Ste že povedali svojo zgodbo na Instagramu? Poglejte kako lahko to storite

Andrej Pirnat 5. avgust 2016
/PublishingImages/Instagram-stories1-hero.jpg

Instagram, slikovno usmerjeno družbeno omrežje z več kot 500 milijoni aktivnih uporabnikov, je dobil novo funkcionalnost, ki uporabnikom omogoča podajanje časovno omejenih zgodb v obliki foto in video diapozitivov. Če ste ob tem dobili asociacijo na Snapchat, niste brcnili v temo. Instagramov Stories, kot se novost imenuje, namreč v marsičem kopira Snapchatov modus My Story.

 

To pomeni, da lahko fotografije ali videoposnetke, ki jih naredite tekom dneva, spnete v povezano prezentacijo, vaši sledilci pa imajo nato 24 ur časa, da si jo ogledajo. Ko ta čas preteče, dotična zgodba za vedno izgine. Kot pišejo nekateri tuji mediji, naj bi se Facebook, sicer večinski lastnik Instagrama, za uvedbo nove funkcije odločil, ker želi svoje uporabnike spodbuditi k večji kreativnosti in spontanosti, še bolj pa k pogostejšemu objavljanju, saj naj bi število objav v prvi polovici leta 2016 padlo za 15 odstotkov.

Ne glede na to kaj je razlog, pa je pomemben samo končni rezultat. Številni uporabniki so novost že sprejeli z navdušenjem, hvalijo pa predvsem preprost uporabniški vmesnik, ki je v primerjavi s Snapchatom precej bolj intuitiven in manj kaotičen. Kljub njegovi enostavnosti, pa smo za vas pripravili kratek vodič za uporabo nove funkcije. Poglejte kako lahko na Instagramu poveste svojo zgodbo na svež način …

Posodobite Instagram

Najprej preverite, če vaš Instagram funkcionalnost že vsebuje. Vidite jo lahko v ločeni zgornji vrstici osrednje časovnice, ponazorjena pa je s slikovnimi krožci vaših prijateljev ter malim plusom, s katerim pričnete sestavljati svojo zgodbo. Če te vrstice na svojem profilu ne vidite, skočite v digitalno trgovino (Android, iOS) in aplikacijo posodobite.

 

Tako, zdaj ste pripravljeni na svojo prvo objavo. Odprite Instagram in pritisnite na že omenjeni znak plus v zgornjem levem kotu zaslona ali pa s prstom podrsajte desno po zaslonu.

Pripravite objektiv

Vklopi se fotoaparat, kjer imate več možnosti. S krajšim pritiskom na okrogli gumb na dnu zaslona zajamete fotografijo, z daljšim pritiskom posnamete video, če s prstom podrsate dol po zaslonu, pa se vam odpre fotogalerija telefona. Da, svojo zgodbo lahko sestavite tudi iz že arhiviranih slik in videoposnetkov, vendar le iz tistih, ki so mlajši od 24 ur.

 

Okrasite svojo fotografijo

Ko zajamete ali izberete ustrezen posnetek, ga lahko v naslednjem koraku tudi okrasite. V zgornjem levem kotu zaslona se vam pokažeta ikoni svinčnika in črk. S prvim lahko pokažete svoje umetniške sposobnosti in na fotografijo kaj narišete (na voljo imate različne barve in tipe svinčnikov), z drugim pa ji dodate emodžije ali udarno besedilo. Tega lahko tudi raztegujete, obračate in premikate po zaslonu.

 

Seveda pa Instagram ne bi bil Instagram, če ne bi imel svojih značilnih filtrov, ki so iz njega naredili uspešnico. Pri ustvarjanju zgodbe sicer na zaslonu nimajo namenske ikone, ki bi vam pokazala njihov nabor, ampak so nekoliko bolj skriti. Menjate jih tako, da na izbrani fotografiji podrsate levo ali desno po zaslonu, trenutno pa jih je na voljo sedem (nabor se bo v bližnji prihodnosti zagotovo razširil).

