Triki in nasveti za Google Drive

Tehnik 15. november 2016
/PublishingImages/drive-triki-hero.jpg

Uporabnikom je danes na voljo kar nekaj različnih storitev za hrambo datotek v oblaku – in veliko je dobrih. Ena boljših, če ne celo najboljša tovrstna storitev je Google Drive. To niti ne preseneča, ko pa za njo stoji veliki Google. Če nameravate v kratkem začeti uporabljati Google Drive ali pa ste ga šele začeli in se v njem »še lovite«, bi vam utegnili priti prav naši triki in nasveti zanj. Nekaj smo jih zapisali v tem članku, nekaj jih bomo še v kakšnem prihodnjem. Naši triki in nasveti se nanašajo oziroma se bodo nanašali predvsem na spletni Google Drive (odprete ga lahko tako, da na osebnem računalniku oddeskate na naslov https://drive.google.com) in na aplikacijo Google Drive za Android.

Iskanje vsebin v dokumentih

Google Drive ima vgrajen precej napreden iskalnik, ki zna iskati po vsebini dokumentov. Če odprete spletni Google Drive oziroma aplikacijo Google Drive za Android in v iskalnik vpišete določeno besedo, se vam bodo izpisali vsi dokumenti, ki ste jih shranili v Google Drive in vsebujejo vneseno besedo. Če torej vpišete besedo »Slovenija«, se vam bodo izpisali dokumenti, ki vsebujejo besedo Slovenija (v imenu ali v vsebini). Precej uporabno! Še posebej pohvalno pa je, da se vam bodo izpisali dokumenti različnega tipa, npr. Wordovi dokumenti, dokumenti v PDF formatu …

Brisanje večjih datotek

Bi radi iz svojega Google Drive-a izbrisali nekaj večjih datotek in s tem pridobili nekaj prostora, a ne veste, katere datoteke v njem so velike? Pokazali vam bomo, kako lahko ugotovite, katere datoteke v vašem Google Drivu so velike oziroma največje in zato morda primerne za izbris.

Torej, kako lahko preverite velikost datotek? Preprosto. Odprite spletni Google Drive in v njem miškin kazalec postavite na levi del napisa, ki vas obvešča, koliko prostora ste že porabili in koliko ga imate še na voljo, in nato pritisnite na »Drive«. Za tem se vam bodo vse datoteke, ki jih imate shranjene v Google Drivu, izpisale razvrščene od največje do najmanjše, obenem pa bo pri vsaki datoteki pisalo, koliko prostora zaseda. Na tem spisku boste lahko natančno videli, katere datoteke so velike in zato morda primerne za izbris.

 

Shranjevanje spletnih vsebin neposredno v Google Drive

Če na osebnem računalniku uporabljate brskalnik Chrome, poleg tega pa uporabljate tudi Google Drive, se vam v omenjeni brskalnik izplača namestiti Googlovo razširitev z imenom Save to Google Drive. S pomočjo te razširitve boste namreč lahko zelo enostavno in hitro shranjevali različne vsebine s spletnih strani (slike, PDF datoteke …) neposredno v Google Drive. Shranjevanje je zelo preprosto: z desnim gumbom na miški kliknete nanje in nato izberete možnost za shranjevanje v Google Drive. Z razširitvijo Save to Google Drive boste lahko, če boste želeli, zelo hitro shranjevali tudi zaslonske slike celotnih spletnih strani v Google Drive. Shranjevanje zaslonskih slik spletnih strani s to razširitvijo poteka tako, da kliknete na ikono razširitve, ki je v zgornjem delu brskalnika, razširitev pa nato samodejno zajame zaslonsko sliko in jo shrani v Google Drive.

 

Razširitev Save to Google Drive lahko prenesete s tega spletnega naslova.

Viri: Google Drive, Google Drive v Google Play, Save To Google Drive, Google

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. november 2016
3242
15. november 2016
Triki in nasveti za Google Drive