VR kamera za vsak žep?

Alenka Selčan 11. november 2015
/PublishingImages/VR-kamere-hero.jpg

V renesansi navidezne resničnosti, ko postajajo naprave za potopitev v druge svetove vse dostopnejše, se dostikrat poraja vprašanje, kako ne le vstopati v virtualne 3D svetove, temveč tudi kako zajemati in deliti tovrstne vsebine. Kultura bivanja sredi druge dekade tretjega tisočletja je pač taka, da rajši od malikovanja zvezdniških nastopačev izpostavljamo sebe v različnih, po možnosti občudovanja vrednih situacijah.

Lastniki Androidov in Googlovega Cardboarda si po novem lahko z YouTube aplikacijo, že ogledujejo raznorazne 3D posnetke, a praviloma so ti zajeti s profesionalno opremo, ki je za povprečnega smrtnika zaenkrat še predraga.

O dostopnejšem ustvarjanju 3D vsebin bi marsikaj zanimivega lahko povedali člani slovenskega stereoskopskega društva, ki že več kot desetletje deluje v Ljubljani, mi pa si poglejmo nekaj VR kamer, ki so v zadnjem letu predramile pozornost ljubiteljev potopitvene izkušnje.

Natanko dve leti sta minili, odkar se je na Kickstarterju predstavil kanadski Bublcam. Čeprav so v kampanji svojim podpornikom zagotavljali, da bodo s to 360° kamero lahko snemali že lansko poletje, so jo ti prejeli šele avgusta letos. Bolje pozno, kot nikoli, še zlasti, če kamera res deluje tako kot v promocijskem posnetku. Če vas je Bublcam prepričal, si ga danes lahko privoščite za slabih 800 $.

 

Bolje Bulbcam v roki kot sanjarjenje o projektu Beyond, ki že več kot leto ustvarja skomine vsem upajočim.

 

Po nakupu francoskega VR podjetja Kolor je svojo sferično, šest-glavo kamero najavil tudi GoPro, ki za Google pripravlja Jump, samostojen sistem s šestnajstimi kamerami za snemanje video posnetkov navidezne resničnosti, a najbrž ni veliko takšnih, ki bi si tovrstno opremo privoščili za kar 15000 ameriških dolarjev.

 

Poleti je Nokia takole vznemirila svoje YouTube občinstvo in ga s skrivnostnim sloganom „nowhere now here“ povabila v ugibanje, kaj je kamera OZO in kdaj si jo bomo lahko privoščili tudi sami. Kaj hitro se je razkrilo, da ta VR kamera prihodnosti ni namenjena sleherniku, temveč pripovedovalcem zgodb večjega, nemara celo hollywoodskega formata.

 

Da bi bilo snemanje VR dostopno tudi sleherniku s plitvejšimi žepi, pa se trudijo ustvarjalci stereoskopske kamere LucidCam, ki to priročno lepotico po nadvse ugodni ceni prav te dni predstavljajo na Indiegogo.

 

Stereoskopska kamera, ki se ponaša s sloganom „VR foreveryone“, omogoča 180 stopinjski zajem Full HD (1080p/2K na oko) 3D videa in pa tudi prostorskega zvočnega posnetka še tako nore avanture.

LucidCam je namreč oblikovan tako, da zdrsne v vsak žep, zato ga bodo njegovi lastniki brez zadržkov vzeli s sabo na kakršenkoli opravek in z le enim pritiskom na gumb ujeli osebno izkušnjo, ki jo bodo z lahkoto delili s svetom.

Če bi tako preprosto tudi sami radi zajemali VR vsebine in jih delili celo s svojo babico, boste nemara celo pristali v jati tistih zgodnjih ptic, ki si bodo LucidCam privoščili le za borih 300 $.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. november 2015
2747
16. november 2015
VR kamera za vsak žep?
Android, iOS, Windows Phone 8