Ste na računalnik že namestili Okna 10? Za brezplačno nadgradnjo imate čas samo še jutri!

Andrej Pirnat 28. julij 2016
/PublishingImages/windows10-nadgradnja-jutri-hero.jpg

Jutri, v petek, 29. julija, je še zadnji dan, ko lahko svojo starejšo različico operacijskega sistema Windows (7, 8 in 8.1) popolnoma brezplačno nadgradite na najnovejšo Windows 10. Po tem datumu bo Microsoft ponudbo umaknil, kar pomeni, da boste morali za nadgradnjo na klasično različico Home odšteti 120 evrov, na naprednejšo Pro pa kar 170 evrov.

Po mnenju številnih računalniških strokovnjakov, profesionalcev in uporabnikov, ki so preskok iz starejše na novejšo platformo že naredili, gre za najboljša Okna doslej, zato velja o posodobitvi razmisliti tudi, če ste skeptik. Preberite, zakaj je nadgradnja smiselna in kaj vse morate storiti, preden se je lotite.

Kaj z nadgradnjo pridobite?

Hitrost: Desetica izkorišča strojno opremo računalnika precej bolje kot njeni predhodnici. To pomeni, da tudi na nekoliko starejših konfiguracijah delovni procesi, od zagona naprej, potekajo hitreje kot na sedmici in osmici. Poleg tega so Okna 10 opremljena s programsko knjižico DirectX 12 (na starejših sistemih ni podprta), kar bodo najbolj pozdravili predvsem igričarji in uporabniki, ki se ukvarjajo z grafično ter video obdelavo, saj skrbi za še boljši izkoristek grafičnih kartic.

Varnost: Okna 10 so po predhodnici osmici podedovala funkcijo “Varni zagon” (Secure Boot) in jo naredila še bolj varno. Omenjena funkcija skrbi, da se ob vklopu računalnika ne zažene noben program, ki ni odobren s strani Microsofta ali proizvajalcev strojne opreme. Prav tako je bil v novih Oknih posodobitve deležen tudi varnostni sistem Windows Defender, ki računalnik ščiti pred virusi in drugimi zlonamernimi programi, tako da boste pred vdori hekerjev še bolj varni.

 

Start meni: Okna 8 veljajo za enega najbolj spodletelih projektov Microsofta. Čeprav so prinesli marsikatero uporabno novost, jih uporabniki nikakor niso posvojili, eden največjih očitkov pa je letel na odsotnost klasičnega Start menija, ki je bil ena glavnih značilnosti Oken vse od leta 1995 naprej. Microsoft je računalniški skupnosti prisluhnil in (nekoliko posodobljen) navigacijski meni v Oknih 10 pripeljal nazaj.

Spletni brskalnik Edge: Microsoft je nekoč veljal za enega od pionirjev v razvoju spletnih brskalnikov. Potem pa je nekoliko zaspal na lovorikah in Internet Explorer je bil kmalu samo še oddaljena točka v vzvratnem ogledalu konkurence. Z Okni 10 pa je končno spet dobil posodobitev, ki takemu imenu pristoji. Zdaj se imenuje Edge in je precej hitrejši ter bolj kompatibilen od svojega predhodnika, prav tako pa vsebuje številne bombončke, ki ustrezajo sodobnemu brskalniku (očem prijazni bralni način, možnost označevanja vsebine na spletnih straneh). Hkrati pa je tudi zelo ekonomičen, saj med vsemi brskalniki najbolj počasi odžira energijo bateriji vašega prenosnika.

 

Meni z obvestili: Če je pametni telefon sposoben posredovati obvestila o prejetih sporočilih, novicah in posodobitvah, zakaj ne bi bil tudi osebni računalnik? Okna 10 mu to omogočajo. Podobno kot Applov MacOS z obveščevalnim središčem se tudi Okna zdaj lahko pohvalijo s svojim akcijskim centrom, ki vas obvešča o prejeti elektronski pošti, vremenskih napovedih, rojstnodnevnih opomnikih in posodobitvah programov in aplikacij. Za razliko od Oken 8, ki so imela podoben sistem, si lahko v desetici ogledate tudi obvestila, ki ste jih zgrešili.

Virtualna namizja: Če se še nekoliko pomudimo pri MacOS-u in operacijskih sistemih telefonov, je ena njihovih najbolj uporabnih funkcij večje število domačih namizij. To omogoča bolj sistematično delo, saj si lahko vsakega prikrojite po svojih potrebah. Na enega na primer zložite bližnjice do pisarniških programov, na drugega igre, na tretjega filme in tako naprej. Omenjena zmožnost pa zdaj ni več zgolj domena telefonov in Applovega operacijskega sistema, ampak je z Okni 10 prišla tudi na PC-je. Če se torej želite izogniti kaotičnemu namizju in vse bližnjice popredalčkati, je nadgradnja na nova Okna obvezna.

