Tudi Ara postaja trikorder

Alenka Selčan 17. februar 2015
/PublishingImages/ara-trikoder-hero.jpg

Dobre ideje ne poniknejo kar tako v pozabo in čas je, da malce preverimo, kaj se dogaja s projektom ARA, modularnim mobitelom, ki ga Motorola v zavetju Googla razvija že od jeseni 2013.

Razvijalske konference lanskega leta so privabile množico razvijalcev z zanimivimi rešitvami, ki bodo obogatile že tako domiseln koncept, na nedavni konferenci v Singapurju pa se je predstavil nov partner, ki bo projekt ARA povzdignil v diagnostično napravo.

Resda prihod trikorderjev napovedujemo že dobro leto, a razvoja tehnologije prihodnosti ne gre pričakovati čez noč. Skeptikom navkljub se vse več znanstvenikov trudi ustvariti vsem dostopno tehnologijo, ki bo koristila predvsem tistim, v odročnejših krajih.

 

Četudi ni kaj dosti novic o urinološki diagnostični napravi za pametne mobitele Ucheck indijskega podjetja Biosense, smo lahko nedavno brali o podobnem revolucionarnem dodatku za pametne mobitele, ki ga je razvila skupina biomedicinskih znanstvenikov raziskovalnega laboratorija Columbia Engineering. Z žepno napravo, katere proizvodnja ne presega 35 ameriških dolarjev, lahko v borih petnajstih minutah prepoznamo, ali je kri, ki jo testiramo, okužena z virusom sifilisa ali AIDS-a.

In čemu ne bi z diagnostičnim modulom opremili tudi modularnega mobitela ARA, se sprašuje Alexander Krisko, direktor bratislavskega podjetja Vestigen.

 

Vestigen razvija posebne senzorje, s katerimi lahko razberemo vzorec bodisi vode, krvi ali tkiva. Za vsako testiranje kapnemo vzorec tekočine na sterilen mikročip, ki ga nato vstavimo v modularni mobitel in počakamo na rezultat, ki ga bo javila aplikacija. V regijah brez oskrbe pitne vode bo lahko že kapljica iz vodnjaka dovolj za analizo, če je voda v njem dovolj čista za uživanje, pričakovati pa je, da bo ARA s svojim prenosnim laboratorijem za krvno analizo pripomogla tudi pri diagnosticiranju bolezni v naseljih, ki ne premorejo lastne medicinske pomoči.

 

Paul Eremenko, vodja projekta ARA, je na januarski konferenci naznanil še nekaj drugih novosti glede strojne opreme, ki deluje v okviru tehničnih specifikacij Spiral 2. Aro trenutno tvori 11 različnih modulov, od tega dva procesorja (Marvell PXA 1928 ali Nvidia Tegra K1), 3G modem in zaslon v resoluciji 1280 x 720 px. Do konca letošnjega leta, ko naj bi se programska oprema razvila v Spiral 3, pa pričakujejo, da se bo število modulov podvojilo in tudi izboljšalo.

Prvi, ki bodo modularni mobitel ARA lahko preizkusili že letos, so prebivalci ameriškega dela Portorika. Google je k sodelovanju povabil enajst tamkajšnjih fakultet, ki bodo testirale kakovost modulov in projekt ARA pripravile na svetovni trg.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. februar 2015
2393
19. februar 2015
Tudi Ara postaja trikorder
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8