 

Potrdite izbor

Ko ste s svojim izdelkom zadovoljni, ga na koncu s pritiskom na osrednjo tipko s puščico še potrdite in pošljite v svet. Če vam vaša stvaritev na koncu ni všeč, lahko postopek prekinete s pritiskom na tipko “Cancel”, če pa ste nad svojo umetnino tako navdušeni, da bi jo radi ohranili za vedno, pa si jo lahko tudi prenesete s pritiskom na ikono za prenos v spodnjem desnem kotu zaslona.

 

Zgodbo lahko tudi izbrišete

Ko je vaša zgodba objavljena, si jo lahko vaši sledilci (in tudi neznanci, če imate odprt profil) v naslednjih 24 urah ogledajo kolikorkrat želijo. Vendar brez skrbi. Če ste med divjo zabavo, na katero imate le medel spomin, pomotoma objavili fotografijo, ki jo obžalujete, lahko celotno zgodbo ali pa le njene delčke tudi izbrišete.

 

Na osrednji časovnici Instagrama odprite svojo zgodbo (levo v zgornji vrstici - Your Story). Prikaže se vam vaš objavljeni posnetek, v spodnjem desnem kotu pa lahko vidite tudi ikono s tremi pikicami. Klik nanjo vam odpre meni z dodatnimi možnostmi od katerih je ena izbriši (Delete). Če je vaša zgodba sestavljena iz več diapozitivov, boste morali izbrisati vsakega posebej.

Skrijte objavo pred mamo

Kot boste videli v zgoraj omenjenem meniju, pa lahko s svojo zgodbo počnete še kaj drugega, kot jo samo izbrišete. Lahko jo na primer shranite na telefon (Save Photo) ali delite kot klasično objavo na časovnici (Share as Post …), s klikom na nastavitve (Story Settings) pa lahko tudi omejite komentiranje (komentarje prejmete v obliki sporočila v osebni nabiralnik) in jo celo skrijete pred določenimi posamezniki. Kliknite razdelek “Hide Story From” in med svojimi sledilci izberite tiste, ki bi jim radi preprečili ogled.

 

Na podoben način lahko omejite tudi komentiranje, kjer imate v razdelku “Allow Message Replies” tri možnosti“: Everyone” pomeni, da jo lahko komentira vsak, ki jo vidi, “People You Follow” pomeni, da jo lahko komentirajo samo posamezniki katerim sledite in “Off” pomeni, da je ne more komentirati nihče.

Kdo opazuje opazovalce?

Na spodnjem delu zaslona vaše objavljene zgodbe pa ste verjetno opazili tudi ikono v podobi očesa. Ta vam z zraven pripisano številko prikazuje koliko ljudi si je že ogledalo vašo zgodbo, s klikom nanjo pa dobite še poimenski seznam gledalcev. Če vam kdo na seznamu ni všeč, pritisnite “x” poleg njegovega imena in mu s tem onemogočite dostop.

 

Poglejte zgodbe svojih prijateljev

Poleg ustvarjanja svojih zgodb, pa si seveda lahko ogledujete tudi zgodbe drugih uporabnikov. Te so v podobi slikovnih krožcev prikazane v že omenjeni zgornji vrstici vaše časovnice, odprete pa jih s klikom na poljuben obraz. Znotraj zgodbe se nato lahko po diapozitivih sprehajate naprej in nazaj (hiter pritisk na levo ali desno stran zaslona), s potegom prsta levo ali desno pa skočite na naslednjo, oziroma prejšnjo zgodbo.

 

Če vam je kakšna še posebej všeč (ali obratno) lahko uporabniku pošljete tudi komentar v obliki zasebnega sporočila. Kliknite “Send Message”, napišite kar vam leži na duši in pošljite. To je edina interakcija, ki jo imate lahko z drugimi uporabniki, saj všečkov zgodbeni način ne pozna.

Tako. Zdaj ste oboroženi z znanjem za objavo svoje prve zgodbe na Instagramu, zato kar veselo na delo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. avgust 2016
3103
5. avgust 2016
Ste že povedali svojo zgodbo na Instagramu? Poglejte kako lahko to storite