Vixole - superge z LED ali OLED zaslonom

Alenka Selčan 11. november 2016
/PublishingImages/wixole-h.jpg

Prihodnost je zmuzljiva stvar in ravno tako moda, ki ji pritiče. Ena od modnih domislic, ki že nekaj časa napoveduje skorajšnjo prihodnost, je tudi ideja o oblačilih in obutvi, obogatenih z LED zasloni. Pametno osvetljenim oblačilom že nekaj let sledimo na raznoraznih tehnoloških sejmih, manj pogosto jih uzremo na plesiščih, kjer igrive ledice v ritmu glasbe le redko osvetljujejo navihane posameznike, skoraj nikoli pa takšnih kosov oblačil ne srečamo na ulici.

A morda bo kmalu drugače. Vsaj tako se nadejajo ustvarjalci e-superge Vixole, prve obutve, ki ima namesto klasičnega opetnika prožen LED zaslon.

 

Domiselno oblikovana vodoodporna obutev Vixole je pravzaprav oglasna deska, ki lastniku omogoča izvirno oblikovanje in sprotno izražanje svojih misli, četudi zgolj na opetniku. Za pametno supergo kakopak stoji posebna aplikacija, s katero uporabnik prek svojega telefona objavlja fotografije, besedila ali pa izbira med številnimi grafikami, ki ga čakajo v trgovini Vixole. E-superge Vixole se ponašajo kar z osmimi senzorji in zato omogočajo posebne efekte, med katerimi so tudi takšni, ki grafike spreminjajo glede na ritem hoje ali glasbe.

 

V trenutni ponudbi Indiegogo kampanje so na voljo tri različice e-superg Vixole: Basic, Plus in OLED.

Če Vixole Basic lastniku nudi zgolj menjavanje vizualne podobe obuvala, je Vixol Plus že čevelj prihodnosti, ki omogoča tudi sledenje korakom, zajem gibanja in zvoka ter odziv nanju, na voljo pa je tudi Open Api, ki bo navdušil predvsem razvijalce iger obogatene in navidezne resničnosti.

 

S tem pa zamisli, kako uporabljati Vixole še ni konec.

Vixole je lahko tudi vodič. Ko se njihov lastnik napoti v nepoznane kraje, v zemljevid aplikacije preprosto vpiše želeno destinacijo in superge ga z vibracijo usmerjajo po začrtani poti. Seveda ga ob tem z vibracijo obveščajo tudi o prejetih sporočilih ali klicih.

Proizvajalci načrtujejo tudi Vixolovo socialno omrežje. Če bo lastnik teh pametnih superg, ki so med drugim opremljene tudi z NFC, na poti ali na zabavi spoznal zanimivo osebo, ki kakopak nosi obutev taiste znamke, se bosta v omrežje prijateljev povezala zgolj s preprostim, tri sekunde trajajočim stikom obuval.

Najbrž ste se medtem vprašali, odkod Vixolu energija za delovanje. Čeprav gre za skorajda fantastično obuvalo prihodnosti, Vixol še ni tako napreden, da bi potrebno energijo črpal kar iz človekovega gibanja. No, vseeno lahko pohvalimo brezžično polnitev prek posebne deske, ki v dveh urah napolni dovolj baterije za osem ur delovanja.

Z vsemi lastnostmi Vixol Plus se bo ponašala tudi najimenitnejša različica e-superge – Vixol OLED, ki pa bo zaradi zahtevnejše proizvodnje in vrednosti materialov omejena zgolj na 300 parov, ki bodo stali kar 300$. To je še enkrat več kot bodo zgodnje ptičke na Indiegogo odštele za Vixol Basic, medtem ko se cena za Vixol Plus v prednaročilu giblje med 195$ in 225$.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. november 2016
3236
11. november 2016
Vixole - superge z LED ali OLED zaslonom