Univerza Polaroid – šola fotografiranja s pametnimi telefoni

Alenka Selčan 15. november 2016
/PublishingImages/polaroid-u-hero.jpg

Fotografija je nekoč terjala dokaj drago in precej nerodno napravo, ki se ji je bilo treba posvetiti, jo spoznati, razumeti in lepo skrbeti zanjo. Da bi fotografiranje približali tudi laični množici uporabnikov, se je podjetje Polaroid že kmalu po drugi svetovni vojni posvetilo raziskovanju in izdelavi priročnih instantnih fotoaparatov in kamer.

Uspehu Polaroida so kmalu sledili še drugi proizvajalci Kodak, Minolta, Konica, Fujifilm in drugi, a z razcvetom pametne tehnologije se je kakopak vse spremenilo. Digitalna kamera je postala eden pomembnejših elementov pametnih telefonov, to pa je potisnilo nekdaj priljubljene instante fotografije v pozabo.

A Polaroid se ne da. Po strmem padcu, ki ga je podjetje doživelo leta 2008 in po nekaj poizkusih preporoda, so Polaroidovi novi lastniki Eyeland Education LLC v novembru začeli z novim projektom, z Univerzo Polaroid - šolo za vse, ki se želijo izpopolniti v tehniki fotografiranja s pametnimi telefoni.

 

Če bi se tudi sami radi povzpeli nad množico slehernikov, ki vsak dan delijo svoj še tako beden fotografski podvig vedno istih motivov, vas bo morda zanimalo, ali Univerza Polaroid res ponuja nekaj, kar je vredno slabih 10$ na leto.

Če ste uporabnik iOS naprav (tisti z Androidi boste morali še malce počakati) vas Univerza Polaroid vabi k ogledu izobraževalnih video predavanj profesionalnih fotografov, ki vas bodo naučili, kako zajeti boljšo fotografijo krajine, selfija ali zabave, razložili skrivnost stvaritve čednega počasnega videoposnetka, izuriti pa vas želijo tudi v objavljanju svojih dosežkov na Instagramu, Snapchatu in Snapseedu.

Marc Serota, profesionalni fotograf in avtor aplikacije pri tem poudarja, da ne gre za poenostavljanje samega fotografiranja in snemanja, temveč da aplikacija zgolj omogoča lažji dostop do nasvetov, ki bodo uporabniku koristili v danem trenutku.

Baza aplikacije trenutno zajema štirideset lekcij, ki so razporejene na tri poglavja. Prvo se osredotoča na osnove fotografije, na razumevane simetrije, smeri pogleda in pravila tretjin, drugo poglavje se poglobi v lastnosti posamičnih vrst fotografije, na primer na snemanje pri šibki svetlobi, na koncertih, v naravi, na športnih prireditvah in podobno. V zadnjem poglavju Na poti Marc Serota predstavlja svoje potovalne fotografije in tehnike, ki jih je pri tem uporabil.

Da ne bi kupovali mačka v žaklju, si lahko nekaj posnetkov že danes ogledate na njihovem YT profilu. Takole na primer poučijo, kako pri fotografiranju uporabljati mrežo.

 

 

Za promocijo Univerze Polaroid bi morda lahko uporabili bolj prepričljivo in predvsem bolj poglobljeno predavanje. A četudi vas to ni prepričalo v nakup celoletne naročnine, ki jo sicer lahko plačate tudi prek Amazona, velja na tem mestu vsaj malce razmisliti, kako izboljšati svoje fotografije, z Univerzo Polaroid ali brez.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. november 2016
3240
15. november 2016
Univerza Polaroid – šola fotografiranja s pametnimi telefoni