Samsung z Galaxyjem J1 odpira novo linijo mobitelov

Tehnik 15. januar 2015
/PublishingImages/samsung-galaxy-a5-01-hero.jpg

Ob pogledu na Samsungovo zelo obširno zbirko mobitelov lahko hitro ugotovimo, da je ta precej neurejena, saj v njej najdemo veliko modelov s povsem različnimi imeni. No, takšnega nereda bo v prihodnosti, kot vse kaže, manj, saj je južnokorejski gigant začel modele v zadnjem času precej bolj dosledno združevati v različne serije. To sicer še ne pomeni, da v prihodnosti ne bo pripravil še kakšnega, ki bo s svojim imenom sekal mimo, se pa zdi, da bo takih manj kot doslej. Samsung je v zadnjem obdobju pripravil tri nove serije. Lansko jesen je najprej predstavil serijo Galaxy A, v kateri trenutno najdemo mobitele Galaxy A3, Galaxy A3 Duos, Galaxy A5 (na slikah) in Galaxy A7, v letošnjem letu pa še serijo Galaxy E, katero zastopata Galaxy E5 in Galaxy E7. V teh dnevih naj bi predstavil še eno serijo, in sicer serijo Galaxy J, ki bo, sodeč po njenem prvem članu Galaxy J1, od vseh naštetih najslabša. O modelu Galaxy J1 se v zadnjih dneh na spletu precej piše, zato mu bomo nekaj vrstic namenili tudi na Tehniku. Četudi uradno še ni bil predstavljen, vemo o njem že marsikaj.

 

Z mobitelom Galaxy J1 Samsung cilja predvsem na kupce z nekoliko tanjšimi denarnicami in pa na tiste, ki od mobitela ne zahtevajo preveč. To je jasno takoj, ko pogledamo njegove specifikacije, saj te še zdaleč ne dosegajo tistih pri paradnem modelu Galaxy Note 4 in ostalih Samsungovih mobitelih z vrha ponudbe. Na njegovem zunanjem delu najdemo 4,3-palčni (10,9-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 480 x 800 slikovnih točk (217 slikovnih točk na palec) ter kameri s 5 MP (zadaj) in 2 MP/VGA (spredaj). Pod ohišjem se nahaja 64-bitni, 4-jedrni procesor Marvell PXA1908 s taktom 1,2 GHz, 1 GB RAM pomnilnika, 4 GB internega spomina, ki se ga da razširiti z Micro SD-kartico, ter baterija s kapaciteto 1.850 mAh.

Ob nakupu bo imel Galaxy J1 naložen Android 4.4 Kitkat, se pa zna zgoditi, da bo Samsung kmalu po začetku prodaje omogočil tudi nadgradnjo na Android 5.0 Lollipop. V zvezi s programsko opremo velja omeniti tudi, da prinaša nekatere zanimive programske bombončke. Eden takšnih je na primer Ultra Power Saving Mode, ki zna izboljšati avtonomijo baterije.

Galaxy J1 bo kupcem na voljo v štirih različicah. Te se bodo razlikovale po številu rež za SIM-kartico, po hitrosti interneta ter sprednji kameri. Najslabša ima podporo za 3G-omrežja, eno režo za SIM-kartico in VGA-sprednjo kamero, najboljša pa podporo za hitra LTE/4G-omrežja, dve reži za SIM-kartico in sprednjo kamero z 2 MP.

Samsung slik Galaxy-ja J1 medijem uradno še ni ponudil, se je pa spletna stran SamMobile vseeno dokopala do njih. Ogledate si jih lahko na tem naslovu. Taista spletna stran se je dokopala tudi do vseh ozadij namizja (angl. wallpapers), ki so na tem mobitelu, te lahko najdete tukaj.

Kdaj točno bo Galaxy J1 na voljo, ni znano, lahko pa pričakujemo, da še pred pomladjo. Tudi v zvezi z njegovo ceno ni še nič znanega, a sodeč po skromnejših specifikacijah verjamemo, da bo ta marsikomu zelo dostopna. Verjetno sicer ne tako zelo, kot je tista pri Microsoftovih nedavno predstavljenih mobitelih Nokia 215 in Nokia 215 Dual-SIM, ki staneta smešno nizkih 29 dolarjev oziroma 24 evrov (brez davkov in subvencij), bo pa zagotovo dostopnejša kot pri marsikaterem drugem Samsungovem mobitelu.

Vira: sammobile.com, samsungmobilepress.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. januar 2015
2350
20. januar 2015
Samsung z Galaxyjem J1 odpira novo linijo mobitelov
Android