VR ali AR?

Alenka Selčan 22. april 2015
/PublishingImages/va-ali-ar-start-up-hero.jpg

Kaj vam je ljubše? Se rajši povsem potopite v domišljijski svet navidezne resničnosti ali rajši ostajate z eno nogo v tusvetju, ki pa ga plemenitijo dodane informacije digitalnega sveta? Morda je za takšno odločitev še prezgodaj, saj niti ena niti druga tehnologija še ni pokazala vseh svojih atributov.

Po Zuckerbergovem navdušenju nad očali virtualne, torej navidezne resničnosti je kazalo, da bo ta izpodrinila dolgoletna Googlova prizadevanja za razvoj nadgrajene resničnosti, ki bi z Google Glass spremljala vsak slehernikov korak. A na planjavah zabavne in nenazadnje izobraževalne tehnologije se stvari hitro obrnejo na glavo. S skrivnostnim namigovanjem je nemalo pozornosti požel varljivi znanilec nadgrajene resničnosti Magic Leap, pa tudi obeti Windowsovega projekta HoloLens niso zanemarljivi.

Jasno je, da razvoj tako revolucionarnih zamisli terja čas, pa vendar so tu že finančne projekcije, ki namigujejo, da zlata doba tako ene, kot druge tehnologije, prihaja prav kmalu. Da obe tehnologiji, ki v zadnjih letih burita domišljijo mnogih, obetata več kot le zabavo, dokazujejo napovedi na spletni strani Digi-Capital.

 

Tako hitro vzpenjajoči stolpci, ki se bohotijo v milijardah dolarjev, so vsekakor vredni pozornosti in razmisleka. Do leta 2020 navidezna resničnost obeta kar 30 milijard ameriških dolarjev prihodka, ki naj bi ga poleg VR opreme prinesli VR igre, filmi in tematski parki. Nekoliko drugače so strukturirani prihodki, ki jih napovedujejo nadgrajeni resničnosti. Ti naj bi do leta 2020 znašali kar 120 milijard ameriških dolarjev, od katerih naj bi velik delež pripadal proizvajalcem strojne opreme.

 

Po teh projekcijah naj bi bila virtualna resničnost stvar ljubiteljskega občinstva, ki je za domačo zabavo pripravljeno vložiti nekaj več denarja in si tako priskrbeti prvovrstno igralniško, filmsko ali izobraževalno izkušnjo, ki jih bo v zavetju lastne dnevne sobe ponesla daleč stran od ponorelega sveta.

Povsem drugačna pa je narava uporabnikov nadgrajene resničnosti. Ta bo namenjena ljudem, ki gredo v svet, četudi le do službe in nazaj, torej malodane vsakomur. Način uporabe bo zelo podoben tistemu, ki smo ga že vajeni, saj smo se ga priučili z rabo mobitelov in tablic, le da bo naprava, ki nam bo podajala AR informacije, nekoliko drugačna. Tekma za najboljšo AR napravo bo po vsej verjetnosti potekala ravno tako, kot poteka danes za pametno uro ali včeraj za pametni mobitel in ravno zato je kos pogače, ki si ga bodo lastili proizvajalci AR naprav, največji.

Navkljub nekdanji nepriljubljenosti in posledično stagnaciji Google Glassa bo nadgrajena resničnost zelo verjetno pristala na očalih (optimisti kakopak upajo, da nemara celo na lečah), saj bo tako najmanj ovirala našo dejavnost, pri tem pa bodo proizvajalci morali posvetiti dovolj pozornosti izgledu, saj človeška ničemrnost ne pozna meja.

A priložnost ne čaka le proizvajalcev strojne opreme. Grenak priokus, ki ga je pustil Google Glass, bo lahko izničila le kakovostna uporabniška izkušnja, ki bo k očalom nadgrajene motivirala mnoge, ne glede na to, če jim ta pristojijo ali ne.

Razvijalci navidezne in nadgrajene resničnosti, čas je za akcijo!

Vir fotografij: digi-capital.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. april 2015
2480
24. april 2015
VR ali AR?
Android, iOS, Windows Phone 8