Vdor v sistem spletnega ponudnika Yahoo opozarja na nujnost redne menjave gesel

Tehnik 4. oktober 2016
/PublishingImages/yahoo-gesla-hero.jpg

Vsake toliko je treba zamenjati gesla za uporabo računalniških sistemov in spletnih storitev, še posebej, kadar je njihova zanesljivost ogrožena.

Spletni velikan Yahoo je konec meseca septembra potrdil, da je bil leta 2014 žrtev spletnega napada. V izjavi za medije je podjetje sporočilo, da je preiskava incidenta v teku, do sedaj pa je že znano, pa so hekerji pridobili podatke več kot 500 milijonov njihovih uporabnikov. Med ukradenimi podatki naj bi bila uporabniška imena, elektronski naslovi, rojstni datumi ter gesla, skupaj z varnostnimi vprašanji in odgovori, s pomočjo katerih bi lahko tretje osebe nepooblaščeno dostopale do računov uporabnikov. Pri tem pa naj storilcem ne bi uspelo priti do podatkov o plačilnih karticah in bančnih računih uporabnikov. Družba Yahoo je zato vse uporabnike, ki bi lahko bili oškodovani, zaprosil, naj zamenjajo gesla in svoja varnostna vprašanja. Enako v družbi priporočajo tudi vsem, ki tega niso storili vse od leta 2014.

 

Menjavo gesla priporočamo vsem uporabnikom storitev Yahoo

Ne glede na to, ali ste prejeli obvestilo družbe Yahoo o možnosti zlorabe vaših podatkov ali ne, vam priporočamo, da geslo zamenjate. Prav tako priporočamo menjavo gesla, če za spletno pošto uporabljate poštni predal drugega ponudnika. Gesla naj bi namreč redno menjali, vprašanje pa je, ali smo to tudi storili.

Ali isto geslo uporabljate za različne dostope?

Velikokrat se znajdemo tako, da eno geslo uporabljamo za več različnih dostopov. Zato je dobro premisliti, ali smo kdaj uporabljali Yahoo račun in ali je možno, da smo isto geslo uporabili še kje. V kolikor bi odgovor lahko bil pritrdilen, svetujemo, da nemudoma spremenite gesla tudi vsem tovrstnim dostopom.

 

Skrb za gesla je osnova spletne varnosti

Zaradi večje varnosti je nujno, da gesla menjamo vsaj vsake tri mesece. Pri izbiri gesla je pomembno, da uporabljamo močna gesla, ki naj bodo kombinacija črk, števil in znakov, predvsem pa naj bo geslo čim daljše. Nikakor pa ne izbirajmo enostavnih gesel kot so 123456 ali enostavne, pogosto uporabljene besede (nekaj primerov neustreznih gesel je tukaj).

Nekaj nasvetov za izbiro dobrega gesla si lahko preberete tudi na naslovu https://www.varninainternetu.si/article/moje-geslo/.

Foto: xkcd.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. oktober 2016
3178
4. oktober 2016
Vdor v sistem spletnega ponudnika Yahoo opozarja na nujnost redne menjave gesel