Se prehod iz Galaxyja S4 na Galaxy S6 splača?

Tehnik 11. maj 2015
/PublishingImages/menjava-s4-s6-hero.jpg

Številni uporabniki mobitele menjajo na dve leti. Marsikdo predvsem zaradi tega, ker mu po dveh letih poteče vezava na naročniško razmerje in vnovič dobi možnost nakupa mobitela po nižji ceni. Ta hip ni malo tistih, ki so pred dvema letoma ob vezavi kupili Galaxyja S4, sedaj pa jim je vezava potekla in razmišljajo o nakupu novega mobitela. A katerega kupiti? Se splača ostati kar pri Samsungu in kupiti njegov najnovejši Galaxy S6 ali Galaxy S6 edge? Po našem mnenju se! Poglejmo si, v čem sta Galaxyja S6 boljša od Galaxyja S4.

 

Zaslon

Oba Galaxyja S6 imata bolj dodelana zaslona kot Galaxy S4. Zaslona imata občutno višjo ločljivost (1.440 x 2.560 slikovnih točk), ki zagotavlja neverjetnih 577 slikovnih točk na palec. Obožujete navidezno resničnost in Cardboard? Takšna gostota slikovnih točk vam bo pri njima prišla še kako prav. Zaslona pri novincih sta tudi za 0,1 palca (0,3 centimetra) večja in tako merita 5,1 palca (13-centimetrov). In še nekaj. Galaxy S6 edge ima nekoliko drugačen, ukrivljen zaslon. Ali mu to lahko štejemo v plus ali ne, presodite sami. Nekaterim ta ukrivljenost ustreza, drugim ne.

Kameri

 

Kamere pri Galaxyjih S6 so boljše v vseh pogledih. Njuni zadnji kameri imata višjih 16 MP, dodan pa imata tudi optični stabilizator slike, ki izniči naše tresljaje med izdelavo posnetkov. Prav slednjega smo številni pri Galaxyju S4 še kako pogrešali. Slike in video posnetki so pri zadnjih kamerah Galaxyjev S6 v celoti gledano precej bolj ostri in »živi« kot pri Galaxyju S4.

Tudi sprednji kameri sta pri obeh novincih precej boljši. Med drugim prinašata več megapikslov – 5, HDR v realnem času ter možnost zajemanja videoposnetkov v ločljivosti 1.440p. Pohvalita se tudi s precej širšim kotom snemanja kot kamera pri Galaxyju S4, tako da sta precej bolj primerni za izdelavo skupinskih selfijev.

Procesorska moč

Procesorska moč pri mobilnih napravah nenehno napreduje. Tudi pri Galaxyjih S6 je. Novinca imata vgrajen 64-bitni procesor Exynos 7420, ki ima sicer enako število jeder (8) kot eden izmed procesorjev pri Galaxyju S4 (ta je na voljo s 4- in 8-jedrnim procesorjem), a občutno višjo frekvenco. Njun procesor se tako precej bolj uspešno kosa s takšnimi in drugačnimi nalogami, ki mu jih zada operacijski sistem. V pomoč mu je tudi nekoliko več RAM-pomnilnika (3 GB) ter še nekoliko hitrejši interni spomin.

 

Kakovost izdelave

Saj ne, da kakovost izdelave Galaxyja S4 ni na visokem nivoju, a kakovost izdelave Galaxyjev S6 je vseeno za korak ali dva boljša. Stranski in zadnji del Galaxyja S4 je iz plastike, sprednji pa iz stekla Gorilla Glass 3. Solidno, a materiali pri Galaxyjih S6 so precej bolj kakovostni. Na stranskem delu novincev se nahaja kovina, na sprednjem in zadnjem delu pa steklo Gorilla Glass 4. Ta kombinacija prinaša precej večjo odpornost na udarce in praske.

Programska oprema

Samsung je iz uporabniškega vmesnika TouchWiz pri Galaxyjih S6 odstranil kar nekaj programske navlake (beri aplikacij), ki jo je doslej redno nalagal, ter jo prestavil na Google Play. Kaj so uporabniki s tem dobili? Veliko. Delovanje operacijskega sistema je zaradi te poteze precej hitrejše. V zvezi s programsko opremo novincema štejemo v plus tudi to, da bosta dlje časa in hitreje posodobljena na novejše različice Androida.

In še nekaj bombončkov

Prednosti, ki jih prinašata Galaxyja S6, je sicer še kar nekaj, a so manjše. Oba podpirata na primer Bluetooth 4.1 ter LTE kategorije 6, ponujata pa tudi možnost brezžičnega polnjenja. Za razliko od Galaxyja S4 imata oba vgrajen tudi senzor prstnih odtisov. Uporabna reč! S tema senzorjema mobitela bodisi odklenemo bodisi plačujemo prek storitve Samsung Pay. Senzor prstnih odtisov smo sicer videli že pri Galaxyju S5, a je bil za uporabnike nekoliko manj prijazen, saj je bilo treba pri njem podrsavati s prstom. Pri senzorjih Galaxyjev S6 to ni potrebno, saj je dovolj, če prst samo položimo na njiju.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. maj 2015
2500
18. maj 2015
Se prehod iz Galaxyja S4 na Galaxy S6 splača?
Android