Taborjenje, kot ga še ni bilo

Alenka Selčan 24. julij 2014
/PublishingImages/glamping-hero.jpg

Sezona festivalov na prostem, piknikov v naravi in kampiranja je na vrhuncu. Ste tudi vi med tistimi, ki se raje od hotelskega razvajanja odločite za taborjenje? Ne? Bi bil vaš odgovor drugačen, ko bi tudi v razkošju narave imeli možnost nahraniti svojo pametno tablico, igrati igrice, gledati filme ali poslušati glasbo prek zvočnikov Bluetooth? Morda je letos za načrtovanje »hi-tech glampinga« res že nekoliko pozno, nikakor pa ni prezgodaj za sanjarjenje o taborjenju z opremo, ki bi v naravo zvabila tudi največje odvisnike od novodobne tehnologije.

1. Šotor, kot se šika

 

Podjetje Orange si je že pred leti zamislilo šotor, ki je primeren za vse ljubitelje glasbenih festivalov, pametne tehnologije in udobja. Na žalost so ostali le pri konceptu, ki naj bi novodobnim tabornikom zavoljo sončnih celic omogočal uporabo elektronike, pa tudi prostor bi se glede na zunanjo temperaturo primerno ohladil ali ogrel. Kmalu so sledile še druge različice šotora s sončnimi celicami. Poleg tistih, ki jih ponujajo na spletni trgovini Alibaba, so zaenkrat še najbolj prepričljivo videti šotori Big Bang Tents, ki ločeno ponujajo zbiralnik sončne energije.

2. The Coolest – le kako smo doslej taborili brez takšnega hladilnika?

 

Recimo, da ste šotor že postavili, to pa vam je v poletni vročini zagotovo osušilo usta. Na srečo imate s seboj prenosni hladilnik, ki se poleg mešalnika osvežilnih napitkov ponaša še z vodoodpornimi zvočniki Bluetooth, zato lahko z glasbo s svojega mobitela dolgočasen piknik spremenite v noro zabavo. The Coolest je tako kul, da je na Kickstarterju že 40 dni pred koncem kampanje zbral več kot pet milijonov ameriških dolarjev. Nemalo srečnežev, ki so si hladilnik prihodnosti že zagotovili, bo že naslednje leto taborilo precej bolj »kul« kot ostali smrtniki.

3. Prenosni kuhalnik, ki polni baterije

 

Seveda vam na taborjenju ni treba več skrbeti , da bi bili obsojeni na prazno baterijo mobitela. Že nekaj časa vas na izletih v naravo spremlja lahek prenosni kuhalnik, ki med kuhanjem večerje v naravi napolni tudi baterije pametnih naprav. Če bi si tudi vi radi privoščili to domiselno napravo, si jo lahko kupite že za slabih 130 ameriških dolarjev.

Zdaj ko ste preskrbljeni z energijo, si boste večerne urice nemara krajšali s filmom, ki ga boste predvajali na primer z Galaxy Beam 2 ali kakšnim drugim projektorjem pico.

Če se boste namesto tega rajši podali na nočne dogodivščine do festivalskega plesišča, naj vam pot osvetljuje pametna naglavna svetilka, ki samodejno zazna, koliko svetlobe potrebujete.

S sabo lahko vzamete še napravo z imenom goTenna, ki naj bi omogočala pošiljanje sporočil tudi v najbolj odmaknjenih koncih sveta - brez omrežja ali WiFi-povezave.

 

Po sladkih sanjah, ki vam jih bo prinesla kot oblaček lahka samonapihljiva blazina, se boste zjutraj lahko osvežili s prenosno prho, ki je ni treba več obešati na bližnje drevo, saj deluje na pritisk.

Če vas vsi ti izdelki niso prepričali, da tesnejši stik z naravo še ne pomeni popolnega odrekanja tehnologiji, je morda res bolje, da ostanete v zavetju civilizacije. Nenazadnje je tudi poletje v mestu lahko nadvse zabavno.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. julij 2014
2124
25. julij 2014
Taborjenje, kot ga še ni bilo
Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8