Vsi jemo z očmi

/PublishingImages/vsi-jemo-z-ocmi-hero.jpg

Stalna povezanost, poplava informacij in kronično pomanjkanje časa pogosto ne pustijo prostora za spokojen, doma pripravljen obrok, pa čeprav je priprava dandanes preprostejša, saj lahko tudi popoln začetnik z nekaj kliki najde vsa navodila za odlično kosilo.

Na Tehniku smo že pisali o spremembah, ki jih bodo prinesle vsevedne kuhinje prihodnosti, ko bodo avtomatizirale skoraj vse, celo olajšale posvetovanje o receptu kar med kuhanjem, a nobena naprava ali aplikacija ne more privzgojiti ljubezni do kuhanja in zdrave prehrane. Ta se začne že v otroštvu. Klavdija Kosič, ustanoviteljica projektov BoobeeFoodee, ki se osredotoča na prehrano najmlajših, in BubiMama, ki je namenjena mamicam, ter avtorica dveh kuharskih knjig pravi, da starši “otroku vzgajamo nek poseben meni, ki ga bo spremljal vse življenje.” To velja tako za pripravo hrane kot za prehranjevanje, v obeh primerih pa je treba otrokov odnos do hrane vzpostavljati z veliko potrpežljivosti. “Bodite nežni, prijazni, a vztrajni. Otroci morajo šele sprejeti nov okus; nekateri bodo takoj navdušeni nad korenčkom, nekateri bodo potrebovali nekaj kosil več,“ svetuje Klavdija.

 

S tablico in mobitelom v kuhinji

Čeprav Klavdija poleg tega da vihti kuhalnico, skrbi tudi za svojo spletno stran in komunikacijo na omrežjih, in se ne ustraši tehnoloških izzivov, med kuhanjem ne uporablja digitalnih naprav. Med drugim tudi zato ker le redko kuha po navodilih, receptov se poslužuje“ le pri peki tort in kakšnih bolj zahtevnih sladicah, ki zahtevajo natančne mere,” razlaga Klavdija. A to ne pomeni, da ne spremlja kuharskih mojstrov, saj navdih za nove kombinacije išče tudi na blogih, v knjigah in oddajah.

 

Mnogi po drugi strani glede na raziskavo Googla, agencije mcgarrybowen in KraftsFood o kuharskih navadah milenijcev v kuhinjo ne stopijo brez mobitela ali tablice, saj več kot polovica starih med 25 in 34 let pri kuhanju uporablja mobitel ali tablico, tako za iskanje receptov kot tudi za nasvete. In čeprav bi lahko hitro sklepali, da se kuharskim knjigam slabo piše, temu ni tako. V tem poslu se namreč globalno obrne okrog 4 milijarde dolarjev letno, na trgih izven ZDA in Evrope pa je prodaja celo v porastu.

Milenijci na kuhanje ne gledajo le kot na gospodinjsko opravilo, prav tako jim ni pomemben le končni izdelek, ampak tudi priprava, pot do tja, jedi pa želijo vtisniti svoj osebni pečat in seveda je treba vse dokumentirati. Ker je kuhanje način preživljanja prostega časa, več kot četrtina milenijcev ne kuha samih, ampak je kuhanje čas, ki ga aktivno preživljajo skupaj s partnerjem, otroci, prijatelji.

Tudi Klavdija je otroka vključila že zelo zgodaj, ko je še v lupinici iz primerne razdalje opazoval njene kuharije. Če boste čas v kuhinji preživljali skupaj z nekoliko večjimi, pa priporoča, da ste pozorni na to, kaj zmorejo in razumejo. Ko stojijo na raznih pomagavčkih ali stolčkih lahko mešajo, valjajo testo, izrezujejo s topim nožem, kasneje razbijejo jajca, stepajo. Klavdija pojasnjuje: “Ne le, da s tem krepite otrokovo samozavest in občutek pripadnosti, s tem razvija tudi motorične in umske spretnosti.”

