Top aplikacije, s katerimi boste postali maratonec

Andrej Pirnat 28. oktober 2016
/PublishingImages/LJM-maraton_naslovna-hero.jpg

Pred nami je eden največjih športnih spektaklov, 21. ljubljanski maraton. Čeprav je za priprave že nekoliko pozno, smo za vas vseeno pripravili seznam aplikacij, ki vam pomagajo izboljšati vašo fizično pripravljenost in rezultat. Če ne prej, vam pa morda pridejo prav prihodnje leto.

RunKeeper (Android, iOS)

 

Pradedek tekaških aplikacij RunKeeper je eden najstarejših in z razlogom najpopularnejših tekaških asistentov. Na enem mestu združuje odlično orodje za beleženje vaših športnih naporov in družbeno omrežje, kjer se lahko povežete z vašimi tekaškimi prijatelji in primerjate rezultate. Aplikacija je odlična, ker poleg teka lahko beleži še številne druge aktivnosti, med drugim kolesarjenje, plavanje in smučanje. Nastavitve omogočajo, da vas aplikacija med tekom tudi glasovno obvešča o vašem vmesnem rezultatu, po koncu vadbe pa vam postreže tudi s statistično analizo in primerjavo s preteklimi vadbami. Podobna alternativa RunKeeperju je aplikacija Runtastic.

Strava (Android, iOS)

 

Čeprav je v prvi vrsti narejena z mislijo na kolesarje, je Stravapriročna tudi za tekače. Podobno kot RunKeeper za beleženje vadb uporablja GPS, a nudi malce več vpogleda v analizo. Odlična lastnost, s katero se pohvali, so tudi vadbene trase, ki so zabeležene oziroma ustvarjene s strani uporabnikov. Če ste začetnik, ki ne ve, kje bi začel, je to odlična funkcija za iskanje že uveljavljenih prog. Poleg tega pa Strava tudi sama skrbi, da uporabnikom ni nikoli dolgčas. Vsak mesec namreč ponudi svež paket izzivov, ki jih lahko sprejmete, če vam zmanjka motivacije za vadbo.

Endomondo (Android, iOS)

 

Ena bolj uveljavljenih aplikacij v tekaški skupnosti jeEndomondo, ki pokriva številne športe, od teka in kolesarjenja do namiznega tenisa. Poleg merjenja razdalje, časa in hitrosti šteje tudi kalorije, ki jih med treningom porabite. Glavni odliki sta dinamična baza vedno svežih izzivov ter že pripravljene bližnje tekaške trase, od kratkih do najdaljših (tudi trasa ljubljanskega maratona). Dobro se razume tudi z zunanjimi merilniki (npr. merilnik srčnega utripa), ki jih najbolj zagnani tekači nosijo pripete na svojem telesu.

Zombies, Run! (Android, iOS)

 

Zelo domiseln in zabaven način, ki vas pripravi do teka. Če ne najdete dovolj motivacije v statističnih podatkih, analizi vmesnih časov in primerjavi rezultatov s prijatelji, jo mogoče najdete, ko vas lovijo zombiji oziroma živi mrtveci.Zombies, Run! je popolnoma legitimna tekaška aplikacija, ki pa je poleg tega še resničnostna pustolovska igra. Aplikacija vas postavi v vlogo tekača, ki mora rešiti svet oziroma ljudi, ki so preživeli apokalipso z zombiji. Tako vam nalaga različne misije (v resnici tekaške izzive) in vas pošlje na nevarno pot (vadbeno traso). Med tekom vam v ušesa ves čas pripoveduje zgodbo in opisuje dogajanje okoli vas ter vas tako skuša dodatno spodbuditi k doseganju boljših rezultatov (in seveda preživetju!). Z redno vadbo odklepate nove misije in zbirate točke, s katerimi nadgrajujete virtualno utrdbo znotraj aplikacije.

Charity Miles (Android, iOS)

 

Večina vadbenih aplikacij daje poudarek na vas, vaše cilje in vaše rezultate, Charity Miles pa je nekoliko drugačna. Poudarek daje dobrodelnosti. Namesto temeljite statistične analize prehojenih stopnic in porabljenih kalorij zgolj meri razdaljo, ki ste jo pretekli, prekolesarili ali prehodili, za vsak opravljen kilometer pa nameni nekaj denarnih sredstev v dobrodelne namene po vaši izbiri (znotraj aplikacije je seznam, kamor se vaši kilometri darujejo).

MyFitnessPal (Android, iOS)

 

Za doseganje najboljši rezultatov in izpolnjevanje zadanih ciljev pa seveda ni pomembna samo vadba. Pred in po vsakem telesnem naporu je potrebno mišice in telo pravilno nahraniti, pri čemer vam bo pomagala aplikacija MyFitnessPal. Kuhati sicer ne zna, zna pa beležiti, koliko kalorij zaužijete in porabite. Gre za odličen prehrambni dnevnik, ki vsebuje prek 2 milijona izdelkov (tudi slovenskih), združljiv pa je z večino vadbenih aplikacij, tako da je vedno na tekočem z vašimi gibalnimi podvigi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. oktober 2016
3220
28. oktober 2016
Top aplikacije, s katerimi boste postali maratonec