Sony predstavil Xperio Z5 Premium s 4K zaslonom ter še dve Xperii

Tehnik 4. september 2015
/PublishingImages/xperie-z5-hero.jpg

Čeprav so od predstavitve Xperie Z4 minili šele štirje meseci, nam je Sony že sedaj predstavil kar tri naslednike tega mobitela – Xperio Z5, Xperio Z5 Compact in Xperio Z5 Premium. Nepoznavalci bodo verjetno presenečeni, da je japonsko podjetje s temi mobiteli tako pohitelo, a dejstvo je, da to niti ni presenetljivo. Sony nam je namreč tudi prejšnje Xperie Z predstavljal na nekaj mesecev.

 

In kaj nam Sonyjev nov trojček prinaša? Veliko. Preletimo na kratko bistvene lastnosti mobitelov.

Xperia Z5 Premium

Najprej se ustavimo pri najzanimivejšem mobitelu izmed trojice, pri Xperii Z5 Premium. Xperia Z5 Premium je v marsikaterem pogledu enaka ostalima dvema mobiteloma, a v enem pogledu je precej pred njima. Vgrajen ima občutno večji 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon, ki ima kot prvi mobilni zaslon na svetu ločljivost 2.160 x 3.840 slikovnih točk. Omenjena ločljivost pri 5,5-palčni diagonali prinese kar neverjetnih 806 slikovnih točk na palec. Verjetno je odveč omenjati, kako ostra mora biti slika in kako primeren more biti ta zaslon za prikaz virtualne resničnosti.

 

Za pogon Androida pri Xperii Z5 Premium skrbita 3 GB RAM pomnilnika ter 64-bitni 8-jedrni procesor Snapdragon 810. Za novega Snapdragona 820, ki ga že nestrpno pričakujemo, je bilo žal še prezgodaj. Lahko pa tega pričakujemo pri Xperii Z6 oziroma Xperiah Z6, če jih bo več. Osrednjo kamero pri Xperii Z5 Premium, ki ima 23 MP in zaslonko F2.0, Sony izredno hvali. Pravi, da je ta zmožna narediti vrhunske posnetke tudi v slabo osvetljenih prostorih. Sodeč po slikah, ki jih je Sony naložil na spletno stran Picasa, bi tej trditvi lahko verjeli. Solidna naj bi bila tudi sprednja kamera, ki ima Exmor R senzor s 5 MP.

Ostala strojna oprema Xperie Z5 Premium prav tako ni od muh. Vgrajen ima 32 GB velik interni spomin, ki ga je možno razširiti z microSD karticami (do 200 GB velikimi), senzor prstnih odtisov, ki je na stranskem gumbu, in baterijo s kapaciteto 3.430 mAh, ki naj bi ob povprečni uporabi mobitela zdržala do dva dneva.

Če so vas navedene specifikacije navdušile in si želite to Xperio čimprej kupiti, vas moramo žal malce ohladiti. V prodajo prihaja šele enkrat v novembru.

Xperia Z5 in Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 ima vgrajen enak procesor, enako količino RAM pomnilnika, enaki kameri in enako količino internega spomina kot Xperia Z5 Premium, ima pa slabši zaslon in baterijo z manjšo kapaciteto. Njen zaslon je velik 5,2 palca (13,2 centimetra) in ima občutno nižjih 1.080 x 1.920 slikovnih točk (424 slikovnih točk na palec). Njena baterija naj bi kljub manjši kapaciteti - 2.900 mAh - zaradi nižje ločljivosti zaslona vseeno zadostovala za 2-dnevno avtonomijo.

 

Xperia Z5 Compact je izmed trojice še najslabša. Namesto 3 GB ima le 2 GB RAM pomnilnika, njen zaslon pa ima samo 4,6-palčno (11,7-centimetrsko) diagonalo in relativno nizko ločljivost 720 x 1.280 slikovnih točk (319 slikovnih točk na palec). Njena baterija ima manjšo kapaciteto kot bateriji pri ostalih dveh Xperiah, in sicer 2.700 mAh, a naj bi tudi njena zadostovala za 2-dnevno avtonomijo. Procesor, količina internega spomina in kameri so enaki kot pri Xperii Z5 in Xperii Z5 Compact.

Xperia Z5 in Xperia Z5 Compact bosta kupcem na voljo nekoliko prej. Predvidoma oktobra.

Vira: blogs.sonymobile.com, sonymobile.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. september 2015
2660
9. september 2015
Sony predstavil Xperio Z5 Premium s 4K zaslonom ter še dve Xperii
Android