Triki za Facebook - drugi del

Tehnik 18. november 2015
/PublishingImages/facebook-triki-drugi-hero.jpg

V juliju smo na Tehniku objavili članek, v katerem smo razkrili tri uporabne trike za Facebook. V članku smo vam pokazali, kako si lahko videe iz Facebooka shranite, kako lahko slike iz Facebooka še enostavneje povečujete ter kako lahko popestrite svoje objave. Sedaj smo se odločili, da vam predstavimo nove trike za to družbeno omrežje. Upamo, da vam bodo koristili. Trike boste lahko izvedli na osebnem računalniku.

Skrivanje novih prijateljstev

Ko na Facebooku postanemo prijatelj z neko novo osebo, se to izpiše med novicami pri naših dotedanjih Facebook prijateljih. Če želimo, lahko Facebooku ukažemo, da naj v bodoče ne izpisuje naših novih prijateljstev drugim. Poglejmo, kako:

 • Najprej se moramo odpraviti na svoj profil in v njem v zgornjem delu klikniti na gumb »Prikaži dnevnik dejavnosti« (»View Activity Log«).
 • Nato moramo v stolpcu na levi strani tik pod »Všečki« in »Komentarji« (»Likes« in »Comments«) klikniti na »Več« (»More«) in izbrati opcijo »Prijatelji« (»Friends«).
 • Odpre se nam nova stran, v kateri moramo v desnem zgornjem kotu levo od gumba za iskanje pritisniti na gumb s kvadratno obliko in v ponujenem meniju odstraniti kljukico pri »New Friend Reports«. To je vse. Sedaj drugi ne bodo več obveščeni o naših novih Facebook prijateljstvih.

 

Za še več zasebnosti lahko pred drugimi skrijemo tudi spisek vseh svojih Facebook prijateljev, ki je viden na našem profilu. To pa storimo tako:

 • Odpraviti se moramo na svoj profil ter na levi strani poiskati razdelek, v katerem je izpisanih devet naših prijateljev. Z miškinim kurzorjem se nato postavimo v desni zgornji kot tega razdelka, tako da se nam pojavi nova ikona, na katero kliknemo in izberemo možnost »Uredi zasebnost« (»Edit Privacy«).
 • Odpre se nam novo okno, v katerem moramo pri »Seznam prijateljev« (»Friend List«) izbrati možnost »Samo jaz« (»Only Me«). Če želimo, lahko enako storimo pri »Sledenje« (»Following«) in s tem drugim onemogočimo, da bi videli, katerim osebam na Facebooku samo sledimo.

Omejitev vabil za igre

Vsi na Facebooku prejemamo vabila za igranje različnih iger. Če je teh veliko, vse skupaj postane zelo moteče. K sreči lahko količino vabil za igre v precejšnji meri omejimo. Kako? Narediti moramo naslednje:

 • Najprej se moramo na Facebooku postaviti na »Novice« (»News Feed«) in na levi strani klikniti na »Igre« (»Games«).
 • Odpre se nam nova stran, v kateri moramo v zgornjem delu klikniti na »Aktivnost« (»Activity«) ter za tem še na »Povabila« (»Invites«).
 • Pokažejo sem nam vsa odprta vabila. Pri njih moramo sedaj klikniti na gumb »X« (če je več vabil za isto igro, je dovolj, da kliknemo na ta gumb samo pri enem vabilu), za tem na »Block ime igre« ter za konec še na gumb »Potrdi« (»Confirm«). S tem smo igre, za katere smo imeli odprta vabila, blokirali. Z drugimi besedami to pomeni, da nam njihovi igralci v prihodnje ne bodo več mogli pošiljati vabil za njih. Nam pa bodo lahko pošiljali vabila za druge igre. Ko nam jih bodo, moramo omenjeni postopek ponoviti.
 • Če želimo, lahko tudi predhodno blokiramo določene igre, pa čeprav za njih nimamo odprtih vabil. Blokiramo jih tako, da v drugi alineji namesto na »Aktivnost« (»Activity«) kliknemo na »Find Games«, nato najdemo želeno igro in pri njej pritisnemo na »Blokiraj« (»Block«) ter za konec vse skupaj potrdimo še s klikom na gumb »Potrdi« (»Confirm«).

Shranjevanje albumov

Facebook nam v osnovi ne omogoča, da si iz strani in pa profilov, ki so na njem, na svoj računalnik oziroma na mobilno napravo na en mah presnamemo cele albume slik. No, albume si sicer lahko presnamemo, a si moramo iz njih shranjevati eno po eno sliko, kar je lahko dolgotrajno. Obstajajo pa določene razširitve za brskalnike, s katerimi pa si lahko na en mah albume presnamemo na svoj osebni računalnik. Ena boljših za Chrome, katerega vas verjetno uporablja največ bralcev, je Album Downloader for Facebook. Razširitev vam vsekakor priporočamo. Albume si prek nje lahko shranjujemo takole:

 • Najprej si moramo razširitev v Chrome seveda namestiti. Dobimo jo na internetnem naslovu https://goo.gl/xtbEiA.
 • Nato si moramo na osebnem računalniku odpreti album slik iz Facebooka, katerega si želimo presneti, in na desni strani vrstice v brskalniku, v katero vnašamo internetne naslove, klikniti na modro ikono z napisom »FAD«.
 • Odpre se nam nova stran, na kateri moramo klikniti bodisi na gumb »Zip download« bodisi na gumb »Multiply download«, katera nam vse slike iz albuma shranita na osebni računalnik. Pri kliku na prvi gumb se nam vse slike iz albuma shranijo na računalnik v zip datoteki, pri kliku na drugi gumb pa se nam shranijo nezapakirane.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. november 2015
2759
23. november 2015
Triki za Facebook - drugi del
Android, iOS, Windows Phone 8