Sladki onkraj

Alenka Selčan 29. maj 2015
/PublishingImages/sladki-onkraj-hero.jpg

Počasi, a vztrajno kapljajo izboljšave pripomočkov za vstop v druge resničnosti in ravno zato je tekma med navidezno in nadgrajeno resničnostjo, ki je resda šele na svojem začetku, še vedno zanimiva. Pa poglejmo, kaj je novega.

Na Kickstarterju te dni novači k vstopu v navidezno resničnost Fove, prvi zabavniški VR set, ki zna slediti gibanju oči svojih uporabnikov. Ne le, da si ti ob gibanju ne bodo več lomili vratov, Fove jim s tehnologijo, ki zazna že najmanjše premike zenice, omogoča igranje iger brez dodatne nadzorne plošče, palice ali tipkovnice.

 

Gibanje po prostoru, ostrenje slike, ciljanje in streljanje bo odslej svetu navidezne resničnosti videti precej bolj naravno, a ker bo tudi spogledovanje bo precej bolj prepričljivo, se bodo karakterji v igrah odzivali tudi na očesni stik.

Fove gre s svojim visokoresolucijskim zaslonom kot za med. Hitro presegli svoj zastavljeni finančni cilj, zato nikar ne oklevajte, če bi se tudi sami radi opremili z najnovejšo VR tehnologijo.

Tudi Oculus medtem ne počiva. Nedavno so Facebookovi razvijalci najavili, da se bodo izrazi avatarjev v Oculusovi virtualni resničnosti ujemali s čustvenim stanjem njihovih lastnikov. Razvijajo namreč prevajalnik, ki bo čustva igralcev, ki jih bo s pomočjo 3D kamere razbral z njihovih obraznih potez, sproti upodabljal na njihovih virtualnih personah.

 

Glede na Zuckerbergovo težnjo po vzpostavitvi virtualnega socialnega omrežja, ki naj bi prerasla tudi v poklicne sfere, bo takšna tehnologija omogočala bolj iskreno komunikacijo tudi med sodelavci, ki bodo morda v ne prav oddaljeni prihodnosti uporabljali virtualno delovno okolje.

Nad tehnologijo, ki bo sicer rabila še nekaj časa, preden bo pristala na VR očalih, se navdušuje tudi Philip Rosedale, ki se že od ustanovitve Second Life-a trudi priskrbeti čimbolj pristno virtualno okolje in izkušnjo. Če bodo avatarji izražali mimiko in telesno govorico svojih lastnikov, bo to precej olajšalo navezovanje stikov v virtualnih svetovih.

Valovi, ki jih je s svojo najavo projekta Hololens povzročil Microsoft, se še niso umirili. Težko pričakovana tehnologija nadgrajene resničnosti, ki bo v naša življenja vpeljala holograme, buri domišljijo mnogih. Če je verjeti napovedim, bodo hologrami videti nadvse resnično in kot kaže do tiste hologramske televizije, ki jo je v začetku devetdesetih v svoji mini seriji Divje palme že za leto 2007 predvidel Oliver Stone, ni več daleč.

Si predstavljate, kako bo, ko bo se bo v vaši dnevni sobi pojavil vaš najljubši igralec?

Če ste medtem že popolnoma pozabili na Google Glass, boste nemara presenečeni, da projekt še ni povsem mrtev. Tako je vsaj na nedavni Googlovi konferenci Zeitgeist zagotovil Tony Fadell, ki je ta nesrečni projekt v začetku letošnjega leta sprejel v svoje Gnezdo. Fadell pravi, da bo Google Glass podrobno preučil in nemara bo tudi ta dolgoletni znanilec nadgrajene resničnosti nekoč prišel na svoj račun.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. maj 2015
2530
2. junij 2015
Sladki onkraj
Android, iOS, Windows Phone 8