primeru polnjenja prek kabla se ta od 0 % do 100 % napolni v približno 90 minutah, pri brezžičnem polnjenju pa v približno 120 minutah. Za shranjevanje vsebin je na voljo 32 oziroma 64 GB internega spomina. Mobitel prinaša tudi senzor prstnih odtisov, tako kot že nekateri prejšnji Samsungovi modeli.

 

Seveda Galaxy Note5 ne bi bil Galaxy Note, če ne bi imel vgrajenega tudi pisala S Pen. Največja novost, ki jo prinaša pisalo S Pen pri Galaxy-ju Note5, je možnost pisanja tudi po ugasnjenem zaslonu. Uporabna zadeva! Za pisalo je Samsung pripravil tudi nekoliko izpopolnjeno zaslonsko paleto Air Commad, prek katere lahko pridemo do različnih orodij na katerem koli delu operacijskega sistema.

Mobitel Galaxy Note5 bo kupcem na voljo v štirih barvah, in sicer v zlati, srebrni, črni in beli. V prodajo gre, tako kot Galaxy S6 edge+, že ta mesec.

Galaxy S6 edge+

Galaxy S6 edge+ je v marsičem enak Galaxy-ju Note5. Ima enak procesor, enako količino RAM-pomnilnika, enako količino internega spomina, enaki kameri, enako baterijo z enako hitrim polnjenjem in enake materiale na zunanjem delu (steklo in kovina). Seveda pa je v določenih stvareh tudi drugačen. Najbolj očitna razlika je v zaslonu. Njegov zaslon ima sicer enako diagonalo in ločljivost, a je za razliko od tistega pri Galaxy-ju Note5, ki je raven, na obeh straneh ukrivljen. Galaxy S6 edge+ prinaša tudi nekoliko spremenjeno programsko opremo. Del njegove programske opreme je namreč napisan za ukrivljen del zaslona, prek katerega npr. lahko dostopamo do kontaktov in aplikacij. Še ena omembe vredna razlika med Galaxy-jem S6 edge+ in Galaxy-jem Note5 je v tem, da Galaxy S6 edge+ nima pisala S Pen. To so vse glavne razlike med njima. V katero stran vas bolj vleče?

 

Samsung je na predstavitvenem dogodku najavil tudi začetek razpoložljivosti njegove nove storitve plačevanja Samsung Pay, ki bo seveda delovala tudi na Galaxy-ju Note5 in Galaxyju S6 edge+. Storitev bo v Južni Koreji na voljo od 20. avgusta dalje, v ZDA pa od 28. septembra dalje.

 

Mobitela Galaxy Note5 in Galaxy S6 edge+ nameravamo na Tehniku v prihodnosti preizkusiti. Naš test si boste lahko prebrali v Testu na dlani, zato nas še naprej redno spremljajte.

Vira: samsungmobilepress.com, youtube.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. avgust 2015
2630
19. avgust 2015
Samsung predstavil dva nova velikana – Galaxyja Note5 in Galaxyja S6 edge+
Android