Samsung predstavil dva vrhunska mobitela - Note 4 ter Note Edge

Tehnik 4. september 2014
/PublishingImages/samsung-note4-note-edge-hero.jpg

Samsung je na treh koncih sveta (Berlin, New York in Peking) izvedel predstavitvene dogodke, na katerih je med drugim predstavil dva nova pametna mobitela. Gre za mobitela Galaxy Note 4 ter njegovo inovativno izpeljanko, poimenovano Galaxy Note Edge. Glede na videno, lahko rečemo, da bo južnokorejski gigant konkurenci s tema modeloma pobral kar nekaj kupcev. Zanimivo bo videti, kako močan odgovor na njiju nam bo pripravil Apple. Ta je za 9. september napovedal svoj predstavitveni dogodek, na katerem bo najverjetneje predstavil večjo in manjšo različico mobitela iPhone 6. Če želi stopiti na prste svojemu največjemu konkurentu, se bo moral z njima zelo izkazati.

Samsung Galaxy Note 4

 

Galaxy Note 4 po svoji obliki močno spominja na svojega predhodnika. Je pa v primerjavi z njim nekoliko kakovostneje zgrajen. Njegov stranski del je namreč kovinski in ne plastičen. Kot vse kaže, so številne pritožbe uporabnikov, da imajo Samsungovi mobiteli preveč cenena plastična ohišja, pristala na plodna tla. Samsung je namreč v kratkem predstavil že svoj drugi mobitel, pri katerem je pri ohišju uporabil kovino.

Vgrajen ima 5,7-palčni (14,5-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 1.440 x 2.560. Zaslon je tako sposoben izrisati kar 515 pik na palec, kar je 129 pik več kot Note 3. Kot smo pri Super AMOLED zaslonih že vajeni, se tudi njegov lahko pohvali z izjemno živimi barvami. Samsung pa hvali tudi širok vidni kot ter dobro odzivnost. Za pogon operacijskega sistema Android 4.4. KitKat skrbi bodisi 2,7-GHz 4-jedrni procesor bodisi 8-jedrni procesor (4 x 1,9 GHz in 4 x 1,3 GHz) ter 3 GB RAM pomnilnika. Za shranjevanje datotek je na voljo 32 GB internega spomina z možnostjo razširitve z microSD karticami.

 

Na zadnji strani mobitela se nahajal kamera s 16 MP in optičnim stabilizatorjem slike, ki je sposobna narediti še bolj svetle in čiste posnetke kot tista pri Galaxyju Note 3. Posnetki naj bi bili kakovostni tudi takrat, ko mobitela med slikanjem ne držimo čisto pri miru. Na sprednji strani je kamera s 3,7 MP, ki se lahko pohvali s 120-stopinjskim kotom slikanja. S tako velikim kotom slikanja je ta kamera kot nalašč za izdelavo skupinskih »selfijev«. Galaxy Note 4 seveda prinaša tudi pisalo S Pen. Ta nam poleg poznanih osnovnih funkcionalnosti (na primer Action Memo in Screen Write), prinaša tudi novo funkcionalnost Smart Select. Slednja nam omogoča, da na hitro shranimo in združimo različne vsebine, ki so tisti hip prikazane na zaslonu.

Samsung je bateriji pri Galaxyju Note 4 namenil precej pozornosti. Ta se po njegovih besedah polni izjemno hitro, obenem pa se zahvaljujoč funkcionalnosti Ultra Power Saving Mode tudi zelo počasi prazni. Zanimivih karakteristik mobitela pa s tem še ni konec. Pohvali se lahko tudi z več vgrajenimi mikrofoni, boljšim odstranjevanjem okoliškega hrupa med klici, UV senzorjem ter bralnikom prstnih odtisov. Zadovoljni? Mi na Tehniku smo zelo. No, vsaj dokler Samsungovo noviteto ne primemo v roke in jo dodobra preizkusimo.

Samsung Galaxy Note Edge

 

Drugi mobitel iz predstavitve, Galaxy Note Edge, je nekaj posebnega. Vgrajen ima 5,6-palčni (14,2-centimetrski) zaslon, ki je ob strani ukrivljen. Preko tega ukrivljenega dela lahko na primer dostopamo do najpogosteje uporabljenih aplikacij ter opozoril. Zanimiva pogruntavščina, vprašanje pa je, ali bo uporabnike pritegnila v tolikšni meri, kot si pri Samsungu želijo. Ostale specifikacije mobitela Galaxy Note Edge so v marsičem podobne tistim pri Galaxyju Note 4. Ima enaki kameri, enake senzorje, enake funkcionalnosti pri pisalu S Pen, enako količino RAM pomnilnika ter enako ločljivost zaslona. Nekaj razlik pa lahko najdemo na primer pri procesorju (ima samo 2,7-GHz 4-jedrnega), bateriji (namesto 3.220 mAh ima 3.000 mAh) ter količini internega spomina (poleg 32 GB ponuja tudi 64 GB).

 

Galaxy Note 4 prihaja na prodajne police oktobra. Pričakujemo lahko, da bo na voljo na vseh večjih svetovnih trgih. Na Galaxyja Note Edge bo potrebno počakati do konca leta, na voljo pa bo le na določenih trgih.

Vir: samsungmobilepress.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. september 2014
2190
9. september 2014
Samsung predstavil dva vrhunska mobitela - Note 4 ter Note Edge
Android