Svetovni splet je star 25 let

T3 Tech 8. avgust 2016
/PublishingImages/25let-www-hero.jpg

6. avgusta 1991 se je, brez velikega pompa, v internetu prižgala prva javna spletna stran. Prvi www, če hočete. Tim Berners-Lee, oče svetovnega spleta, je zadevo objavil na eni od skupin na Usenetu, prvi obiskovalec pa je stran obiskal šele 23. avgusta, torej celih 17 dni po objavi. Kljub temu, da na dan objave stran ni imela obiska, velja 6. avgust 1991 za začete svetovnega spleta, kot ga poznamo.

Nova tehnologija v začetku ni naletela na ravno triumfalne odzive. To se je zgodilo šele dve leti pozneje, leta 1993, ko je NCSA izdal prvi spletni brskalnik z imenom Mosaic, CERN, na katerem je takrat delal tudi Berners-Lee pa je izdal orodja za izdelavo spletnih strani, ki so bila brezplačna in odprtokodna.

 

Berners-Lee je splet videl kot platformo za akademsko sodelovanje, torej nekaj, kar se bo uporabljalo v akademskih krogih za izmenjavo informacij. A objava grafičnih informacij na način, da so te vsakomur dostopne, je bila tako privlačna, da je stvar hitro zbezljala iz univerzitetnih okvirjev. Ko pa se je ugotovilo, da je zadeva lahko tudi ekonomsko zanimiva, pa je stvar dosegla raven epidemije. Najprej so ekonomsko plat izkoristili ponudniki pornografije, nato pa je prišla tudi na druga področja.

Novica je bila prvotno objavljena na t3tech.si.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. avgust 2016
3107
8. avgust 2016
Svetovni splet je star 25 let