Solu - računalnik nove dobe

Alenka Selčan 18. november 2015
/PublishingImages/solu-hero.jpg

Solu. Ime, ki si ga velja zapomniti, saj naznanja vstop v novo dobo računalniške izkušnje.

Da je osebni računalnik lahko tudi nadvse drobcena naprava, dokazuje že Raspberry Pi, ki so ga doslej posvojili le računalniški geeki spretnih prstov. A čemu ne bi ustvarili nekaj podobno priročnega in takšen računalnik uredili tako, da bo vselej na voljo tudi sleherniku? Resda obstajajo pametne naprave. Tablice in tudi mobiteli se že skorajda vedejo kot osebni računalnik. A kaj ko bi naredili obratno in ustvarili lahek, prenosen in zmogljiv računalnik, ki bi bil priročen kot pametna naprava? Računalnik kot storitev?

 

Takšna in podobna vprašanja so se nizala v glavi finskih inženirjev s Kristofferjem Lawsonom na čelu.

 

In ustvarili so Solu. Prenosni žepni računalnik, shranjen v lični, leseni škatlici v velikosti toasta, ki se ponaša z visoko resolucijskim zaslonom na dotik in z izvirnim naročniškim operacijskim sistemom v oblaku. Projekt je bil pred kratkim uspešno zaključen na Kickstarterju.

 

Žepni računalnik v oblaku prenašamo s podobno lahkoto kot svoj mobitel. Ker ima svoj zaslon, ga lahko uporabljamo na poti, ko pa ga za zahtevnejše projekte priklopimo na večji zaslon, se spremeni v računalniško miško z zaslonom na dotik.

Ne le ličen dizajn lesene škatlice, prepričljiv je tudi uporabniški vmesnik. Na namizju se bohoti drevo, ki po ureditvi datotek in aplikacij nekoliko spominja na Pearltrees.

„Programska industrija je pokvarjena in vemo, kako jo popraviti“

Računalnik Solu naj bi bil predvsem socialni računalnik, saj naj bi zavoljo oblačnega sistema poenostavil deljenje datotek in aplikacij, to pa naj bi spodbudilo sodelovanje njegovih uporabnikov na skupnih projektih. Primeren pa naj bi bil tudi za kreativne poklice, saj naj bi tudi zanje priskrbel ustrezne aplikacije od grafičnih do glasbenih programov. Za njihov razvoj obljubljajo sodelovanje z velikimi razvijalskimi hišami, srčno pa upam, da bodo med njimi tudi že uveljavljeni proizvajalci takšne opreme, saj bo na primer dizajnerje bolj težko prepričati, naj opustijo Adobe.

A Solu ne operira z aplikacijami v klasičnem smislu, saj jih na Solu ni treba naložiti, osveževati ali brisati. Zaradi novega koncepta naročnine (ta naj bi se mesečno gibala okoli 20. ameriških dolarjev) in sistema v oblaku, bodo vse aplikacije vedno optimalno pripravljene za uporabo. Naročnik bo izbrano ikono le povečal (ZUI - Zooming user interface) in že bo lahko pričel z delom.

In kakšna je cena računalnika prihodnosti? V Kickstarterjevi ponudbi si ga skupaj s tri mesečno naročnino lahko privoščite že za 349€ (v redni prodaji bo za stotaka dražji), za 2000€ pa bo malo podjetje z njimi lahko opremilo kar šest svojih zaposlenih in jim zagotovilo tri mesečno naročnino.

Doslej je ta zamisel računalniške prihodnosti Solu močno približala svojemu zastavljenemu finančnemu cilju. Koncept naročnine je še dokaj nov in čas bo pokazal, kako se bodo ljudje navadili na takšno obliko delovanja. Najem aplikacij prek oblaka je morda prava rešitev za razvijalce, saj piratom zmanjšuje možnost njihove nelegalne rabe, vprašanje pa je, koliko ljudi bo zmoglo stalno plačevati relativno visoko najemnino za tovrstne usluge.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. november 2015
2760
23. november 2015
Solu - računalnik nove dobe
Android, iOS, Windows Phone 8