Skupaj so "težki" 350 milijard evrov. Kakšne avtomobile vozijo? #fotozgodba

Matic Tomšič 14. november 2016
/PublishingImages/vp350-hero.jpg

Kakšne avtomobile imajo v svojih garažah tehnološki superbogataši? Precej jih prisega na znamki Porsche in Teslo, manj na eksotiko znamk Bugatti, Rolls Royce, McLaren, Ferrari. Nekateri so čisto zadovoljni tudi z mnogo (vsaj za njihov status) skromnejšimi vozili, ki jih kar pogosto vidimo tudi na slovenskih cestah.

Bill Gates (Microsoft)

 

Ustanovitelj Microsofta in najbogatejši človek na svetu je znan po svoji ljubezni do črnega konjiča. Ne sicer tistega iz Maranella, temveč tistega iz Stuttgarta. Prvi avtomobil, ki si ga je kupil Bill Gates, je bil porsche 911 tretje generacije.

 

Devetstoenajstico je Gates prodal v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, v garaži je njegovo posebno mesto namreč dobil precej zmogljivejši porsche, model 959. Tega so Nemci začeli izdelovati leta 1986, še danes pa velja za enega od najboljših superšportnih avtomobilov vseh časov.

 

Mark Zuckerberg (Facebook)

 

Oče družbenega omrežja Facebook je v začetku leta 2014 naslovnice medijev napolnil z nakupom novega avtomobila. Ni šlo za bugattija ali katerega drugega pregrešno dragega superšportnika, temveč tudi na slovenskih cestah kar pogosto opaženega Volkswagnovega golfa GTI.

 

Zuckerberg je sicer nekaj mesecev pozneje, ko mu je golfovih 211 "konjev" postalo premalo, iz Italije naročil še dodatnih nekaj več kot 500 konjskih moči: superšportni avtomobil pagani huayra.

 

Sergey Brin in Larry Page (Google)

 

Ustanovitelja Googla prisegata na električne avtomobile tesla. Bila sta ena od prvih večjih vlagateljev v podjetje Elona Muska. Sergey Brin je postal četrti lastnik prvega športnega terenca te znamke, modela X.

 

Larry Page pa ima v svoji garaži med drugim roadsterja, ki je bil prvi Teslin avtomobil.

 

Tim Cook (Apple)

 

Direktor ameriškega tehnološkega velikana Apple je v letih, ko je podjetje še vodil Steve Jobs, vozil porscheja boxsterja.

 

V letih po prevzemu direktorske funkcije (Jobsa je nasledil avgusta 2011) pa so ga večkrat videli v nemškem stroju, BMW-ju serije 5.

 

Steve Jobs (Apple)

 

Omembo si zaradi dveh avtomobilskih posebnosti zasluži tudi zdaj že pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs. Slovel je namreč po tem, da na avtomobilu skoraj nikoli ni imel tablic ...

 

Evan Spiegel (Snapchat)

 

Prvi mož priljubljenega družbenega omrežja Snapchat od 23. leta (danes jih ima 26) vozi ferrarija. Katerega, ni znano, saj Spiegel podrobnosti o svojem zasebnem življenju ne izdaja rad.

 

Larry Ellison (Oracle)

 

Direktor podjetja Oracle, razvijalca programske opreme za poslovne uporabnike, je znan po ekstravagantnem življenjskem slogu. Temu primerna je njegova garaža, v kateri izstopa predvsem superšportnik lexus LFA.

 

Michael Dell (Dell)

 

Prvo ime med proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov prisega na vozili, ki ju ne proizvajajo več. To sta terenec hummer H2 ...

 

in nemški superšportnik porsche carrera GT.

 

Elon Musk (Tesla)

 

Bilo bi presenečenje, če bi ustanovitelj najbolj znanega proizvajalca električnih avtomobilov na svetu vozil kar koli drugega kot eno svojih lastnih kreacij. Na fotografiji v družbi športnega terenca Model X, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v pičlih treh sekundah.

 

Musk v garaži sicer skriva tudi avtomobil, ki ni Tesla, temveč tale starodobnik iz leta 1967. Gre za legendo britanske avtomobilske industrije - prvo serijo Jaguarja E-type.

Jeff Bezos (Amazon)

 

Ustanovitelj spletne trgovine Amazon je po podatkih medija Forbes s premoženjem v vrednosti 64 milijard dolarjev oziroma skoraj 60 (58,94) milijard evrov trenutno četrti najbogatejši človek na svetu (za Billom Gatesom, Armanciem Ortego in Warrenom Buffettom). Kljub temu se že 20 let vozi s hondo accord, ki jo je kupil leta 1996.

 

Rabljeno Hondo Accord z opremo, primerljivo avtomobilu Jeffa Bezosa, lahko danes kupimo za okrog 1.000 evrov.

Steve Ballmer (Microsoft)

 

Nekdanji direktor Microsofta (2000–2014) in lastnik moštva košarkarske lige NBA LA Clippers je pri izbiri osebnega avtomobila skromen kljub temu, da ima na računu več kot 25 milijard evrov. Že lep čas vozi limuzino ford fusion. Ford Fusion je ameriški brat našega Mondea.

 

Članek je bil prvotno objavljen na siol.net/digisvet

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. november 2016
3239
14. november 2016
Skupaj so "težki" 350 milijard evrov. Kakšne avtomobile vozijo? #fotozgodba