Sony Walkman NW-ZX2

Uroš Miklavčič 7. januar 2015
/PublishingImages/Sony-Walkman-ZX2-hero.jpg

Walkman živi! Sony je na letošnjem sejmu CES predstavil naslednjo različico prenosnega predvajalnika glasbe z zaslonom na dotik in operacijskim sistemom Android 4.2 ter zajetno ceno. Avdiofili, primite se za svoje denarnice, tukaj je 1.200 $ vreden Sony Walkman NW-ZX2.

 

Na zunaj bi lahko novi Sonyjev Walkman hitro zamenjali s pametnim mobitelom, a se hitro izkaže, da ni tako. Na spodnji strani je velik pozlačen vtič za slušalke, ki nakazuje, da NW-ZX2 ni ravno vsakodnevni predvajalnik glasbe. Sony je z NW-ZX2 vsem avdiofilom ponudil vrhunski izdelek, ki pa za seboj potegne tudi zajetno ceno. Kakovost izdelave se po prvih vtisih sklada s cenovnim rangom naprave, kar pa bi nekoliko težje rekli za operacijski sistem, ki je zastal na Androidu 4.2 Jelly Bean. Kljub temu pa bistvo naprave ni skrito v operacijskemu sistemu, saj ta ne predstavlja ničesar drugega kot okolje, v katerem brskate po svoji zbirki glasbe in nastavitvah. Čeprav bi bilo lepo videti Android 5.0 Lollipop, pa zaradi načina uporabe naprave ta ne bi dodatno prispeval h kakovosti zvoka.

Bistvo novega Walkmana se torej skriva v čipovju in podpori resnično širokemu naboru glasbenih formatov. Tako zna predvajati datoteke tipa MP3, WMA, FLAC, AAC, AIFF, DSD, Apple Lossless. Baterija naj bi ob predvajanju datotek najvišje kakovosti (FLAC 193 kHZ/24 bit) zdržala 33 ur, a realno pričakujte nekoliko manj. V kolikor se boste zadovoljili z datotekami MP3 nizke kakovosti (128 kbps), pa lahko pričakujete do 60 ur predvajanja. Tega vam sicer ne priporočam, če ste že vložili dobrega tisočaka v predvajalnik, ki naj bi zagotavljal najboljšo izkušnjo poslušanja glasbe.

 

Če preletimo še ostale bistvene lastnosti predvajalnika, vidimo, da ima zaslon z diagonalo 4 palcev (10,16 cm) in ločljivostjo 854 × 480 točk, kar ga ne uvršča med naprave z boljšim zaslonom, a se je spet treba spomniti, da gre za napravo, ki jo poslušate, in ne gledate (čeprav pri taki ceni to vseeno nekoliko razočara). Predvajalnik podpira povezavo Bluetooth, in če boste prek te povezave poslušali glasbo na slušalkah, boste verjetno veseli, da vgrajeni čip podpira kodek SBC/LDAC. Sony vam v napravo vgradi 128 GB pomnilnika, ki ga lahko razširite še za dodatnih 128 GB s pomočjo kartice micro SD (večje v trenutku pisanja še ni bilo na voljo).

Sony v seznam specifikacij navrže še kup imen, ki nam ne povedo kaj veliko o glavnem čipu, ki skrbi, da se enice in ničle spremenijo v analogni signal (t. i. DAC oz. Digital-to-Analog-Converter), ter o ojačevalcu, ki poskrbi, da je ta signal dovolj močan, da poganja vaše slušalke. Ko smo že pri slušalkah – Sony vam k predvajalniku ne priloži slušalk, saj verjetno sklepa, da imajo avdiofili, katerim je predvajalnik tudi namenjen, ta del enačbe že rešen.

 

Zanimivo je, da NW-ZX2 podpira priklop prek povezave USB na zunanji DAC in/ali ojačevalec. To je precej zanimiv podatek glede na to, da bi od naprave, ki stane 1.200 $, pričakovali, da ima vgrajene popolnoma dovolj zmogljive komponente za to. In po Sonyjevih besedah jih tudi ima.

Skratka, ali je novi Walkman vreden svojega denarja ali ne, bodo verjetno pokazali šele prvi testi iz realnega sveta, do takrat pa je treba verjeti Sonyju, da je njegova nova naprava resnično vredna svoje cene. Vsekakor pa je jasno eno: vsi avdiofili tam zunaj, ki vas v denarnici tišči tisti tisočak in ste ga pripravljeni investirati v NW-ZX2, lahko mirne duše pričakujete veliko višjo kakovost predvajanja glasbe kot pri Applovih iPodih.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. januar 2015
2338
13. januar 2015
Sony Walkman NW-ZX2
Android