Triki in nasveti za brskalnik Chrome, ki jih morate poznati (drugič)

Tehnik 18. julij 2016
/PublishingImages/triki-chrome-hero.jpg

Na Tehniku smo vam nekaj trikov in nasvetov za brskalnik Chrome že predstavili, sedaj pa vam jih bomo predstavili še nekaj. Tudi tokratni se bodo, tako kot prejšnji, navezovali na Chrome za Android, pa še to le na osnovno (stabilno) različico.

 

Dodajanje bližnjic do spletnih strani na namizje

Brskalnik Chrome za Android vam omogoča, da na namizje Androida dodate bližnjice do vam ljubih spletnih strani. S pomočjo teh bližnjic lahko priljubljene spletne strani v Chromu odprete še hitreje, kot bi jih sicer.

Poglejmo, kako lahko na namizje Androida dodate bližnjico do določene spletne strani. Najprej morate odpreti Chrome in se v njem odpraviti na spletno stran, za katero želite ustvariti bližnjico. Spletna stran ne sme biti odprta v zavihku za zasebno brskanje. Nato morate v desnem zgornjem kotu brskalnika pritisniti na ikono s tremi pikami, v ponujenem meniju izbrati možnost »Dodajanje na začetni zaslon« ter za konec še napisati ime bližnjice in pritisniti na »DODAJ«. Ko to storite, vas bližnjica že pričaka na namizju Androida.

Prihranek pri podatkovni porabi

Ali ste vedeli, da lahko Chrome za Android določene spletne strani (tiste, ki na začetku nimajo HTTPS) stisne z uporabo Googlovih strežnikov? Tako vam omogoči, da privarčujete nekaj pri podatkovni porabi. Je pa potrebno omeniti, da Chrome spletnih strani, ki so odprte prek zavihka za zasebno brskanje, ne stisne.

Če želite, da Chrome za Android spletne strani stisne, najprej v brskalniku desno zgoraj pritisnite na ikono s tremi pikami, nato pritisnite »Nastavitve« in za tem na »Varčevanje s podatki«. Nato na strani, ki se vam prikaže, zgoraj pritisnite še na gumb, tako da se vam bo pri njem izpisalo »Vklopljeno«.

 

Dodatne informacije v iskalniku Google

Morda med branjem spletnih strani kdaj naletite na kakšno besedo (ali več besed), o kateri bi radi izvedeli več. Če uporabljate brskalnik Chrome za Android, potem lahko zelo hitro pridete do dodatnih informacij, ki se nanašajo na takšno besedo.

V Chromu odprite poljubno spletno stran (ta ne sme biti odprta v zavihku za zasebno brskanje), nato na odprti spletni strani za eno sekundo pritisnite na besedo, ki vas zanima (v tej besedi ne sme biti povezave do podstrani), in brskalnik vam bo to besedo označil (pri tem vam bo ponudil tudi možnost označitve več besed). Nato pritisnite spodaj na vrstico z zapisom vaše besede ali vaših besed in v iskalniku Google se vam bodo izpisale številne spletne strani in še kaj, kar se nanaša na vašo označeno besedo ali besede.

 

Spreminjanje velikosti besedil

So za vas besedila na spletnih straneh, ki si jih ogledujete v Chromu za Android, premajhna oziroma prevelika? Chrome vam omogoča, da jih povečate oziroma pomanjšate. V brskalniku desno zgoraj pritisnite na ikono s tremi pikami, nato na »Nastavitve« ter za tem na »Pripomočki za osebe s posebnimi potrebami« in nato na strani, ki se vam prikaže, drsnik prestavite bolj na desno, če želite besedila povečati, oziroma bolj na levo, če želite besedila pomanjšati.

Vir: Google

Foto: Google

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. julij 2016
3072
18. julij 2016
Triki in nasveti za brskalnik Chrome, ki jih morate poznati (drugič)