Triki in nasveti za brskalnik Chrome, ki jih morate poznati

Tehnik 11. julij 2016
/PublishingImages/triki-chrome-hero.jpg
Triki in nasveti za brskalnik Chrome, ki jih morate poznati

Chrome je zagotovo eden izmed boljših brskalnikov, ki so nam ta hip na voljo za mobilne naprave. To niti ni presenetljivo, saj za njim stoji veliki Google. Ker gre za res vrhunski brskalnik, smo se pri Tehniku odločili, da opišemo nekaj uporabnih trikov in nasvetov zanj. Nekaj jih bomo predstavili v tem članku, nekaj pa morda še v kakšnem članku pozneje.

Vsi naši spodnji triki in nasveti se nanašajo na Chrome za Android. Pa še to le na osnovno (stabilno) različico Chroma za Android (dobite jo tukaj). Na tržnici Google Play lahko namreč najdemo poleg osnovnega Chroma še dve dodatni različici – Chrome Dev in Chrome Beta – teh dveh nismo preizkusili.

Skrivna igra

Brskalnik Chrome (Android) skriva v sebi preprosto igro, ki jo je mogoče igrati, ko mobilna naprava ni povezana v internet. Odprite brskalnik, ko ne boste povezani v internet. Če se vam v njem že takoj ne prikaže dinozaver, se odpravite na poljubno spletno stran, ki se vam sicer ne bo prikazala, se vam bo pa prikazal dinozaver. Pritisnite na dinozavra in odprla se vam bo igra, v kateri se boste morali z dinozavrom umikati kaktusom in pticam.

 

Zasebno brskanje po spletu

Ali svojo mobilno napravo pogosto dajete v roke drugim osebam? Vas skrbi, da bi te osebe videle, katere spletne strani ste v preteklosti obiskovali? Če ja, potem predlagamo, da uporabljate Chrome (Android) in v njem redno odpirate poseben zavihek (lahko tudi več), ki ne beleži vaše zgodovine brskanja, in prek njega brskate po spletu. Tako tisti, ki bodo souporabljali vašo napravo, ne bodo mogli izvedeti, katere spletne strani ste obiskovali. Omenjeni zavihek odprete tako, da v navadnem zavihku pritisnete desno zgoraj na ikono s tremi pikami in nato še na »Nov zavihek brez beleženja zgodovine«.

In še nekaj. Če boste uporabljali Chromov zavihek, ki ne beleži zgodovine, to še ne pomeni, da boste v spletu nevidni! Spletna mesta, ponudniki internetnih storitev in še kdo bodo še vedno lahko videli, kaj počnete v spletu.

Premikanje med zavihki

Kako se lahko premikate med odprtimi zavihki v brskalniku Chrome (Android)? Možnosti je več. Prva možnost je, da s prstom podrsate po zgornji vrstici, v katero vnašate internetne naslove, levo ali desno. Med odprtimi zavihki se lahko premikate tudi tako, da podrsate od omenjene vrstice navzdol ali pa v zgornjem desnem kotu brskalnika pritisnete na kvadrat s številko odprtih zavihkov in odprti zavihki se vam bodo v zaporedju prikazali na zaslonu. Nato morate le še izbrati. Je pa potrebno omeniti, da prvi način premikanja med zavihki ne deluje, če se boste želeli premakniti z navadnega na zasebni zavihek.

 

Zumiranje spletnih strani

Poglejmo, kako lahko v brskalniku Chrome (Android) zumiramo spletne strani. To lahko počnemo na več načinov. Prvi način zumiranja je, da dvakrat na hitro pritisnemo na spletno stran. S tem vsebino spletne strani povečamo. Ko naslednjič dvakrat pritisnemo na spletno stran, se vsebina spet pomanjša. Drugi način zumiranja je, da s prstom spet dvakrat hitro pritisnemo na spletno stran in ob drugem pritisku prst zadržimo na zaslonu ter ga nato pomikamo navzdol po zaslonu, če želimo vsebine povečati, oziroma navzgor po zaslonu, če želimo vsebine pomanjšati. Tretji način pa vsi poznate, in sicer da na spletno stran postavimo dva prsta ter ju nato potegnemo narazen, če želimo vsebine povečati, oziroma ju potegnemo skupaj, če želimo vsebine pomanjšati. Je pa potrebno omeniti, da na vseh spletnih straneh vsi našteti načini zumiranja ne delujejo. Lahko pa brskalnik prisilite, da vam pri vseh spletnih straneh omogoči vsaj zumiranje na tretji omenjeni način. V brskalniku desno zgoraj pritisnite na ikono s tremi pikami, nato na »Nastavitve« in »Pripomočki za osebe s posebnimi potrebami« ter na strani, ki se vam prikaže, obkljukajte možnost »Vsili povečavo«. S tem boste vklopili možnost tretjega načina zumiranja na vseh straneh.

Vir: Google

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. julij 2016
3057
11. julij 2016
Triki in nasveti za brskalnik Chrome, ki jih morate poznati