Učenje z obogateno resničnostjo - Drill Sergant in SeaBery

Alenka Selčan 7. september 2016
/PublishingImages/drillsergant-hero.jpg

Pred ne tako davnimi časi so naši starši in stari starši polomljene stvari vzeli v roke in jih popravili. Danes vemo, da se to ne splača. Preprosto jih zavržemo in kupimo nove, saj vemo, da nas bi popravilo stalo več kot nakup novega. Redki so tisti s posluhom, ki se jim zdi takšno vedenje neprimerno in zelo škodljivo za okolje. Eden takšnih je na primer nizozemski arhitekt Thomas Rau, ki razmišlja onkraj potrošniške logike in poudarja pomen reciklaže.

A tudi reciklirati je treba znati. Ker potrošniški generaciji ni treba uporabljati orodja, ta spretnost izginja. Sama želja, da bi nekaj naredili ali popravili, še ne pomeni, da to znamo in če nimamo nekoga, ki nas bi o tem poučil, lahko nad raznoraznimi DIY projekti prehitro obupamo. Pa vendarle ni vse tako črno. Na srečo živimo v dobi obogatene resničnosti, ki ne prinaša le zabave in lovljenja Pokemonov, temveč tudi nove načine učenja. Poglejmo si dva, ki učita prav rabe orodja.

Drill Sergant

Na Jakobovem inštitutu za oblikovalske inovacije Univerze v Berkleyu so nedavno razvili Drill Sergeant, AR orodje, ki v hipu nauči ravnanja z lesarskim orodjem. Da bi preskočili fazo učenja uporabe orodja, ki se ga ustraši marsikateri orodja nevešč ustvarjalec, ki ima morda odlično zamisel, a se je ne drzne uresničiti, so si domislili rešitve z obogateno resničnostjo. Žago in vrtalnik so oplemenitili s senzorji in pico projektorjem, ki navodila za uporabo, razdaljo in merske enote izriše kar na delovno površino. Na Berkleyu upajo, da bo takšna rešitev v njihovo delavnico povabila tudi manj hrabre, mi, ki novico beremo daleč od kalifornijskega sonca pa upamo, da bodo to zamisel čim prej posvojili tudi proizvajalci orodja za vsakdanjo rabo.

 

Seabery

Redni bralci naših vrstic se boste spomnili, da smo, ko smo razmišljali o plasteh obogatene resničnosti, špansko tehnologijo Seabery (Augmeted Training) že omenjali. Projektu, ki so ga leta 2014 razvili za poučevanje varjenja s posebnimi očali za obogateno resničnost, s katerimi učenje spominja na igranje igrice, so dodali tudi Soldamatic, platformo za učitelje, s katero ti dodajajo novo znanje in tehniko, ki bi jo radi razširili na svoje učence. Seabery je do danes požel že veliko nagrad, mi pa mu namesto novih čestitk privoščimo čimprejšnjo širitev na čim več šol in učnih centrov po svetu.

 

Ta želja pa velja tudi za druge tovrstne tehnologije. O potencialu, ki ga ima obogatena, dodana, mešana ali spremenjena resničnost, govorimo že več let. Navdušeno jo pozdravljamo in navijamo za njeno širitev na raznorazna področja, pa vendar še vedno ostaja omejena na tehnološka tekmovanja in futurološke predstavitve. No, počakajmo še nekaj let in držimo pesti, da bo nemara vsaj Windows Hololens končnim uporabnikom prinesel kaj več kot le obogatene sanje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. september 2016
3149
7. september 2016
Učenje z obogateno resničnostjo - Drill Sergant in SeaBery