Sony naznanil novi Playstation, ki bo predvajal igre v 4K ločljivosti

Andrej Pirnat 12. september 2016
/PublishingImages/ps4-pro-hero.jpg

Pretekla sreda je minila v znamenju Appla, ki je na enem največjih tehnoloških dogodkov letošnjega leta pokazal svojega novega paradnega konja, iPhone 7 ter še nekaj drugih pomembnih novosti. Nekoliko v senci Applove evforije, pa je svojo novo orožarno razkril tudi japonski velikan Sony. Predstavil je novi različici igralne konzole PlayStation, imenovani PlayStation 4 Pro in PlayStation 4 Slim.

Glavna zvezda je seveda različica Pro (v času razvoja znana pod kodnim imenom Neo), ki podpira ločljivost 4K in tehnologijo HDR (zmožnost prikazovanja širše palete barv, svetlejša bela, globlja črna), ki daje sliki bolj naraven in dinamičen videz.

 

Poleg tega je opremljen s hitrejšim procesorjem, dvakrat močnejšo grafično kartico in trdim diskom velikosti enega terabajta. Kar malce šokantno pa ne vsebuje Ultra HD Blu-Ray predvajalnika, kar pomeni da ne bo znal prebrati Blu-Rayjev, ki so zapisani v 4K ločljivosti (nekaj kar neposredni tekmec Xbox One S zna).

Igre bodo še bolj realističnega videza

Bo pa znal PlayStation pretakati 4K vsebine iz Youtuba in seveda poganjati igre, ki podpirajo omenjeno visoko ločljivost. Seznam slednjih trenutno ni ravno dolg, se bo pa v bližnji prihodnosti zagotovo še dodatno razširil.

 

Poleg tega je Sony na predstavitvi poudaril, da bodo tudi starejše igre lahko deležne grafičnih popravkov in posodobitev, tako da bodo na močenejši strojni opremi novega PlayStationa videti bolje. Ob tem samo še opomba, da boste za polni izkoristek vseh nadgradenj seveda potrebovali tudi ustrezen televizor, ki podpira vse te standarde.

Podporo 4K trenutno nudijo (in bodo nudile) sledeče igre: Spider-Man, For Honor, Deus Ex: Mankind Divided, Rise of the Tomb Rider, Days Gone, Watch Dogs 2, Farpoint, Horizon Zero Dawn, Call of Duty: Infinite Warfare, Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered, Call of Duty: Black Ops III, FIFA 17, Battlefield 1, Mass Effect Andromeda.

 

Tehnične podrobnosti igralne konzole PlayStation 4 Pro:

 • Procesor: 8-jedrni x86-64 AMD Jaguar
 • Grafična kartica: AMD Radeon, 4.20 TFLOP
 • RAM: 8 GB
 • Notranji spomin: 1 TB
 • Podprte ločljivosti: 480p, 720p, 1080i, 1080p, HDR, 4K
 • Podprti mediji: Blu-Ray, DVD
 • Dimenzije: 295 x 327 x 55 mm
 • Teža: 3,3 kg

 

Vsa ta “sfrizirana” strojna oprema v praksi pomeni bolj tekočo, podrobno in ostro sliko v igrah, s PlayStationom 4 Pro pa Sony večje upe polaga tudi v navideno resničnost. Ta bo z lepšo sliko postala še bolj podobna realnosti, zaradi česar se bodo igralci lahko še bolj vživeli v navidezne svetove in zgodbe. Za vse, ki že nestrpno čakajo oktobrski prihod Sonyjeve navideznoresničnostne čelade PlayStationVR bo zato “profesionalen” PlayStation praktično obvezna oprema.

PlayStation na dieti

Sony pa je ob boku različici Pro predstavil še shujšano različico PlayStationa, imenovano Slim (prisotna tudi pri dveh prejšnjih generacijah konzole, PlayStationu 2 in 3). Ta bo obdržal praktično enake komponente kot jih ima trenutna “navadna” različica PlayStationa 4, ki je izšla leta 2013, bo pa v primerjavi z njo nekoliko manjši in lažji.

 

Tehnične podrobnosti igralne konzole PlayStation 4 Slim:

 • Procesor: 8-jedrni x86-64 AMD Jaguar
 • Grafična kartica: AMD Radeon, 1.84 TFLOP
 • RAM: 8 GB
 • Notranji spomin: 500 GB
 • Podprte ločljivosti: 480p, 720p, 1080i, 1080p, HDR, 4K (samo video)
 • Podprti mediji: Blu-Ray, DVD
 • Dimenzije: 265 x 288 x 39 mm
 • Teža: 2,1 kg

Različica Slim vsebuje še nekaj kozmetičnih in praktičnih posodobitev, med drugim lučko na vrhu ohišja in odsotnost optičnega vhoda, od obstoječega PlayStationa pa je približno 30 odstotkov manjša. Poleg tega je tudi energetsko učinkovitejši, saj porabi kar 28 odstotkov manj električne energije.

 

Kdaj bo na voljo?

PlayStation 4 Pro bo na trgovske police prišel 10. novembra, zanj pa bo potrebno odšteti 399 ameriških dolarjev (oziroma pri nas verjetno prav toliko evrov). PlayStation 4 Slim pa bo na že ta mesec, natančneje 15. septembra, vašo denarnico pa bo olajšal za 299 ameriških dolarjev (najverjetneje 299 evrov).

Preverite ponudbo Televizij v naši E-trgovini.

 

Foto: Sony

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. september 2016
3154
12. september 2016
Sony naznanil novi Playstation, ki bo predvajal igre v 4K ločljivosti