Tekma za najboljšo haptično rokavico se šele začenja

Alenka Selčan 30. oktober 2015
/PublishingImages/hapticna-rokvica-hero.jpg

Brsteča industrija obogatene in navidezne resničnosti k mamljivemu kosu poslovne pogače privablja številna podjetja. Med njimi je nemalo takšnih, ki jih namesto vizualne dimenzije zanima haptična.

Kako se dotakniti nedotakljivega in kako obogateno resničnost upravljati z gestami, je navkljub mnogim poizkusom narediti čuteče krmilo, še vedno izziv.

Med čakanjem prave borbe naprav za upravljanje z gestami in na dostojno rokavico, ki bi kakovostno zaznavala virtualno, naj spomnimo, da smo lani občudovali Mi.mu, pisali pa smo tudi o Termal Touchu, obetavnem vmesniku VR podjetja Metaio, danes pa si oglejmo še nekaj novosti, ki skušajo zagrabiti nedotakljivo.

Gest

Svojo srečo na Kickstarterju trenutno išče Gest, ki želi preseči že predolgo trajajočo dobo tipkovnic in mišk. Ker skorajda več časa preživimo na pametnih napravah kot na računalnikih ustvarjalci Gesta verjamejo, da lahko prav z gestam predrugačimo svoje tipkarske navade in si olajšamo računalniško delo. Na prvi pogled dokaj nemoteča in lahka naprava, ki se bežno oprime le prstov in dlani, naj bi bila tako natančna, da jo bodo lahko uporabljali celo grafični oblikovalci in 3D animatorji.

 

Veščim oblikovalcem bo zdelo skorajda nemogoče, da bi Gestu uspelo do piksla natančno ujeti gibanje prstov, pa vendar njegovi ustvarjalci na Kickstarterju zagotavljajo, da je zavoljo posebnega statističnega modela in prilagodljivega vmesnika Gest danes najbolj natančna tovrstna naprava na trgu.

Poleg splošnih gest se Gest s pomočjo petnajstih senzorjev na prst nauči prepoznavati tudi posameznikove značilne kretnje. Če je Gest res tako učinkovit, kot zatrjujejo, mu bo z mize nemara uspelo izriniti marsikatero tipkovnico in miško, seveda pa bodo morali uporabniki pristati na to, da imajo roke ves čas vpete v nekakšno protezo, ki pa je vsekakor privlačnejša od potnih rok, na katere pozablja marsikateri drug proizvajalec haptičnih rokavic.

Gesta na samem začetku morda ne bodo razgrabili prav grafični oblikovalci, naprava pa bo koristila obiskovalcem drugih resničnosti, kjer s tipkovnico in miško res ni kaj dosti početi. Če ste tudi sami med njimi, imate na razpolago še nekaj dni, da si ga zagotovite po akcijski ceni. Zgodnje ptičke bodo zanj odštele slabih 150 ameriških dolarjev.

UnlimitedHand

Da je pri igranju v navideznih svetovih dobro imeti proste in gole roke, ugotavlja tudi japonski start-up, ki napravo za dotikanje nevidnih predmetov iz dlani preselil na laket.

 

Z električnim pulzom, ki ga naprava pošilja na igralčevo laket in s posebnim senzorjem za nadzor mišic UnlimitedHand povzroči občutek dotika na prstu, hkrati pa ta naprava zazna premik vsakega prsta posebej. Igralec tako zaznava predmete v navidezni resničnosti, jih začuti, se nanje odziva in z njimi tudi upravlja. Na Kickstarterju je temu zagonskemu projetku že uspelo preseči skromno zastavljen finančni cilj, a kampanje še ni konec, tako da imate še vse do 20. novembra čas, da ga podprete tudi sami.

Myo

Ne smemo pa pozabiti, da UnlimitedHand pa ni prvi tovrstni kontroler. Naj spomnimo, da je že od začetka letošnjega leta na Amazonu na prodaj Myo https://www.myo.com/ , ne le nadvse uporabna, temveč tudi estetska in prožna zapestnica kanadskega podjetja Thalmic Labs, ki z osmimi stimulativnimi moduli objema uporabnikovo laket.

 

Z Myo lahko z gestami nadzorjuje iOS, Android ali Windows naprave, upravlja drone in celo simpatične robotke Sphero. Deluje celo kot midi sprožilec na Abletone live, dj-ji pa med nastopom z njim lahko upravljajo tudi luči.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. oktober 2015
2733
4. november 2015
Tekma za najboljšo haptično rokavico se šele začenja
Android, iOS, Windows Phone 8