Skully – prva motoristična AR-čelada

Alenka Selčan 19. avgust 2014
/PublishingImages/skully-hero.jpg

Čeprav se o nadgrajeni resničnosti govori že kar nekaj časa, se zdi, da se ta nekoliko prepočasi vpleta v naša življenja. Težko je oceniti pravi razlog za nepriljubljenost AR-očal. Nemara bo za pravo sožitje dveh plasti realnosti treba počakati še nekaj let, ko bodo na tržišče prišle bolj diskretne pametne leče, ali pa bo prednosti nadgrajene resničnosti treba ponuditi takšnim, ki bodo dodane informacije zlahka koristno uporabili in ki jih AR-očala ne bodo prav nič motila.

 

Izdelovalci motorističnih čelad Skully verjamejo, da imajo za to pravo ciljno skupino. Naredili so prvo AR-čelado, ki bo nedvomno očarala vse motoriste, ki so dovolj kul za ceste 21. stoletja.

 

Skully AR-1 se ponaša z mrežo senzorjev, mikroprocesorjem, projicirnim prikazovalnikom in širokokotno vzvratno kamero, tako da je voznik med vožnjo popolnoma seznanjen z dogajanjem pred in za njim. Ščitnik poskrbi za dobro preglednost tudi med meglo ali takrat, ko se blešči.

Ta lahka aerodinamična čelada se prek bluetootha poveže s pametnim mobitelom, prek katerega dostopa do interneta. Vgrajeno ima tudi GPS-navigacijo, ki voznika usmerja tako z visokokakovostnim zvokom kot tudi s sliko, ki se navidezno izpisuje približno tri metre pred voznikom. Baterija na čeladi zdrži deset ur, kar je po mnenju njenega kreatorja, Marcusa Wellerja, dovolj, saj daljše vožnje preprosto niso varne.

 

Skully AR-1 naj bi zaradi inteligentnega pregleda terena motoristom omogočala precej varnejšo vožnjo, saj pogleda ne bo treba več umikati s cestišča. Med potovanjem se bodo lahko javljali na telefon, sprejemali informacije ter poslušali glasbo, skratka imeli podobne pogoje, kot jih imajo vozniki avtomobilov.

Najbolj pričakovana čelada vseh časov, po kateri so hrepeneli vsi motoristi, ki so že lani videli njeno napoved, je že v prvem dnevu svoje kampanje na Indiegogu (https://www.indiegogo.com/projects/skully-ar-1-the-world-s-smartest-motorcycle-helmet) močno presegla zastavljen finančni cilj, saj se je zanjo nemudoma odločilo kar petsto motoristov.

 

V prednaročilu je čelada prihodnosti na voljo že od 1.399 ameriških dolarjev, naročniki pa se bodo z njo lahko postavljali že naslednjo pomlad.

Vir slik: skullysystems.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. avgust 2014
2163
25. avgust 2014
Skully – prva motoristična AR-čelada
Android, Bada, BlackBerry OS, iOS, Symbian, Windows Phone 7, Windows Phone 8