USB-C: Pogled v prihodnost

Tehnik 13. marec 2015
/PublishingImages/usb-c-hero.jpg

Razvijalci strojne opreme se ne posvečajo le razvoju procesorjev, grafičnih kartic, zaslonov in trdih diskov, ampak tudi razvoju vrat oziroma vmesnikov. Tisti, ki redno sledite dogajanju na področju računalništva, verjetno veste, da je med slednjimi zadnji hit USB-C. Gre za vrata, ki prinašajo kopico prednosti v primerjavi s prejšnjimi USB 3.0. Mnogi pravijo, da predstavljajo prihodnost. Pa jo res? Glede na lastnosti, ki jih krasijo, verjetno res. Poglejmo na kratko, kaj nam prinašajo.

 

Vrata USB-C se lahko pohvalijo z izjemno vsestranskostjo. Uporabi se jih lahko na primer za napajanje naprav z energijo. Prek njih se lahko napajajo tako mobiteli in tablice kot tudi energijsko precej bolj požrešni prenosni računalniki. Uporabi se jih lahko tudi za priklop drugih naprav (na primer monitorja ali miške), ki imajo USB-, HDMI-, DisplayPort- in VGA-vrata. Sprejme tudi tiste, ki imajo nekoliko starejša vrata. Seveda je za njihov priklop treba uporabiti poseben razdelilec, ki pa ni zastonj.

 

Vrata USB-C omogočajo izredno hiter pretok podatkov, in sicer kar 10 Gbps. Za primerjavo, vrata USB 3.0 samo 5 Gbps. Omogočajo pa tudi lažje vstavljanje kabla. Pri njih namreč ni pomembno, v katero smer kabel ob vstavljanju obrnemo, saj je v obeh primerih pravilno. Marsikdo bo tega zelo vesel.

Vgrajevanje vrat USB-C v računalnike se je že začelo. Najdemo jih lahko že pri Applovem nedavno predstavljenem 12-palčnem (30,5-centimetrskem) MacBooku in pri Googlovem novem Chromebooku Pixel. Verjamemo, da bodo v kratkem zavihali rokave tudi drugi proizvajalci in jih ponudili tudi oni.

Vira: technobuffalo.com, googleblog.blogspot.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. marec 2015
2426
17. marec 2015
USB-C: Pogled v prihodnost
Android, iOS