 

Kaj morate storiti, preden se odločite za nadgradnjo?

Preverite sistemske zahteve: Preden vsako jutro obujete čevlje, morate najprej obleči hlače. Tako postopajte tudi pri posodobitvi operacijskega sistema. Preden poženete namestitveno datoteko, najprej preverite, ali je vaš računalnik kompatibilen. K sreči je to sila enostaven postopek, saj vam Microsoft pred posodobitvijo že sam ponudi pregled strojnih komponent in programov ter njihove ustreznosti. Priporočene minimalne sistemske zahteve za računalnik pa so naslednje:

  • Operacijski sistem: Windows 7 SP1 ali Windows 8.1 Update
  • Procesor: 1 GHz ali hitrejši
  • RAM: 1 GB za 32-bitno različico, 2 GB za 64-bitno različico
  • Prostor na disku: 16 GB za 32-bitno različico, 20 GB za 64-bitno različico
  • Grafična kartica: združljiva s programsko knjižico DirectX 9 ali novejša z gonilnikom WDDM 1.0
  • Zaslon: minimalna podprta ločljivost 800 x 600 slikovnih pik

 

Naredite varnostno kopijo datotek: Ker z nadgradnjo pravzaprav dobite nov operacijski sistem, je za vsak slučaj pametno narediti varnostno kopijo pomembnih dokumentov oziroma kar celotne vsebine, ki jo hranite na trdem disku svojega računalnika. Posodobitev bi sicer morala vse datoteke in programe pustiti pri miru, ampak v primeru, da se postopek kje zalomi, boste na ta način zlahka obnovili sistem na zadnjo točko delovanja. Tako Okna 7 kot 8 vsebujejo orodja, s katerimi je postopek sila enostaven, in omogočajo, da vsebino shranite na podatkovni USB-nosilec, mrežni disk ali DVD.

Ustvarite namestitveni medij: Namesto da Okna posodobite prek namestitvene ikone v spodnjem desnem kotu opravilne vrstice, je mogoče bolj smiselno, da to storite iz namestitvenega medija, torej DVD-ja ali podatkovnega USB-nosilca (ključ, disk). Ta vam bo zelo koristil, če nameravate Okna namestiti na več računalnikov, prav tako pa je priročen, če bi se kdaj odločili za ponovno oziroma "čisto" namestitev operacijskega sistema. Namestitveni medij morate seveda najprej ustvariti, kar naredite s pomočjo posebnega namenskega orodja.

 

Preverite, katero različico boste dobili: Okna 10 so na voljo v dveh različicah - Home in Pro. Kot povesta že njuni imeni, je med njima rahla razlika v namembnosti. Različica Home je namenjena predvsem povprečnim računalniškim uporabnikom, iz različice Pro pa bodo največ potegnili zahtevnejši uporabniki, ki se ukvarjajo z mrežami in virtualizacijo. Žal izbira različice pri posodobitvi ni prepuščena vam, ampak jo glede na vaš obstoječi operacijski sistem samodejno opravi Microsoft. Če imate trenutno nameščene Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium ali Windows 8.1, boste prejeli različico Home, če vaš računalnik poganjajo Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate ali Windows 8.1 Pro, pa se vam bo sistem posodobil na različico Pro.

Posodobite gonilnike: Če bo šlo vse po sreči, bodo vse komponente vašega računalnika (mrežna kartica, grafična kartica, disk, miška …) delovale povsem normalno tudi po posodobitvi. Okna 10 namreč zelo dobro prepoznajo strojno opremo in poiščejo ustrezne gonilnike, tako da bi morala samodejno poskrbeti, da bo vse teklo kot po maslu. Vendar pa vedno obstaja možnost, da gre kaj narobe. Zato podobno kot pri varnostnemu kopiranju datotek tudi pri gonilnikih velja upoštevati rek "previdnost je mati modrosti". Še preden se torej lotite namestitve novih Oken, posodobite gonilnike vseh komponent, ki počivajo v vašem računalniku.

 

Preberite pogosta vprašanja o nadgradnji: Če se vam poraja še kakšno vprašanje o nadgradnji, svetujemo, da obiščete Microsoftovo spletno stran s pogostimi vprašanji, kjer boste skoraj zagotovo našli ustrezen odgovor.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. julij 2016
3086
28. julij 2016
Ste na računalnik že namestili Okna 10? Za brezplačno nadgradnjo imate čas samo še jutri!