Telefon, ki mu nikoli ne zmanjka prostora

Andrej Pirnat 16. avgust 2016
/PublishingImages/Robin-1-hero.jpg

Ena bolj nadležnih stvari na pametnih telefonih je sporočilo o pomanjkanju prostora. Predvsem pri telefonih, ki se zanašajo izključno na notranjo shrambo in ne podpirajo spominskih kartic je to relativno pogost pojav. Razvoj tehnologije pač terja tudi prostorski davek, saj tako aplikacije, kot tudi vedno bolj kakovostne fotografije in videoposnetki zasedajo vedno več prostora v shrambi.

Pri startupu Nextbit so se zato odločili, da poiščejo rešitev in zasnovali telefon, ki bi bil rešen teh omejitev. Robin, kot se revolucionarni izum, ki je zaživel tudi po zaslugi izjemnega odziva na platformi Kickstarter, imenuje, je na videz običajen Androiden telefon, v sebi pa skriva eno pomembno lastnost, ki ga loči od konkurence: ogromna količina shrambe.

Taščica leti visoko nad oblaki

Poleg 32 gigabajtov notranjega spomina, ima Robin (po slovensko ptica taščica) namreč še 100 gigabajtov veliko shrambo v oblaku. To je skupaj kar 132 gigabajtov spomina, kar je več kot ga ima najmogočnejši iPhone (128 gigabajtov). Če ste ob tem zapisu pomislili na Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox in podobne storitve, ki prav tako ponujajo hranjenje podatkov na oddaljenih strežnikih (oblak) niste brcnili v temo, vendar pa se Robinov oblak od naštetih nekoliko razlikuje.

 

Njegov oblak zna namreč samodejno upravljati s shrambo in inteligentno arhivirati podatke glede na pogostost njihove uporabe. To v praksi pomeni, da aplikacije, igre, glasbene zbirke, videoposnetke in fotografije, ki jih že dalj časa niste odprli, samodejno pretoči v shrambo v oblaku, ko jih ponovno zaženete, pa jih prenese nazaj na telefon.

Gre za pametno rešitev, ki uporabniku omogoča, da mu praktično nikoli ni treba brisati starejših podatkov, saj se ti samodejno arhivirajo in ne odžirajo dragocenega prostora na telefonu. Seveda pa je potrebno ob tem poudariti, da je za delovanje sistema obvezna zanesljiva internetna povezava, po možnosti Wi-Fi, saj gre za prenose znatnih količin podatkov.

Pravi Batmanov pomočnik

Kot pristoji njegovemu superjunaškemu imenu, pa Robin tudi na drugih področjih ne skopari s hvalevrednimi lastnostmi. Marsikoga bo navdušil že s svojim živahno obarvanim minimalističnim ohišjem, zahtevnejše uporabnike pa z vsebino, ki se skriva znotraj njega.

 

Pohvali se lahko s 5.2-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1080p (1920 x 1080 slikovnih pik), solidnim fotoaparatom (osrednji 13 MP, sprednji 5 MP), šestjedrnim 1,8-gigaherčnim procesorjem Snapdragon 808, tremi gigabajti delovnega pomnilnika (RAM), bralnikom prstnih odtisov, novim standardom USB-C in funkcijo hitrega polnjenja.

Če se torej tudi vi pogosto srečujete s pomanjkanjem prostora na vašem žepnem spremljevalcu, je morda prav Robin rešitev, ki ste jo iskali. Za dobrih 260 evrov si ga lahko omislite v spletni trgovini proizvajalca, ali kateri od spletnih tržnic, kot sta Amazon in eBay.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. avgust 2016
3117
16. avgust 2016
Telefon, ki mu nikoli ne zmanjka prostora