Spektakularen spopad robotov

Uroš Miklavčič 14. julij 2016
/PublishingImages/battlebots_hero.jpg

Zavrtimo čas nazaj, v moje otroštvo. Poletne počitnice pri bratrancu, satelitska antena in odkritje poletja: BattleBots. Tekmovanje malih robotov, ki se v areni bojujejo eden proti enem in napredujejo vse do finala. Kako ne bi mulc, kot sem bil, ljubil pokola malih robotskih vozil, ki so do zob oborožena z nenavadnimi pnevmatskimi, piromanskimi in ali drugimi orodji? Po zraku letijo kosi robotov, v ozadju se pokaže ognjena krogla in publika skače v zrak. To je bilo boljše kot vsaka risanka tisto poletje.

BattleBots je svojo prvo sezono bitk na televizijske ekrane poslal leta 2000, po tem ko so se ustvarjalci izvirne serije, imenovane Robot Wars, zapletli v veliko pravno bitko. O tem morda ne bi rapravljali sedaj, a imajo na SBNATION.com zelo dobro ustno pripoved vsega dogajanja v ozadju, če vas slučajno zanima. Kasneje se je pojavila še Robotica, ki je delovala po zelo podobnem konceptu in se je osebno iz preteklosti še najbolj spomnim.

 

Kakorkoli že, BattleBots je, tako kot vse ostale veje Robot Wars, s časoma potonila v pozabo, a ne preden je serija dobila kultni status in se ves čas gibala v kolektivni zavesti oboževalcev po svetu. Tako je leta 2015 ameriška televizijska hiša ABC sklenila, da snovalcem tekovanj da novo priložnost in odkupi pravice za predvajanje v novi seriji na njihovem kanalu. Po dobrih odzivih na šesto sezono v letu 2015 se je letos zgodila še sedma sezona in vse kaže, da bojni roboti doživljajo renesanso.

Nova tehnologija

Tisto glavno, kar je prinesel čas, je napredek v tehnologiji. Napredni pametni krmilniki, sodobnejši in trdnejši materiali, dostopnost naprednih komponent in izkušnje iz preteklosti potegnejo BattleBots v moderni čas z novimi izzivi in novimi kreativnimi rešitvami.

 

Ko so se na malih zaslonih (Zakaj jim še vedno pravimo mali, če pa so TVji že dolgo največji zaslon pri hiši?) med seboj bojavale prve generacije robotov iz pekla so bili droni, hoverboardi in podobni izumi še daleč od realnosti. Danes imamo dvokolesno rolko, ki sama drži ravnotežje, pametne avtonomne kopterje, ki počasi že znajo samostojno manevrirati mimo ovir in še marsikaj. Kar je najbolj pomembno pri vsem tem pa je to, da so vse komponente, ki naredijo moderne tehnološke igrače tako privlačne, dostopne po nizkih cenah malodane vsakemu izmed nas. Vse to pomeni, da je zapihal nov veter, ki bo napolnil jadra serijam, kot je BattleBots.

Poglejte si video finalne bitke med robotoma z imenom Blacksmith (kovač) in Minotaur. Po zraku letijo iskre, ko Minotaur s svojo vrtečo “krtačo” dobesedno pomede Minotaura in ga vzdigne v zrak. Fantastično!

 

Roboti, kakopak, niso avtonomni in zato potrebujejo ljudi, ki jih krmilijo. Tako se v tekmovanje vepelje faktor človeške (ne)predvidljivosti, ki daje poseben čar tem tekmovanjem. Zgradiš robota, ki te je potencialno stal tudi par desettisoč dolarjev, samo zato, da ti ga nasprotnik spremeni v kup neuporabne pločevine. Tveganje je veliko, zato je tudi gledalec veliko bolj vpet v samo dogajanje. To niso samo malo predelane vrtne kosilnice - gre za zelo premišljeno zasnovane robote, ki imajo en sam namen: streti nasprotnika na najbolj brutalen možen način. Paša za oči, res.

Stari mački in prihodnost

Morda za konec še zanimivost: gotovo ste že kdaj zasledili serijo Mythbusters v kateri sta Jamie Hyneman in Adam Savage preizkušala resničnost raznih urbanih in manj urbanih mitov. Verjetno veste kam pes taco moli sedaj, kajne? Da, Jamie in Adam sta bila ena prvih tekmovalcev v seriji Robot Wars in kasneje v seriji BattleBots. Sodelovala sta že pred tem pri snemanju oglasov, kasneje pa sta združila moči v seriji Mythbusters.

 

Čeprav je Adam na twitterju objavil, da se je upokojil od teh tekmovanj pa se je v letošni sezoni serije BattleBots pojavil kot gostujoči sodnik.

Če še ni jasno vam toplo priporočam ogled lanske in letošnje sezone. Če vas potegne si lahko pogledate stara tekmovanja omenjeih serij; vrača pa se tudi serija Robot Wars v produkciji BBCjeve hiše, ki bo na sporedu še letos.

Vir slik: battlebots.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. julij 2016
3064
15. julij 2016
Spektakularen spopad robotov