Verve 2 ali kako zgraditi svoj »internet reči« (IoT)?

Alenka Selčan 28. avgust 2014
/PublishingImages/verve2-hero.jpg

»Internet reči« postaja bogatejši za še en zanimiv pripomoček. Tokrat se na Kickstarterju predstavlja projekt Verve2, sistem, ki omogoča, da predmete oplemenitite z digitalnimi čutili in tako razširite zavest o svojem bivanjskem svetu. Za kaj sploh gre? Verve 2 je škatlica, ki fizični svet poveže z digitalnim. Nanjo lahko priključite kar devet različnih senzorjev, s katerimi lahko prek aplikacije na računalniku, tablici ali mobitelu nadzirate dogodke, povezane s poljubnim predmetom.

 

Senzor moči lahko uporabite za nazor pritiska. Z njim lahko sledite, kdaj je na predmet, opremljen s senzorjem, nekdo pritisnil, stopil ali ga kakorkoli obtežil.

Senzor dotika temelji na ideji Jaya Silverja z imenom MaKey MaKey. Senzor opazuje, kdaj je med dvema predmetoma prišlo do električne povezave. Z njim lahko poljubne predmete, od banane pa do svinčnika, spremenite v tipkovnico oziroma miško.

Gumb je nadvse preprost, a osnoven element za vklop ali izklop želene funkcije. Gumb obstaja tudi v vrtljivi različici, kot potenciometer, s katerim lahko na primer določite jakost zvoka ali smer gibanja v igrici.

Senzor svetlobe meri svetlobo okoli sebe. Ko se zmrači, lahko ta senzor uporabljate za samodejno prižiganje svetilke.

Senzor temperature meri temperaturo od nič do sto stopinj Celzija.

Senzor gibanja ne zaznava zgolj vsakega premika s senzorjem obogatenega predmeta, temveč tudi tresenje, padec ali vibracijo.

Magnetni senzor zaznava razdaljo med njim in med pripadajočim magnetom. Če na primer ta senzor namestite na vrata, magnet pa na podboj, boste lahko ugotovili, kdaj so se odprla.

Senzor zvoka bo vaše ploskanje spremenil v ukaz, ki bo prižigal ali ugašal luči. Če vas skrbi, da v nočnih urah poslušate glasbo preveč naglas, vas bo senzor na to opozoril, še preden vam bodo sosedje začeli trkati na vrata.

 

Vsa ta dodatna čutila odpirajo nove možnosti uporabe. Če je bil prototip Verve 1 namenjen za doma narejene igralne ploščke, temu sledi tudi Verve 2, a ponosni ustvarjalci teh lego kock prihodnosti zagotavljajo, da se slednji od svojega predhodnika razlikuje kot iPhone 5 od mobitela poznih devetdesetih.

Tudi spekter uporabnosti je precej širši, saj s senzorji opremljeno stanovanje hitro postane pameten dom, ki ga boste lahko nadzorovali tudi takrat, ko boste na potovanju. Aplikacijo lahko nastavite tako, da vas obvešča o vseh nezaželenih premikih v stanovanju, torej si lahko zgradite svoj lasten alarmni sistem.

Zanemarljiva pa ni tudi izobraževalna vloga, ki bo mladim raziskovalcem pomagala vstopiti v svet znanosti. Uporaba aplikacije Verve 2 je namreč nadvse preprosta, saj za zajem in analizo podatkov ni treba znati programirati, niti imeti predhodnega znanja elektronike.

 

Zgodnje ptičke so si osnovni paket že zagotovile za zgolj 50 ameriških dolarjev, če pa tudi vas mika, da bi podprli projekt in naredili svoj prvi korak v »internet reči«, pa je Verve 2 še vedno na voljo za slabih 90 zelencev.

Vir: kickstarter.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2014
2177
28. avgust 2014
Verve 2 ali kako zgraditi svoj »internet reči« (IoT)?
Android, iOS, Windows Phone 8