Tudi Imax vstopa v navidezno resničnost

Alenka Selčan 24. maj 2016
/PublishingImages/imax-vr-hero.jpg

Imax je eno od tistih podjetji, ki smo jim lahko hvaležni za vse, kar so doslej naredili za prvovrstno filmsko doživetje. A tudi v dobi navidezne resničnosti ne nameravajo sestopiti iz prestola zabaviščne ponudbe, zato se povezujejo z novimi partnerji.

Na Googlovi razvijalski konferenci I/O 2016 so tako najavili partnerstvo z Googlom, ki naj bi obrodilo revolucionarno 3D 360° kamero, ki bo temeljila na Googlovi platformi virtualne resničnosti Jump, za njen razvoj pa naj bi rabili osemnajst mesecev.

Glede na kakovost doslejšnje Imaxove tehnologije, s katero v zadnjih letih ustvarjajo režiserji holivudskih spektaklov, kot sta na primer Christopher Nolan in J. J. Abrams, si lahko obetamo prvovrstno kinematografsko potopitveno izkušnjo.

 

Da pa ta ne bi bila na voljo le lastnikom takšnih ali drugačnih VR očal, Imax razmišlja tudi o vzpostavitvi mreže centrov navidezne resničnosti.

V sodelovanju s Starbreeze, švedskim ponudnikom iger in očal navidezne resničnosti, Imax zaenkrat načrtuje šest takšnih centrov. Prvega bodo zgradili v Los Angelesu, drugega nekje na Kitajskem, ostale lokacije pa še niso znane, upajmo le, da bo vsaj ena od njih v eni od bližnjih evropskih držav.

Mar lahko na osnovi te novice pričakujemo preobrazbo tradicionalnih kinematografov? Najbrž ne. Nenazadnje tudi 3D tehnologija ni povsem izpodrinila klasičnega 2D filma. Vseeno pa lahko pričakujemo razvoj takšnih in drugačnih VR zabavišč, ki jim bo skupno to, da ne bodo več imela vrstnih sedišč, ki zrejo zgolj v eno gledišče, ždenje v utesnjenem sedežu pa bodo nemara nadomestila VR stojala, ležeče mreže, udobni kavči, za aktivne igrice pa izkustveni poligoni.

Noro, kajne?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. maj 2016
2989
24. maj 2016
Tudi Imax vstopa v navidezno resničnost