Osebni pečat

Če smo včasih zvesto sledili nasvetom bližnjih sorodnikov, prijateljev in kuharskim knjigam, je danes drugače, včasih najdemo uporaben nasvet kar v komentarjih pod receptom. Tudi Klavdija pravi: “Čeprav sledim določenim pravilom, ki so temelj kuharske prakse (vrstni red začimb, segrevanje, praženje, itd.), pri spreminjanju ali novih receptih še bolj name vplivajo mnenja mojih bralcev, mamic in atijev, ki komentirajo recepte. A čeprav je vedno prostor za izboljšave, mora vsak, ki kuha, ne glede na raznovrstna mnenja, še vseeno ohraniti tisti svoj dišeči jaz.”

In nikar ne mislite, da je hrana za najmlajše dolgočasna, brez zanimivih okusov, tudi otroke recimo pritegnejo dišavnice in začimbe. Ker pred 12. mesecem ne dajemo soli, priporoča Klavdija, da okus popestrimo prav z začimbami, ki tako kot kvalitetna hladno stiskana rastlinska olja, izboljšajo tudi prebavne procese. Klavdija opozarja na zlato pravilo, da “začimbo ponudimo v že znano jed v mini-mikro ščepcih in opazujemo odziv otroka dan ali dva, nato pa nadaljujemo.“

 

Komentarji pod recepti in video vsebine so sicer pri marsikom zamenjali babičine nasvete in čeprav se Klavdija strinja, da je video prikaz priprave obroka uporaben za nekoga, ki je manj vešč v kuhinji, ima sama raje slikovni prikaz, ker ima takoj vse pred sabo, video je pa ponavadi prepočasen.

Ščepec nasvetov

Pri pregledovanju kuharskih knjig, aplikacij in spletnih strani se nam ob pogledu na fotografije pogosto pocedijo sline. Fotografija mora vzbuditi tek, prepričati, da bi to hrano z veseljem zaužili. Klavdija za mamljivo vizualno podobo poseže tudi po fotoaparatu, tako v nadaljevanju predstavljamo tudi nekaj njenih nasvetov o fotografiranju hrane.

 

“Vsi jemo z očmi. Tudi dojenčki in otroci, mislim, da na to prevečkrat pozabimo,“ pravi Klavdija. Pri fotografiranju uporablja Canon Eos 400D, z objektivom Sigma 24.0-70.0, f/2,8, za obdelavo in pregled pa Adobe Lightroom, predvsem za izenačenje beline in popravo kontrasta, vendar pa, tako zatrjuje, se popravljanja barve loti le redko, saj meni, da mora biti jed pripravljena tako, da govori sama zase. Na koncu še vklopi Adobe Photoshop, če je potrebno, da fotke obreže in vanje vtisne svoj logo.

“Vedno lovim dnevno svetlobo sredi dneva in nimam nobenih posebnih dodatnih osvetlitev; všeč mi je mehkejša dnevna svetloba, čim bolj bela, zato da pride hrana bolj do izraza. Nisem pristaš dodatnega dekorja, saj se ponekod potem sama jed izgubi,” razlaga Klavdija.

Klavdija svetuje, da raje posezite po fotoaparatu kot telefonu. “Če že s telefonom, nesite krožnik nekam na okensko polico, kjer je lepa svetloba; navadne hišne luči namreč ubijejo jed. Drugo pomembno pravilo je, da NIKOLI ne fotografirati z bliskavico, predvsem ne kakšnih orehovih nadevov – ne izgleda "apetitlih". :) Pa še to – slikajte iz različnih kotov, obračajte krožnik, slikajte z višine, od strani, od spodaj navzgor; pri pregledu fotk boste tako sčasoma hitro dobili občutek, kaj deluje in kaj ne, “ pojasnjuje Klavdija.

Znani kuharski mojstri seveda fotografiranje prepustijo profesionalcem in njihovi ekipi. Jamie Oliver tako že leta sodeluje z Davidom Loftusom, ki je tudi pripravil skupek video nasvetov za fotografiranje hrane.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. oktober 2015
2723
29. oktober 2015
Vsi jemo z očmi
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8