Vue - prva pametna očala brez dodane resničnosti

Alenka Selčan 24. november 2016
/PublishingImages/vue-ocala-hero.jpg

Pametna očala so čudna stvar. Po eni strani se nam bolj ali manj zapeljivo muzajo iz skorajšnje prihodosti, po drugi pa sta minili že skoraj dve leti, odkar smo jih z razbitim upanjem vred pokopali z Google Glassom.

Zatišje, ki je nastalo po umiku Googlovega neuspelega eksperimenta, so nekoliko zapolnile novičke o očalih obogatene in mešane resničnosti (Meta, HoloLens in podobno), a te so še vedno namenjene zgolj razvijalcem, saj si po Googlovem neuspehu nihče od proizvajalcev ne drzne narediti brezglavega koraka sleherniku naproti.

Prav zato še toliko bolj preseneti milijon ameriških dolarjev, ki so ga doslej na Kickstarterju požela ne le pametna, temveč tudi čedna očala Vue. Le kako jim je uspelo?

Res, na prvi pogled delujejo precej bolj privlačno kot katerikoli njihov predhodnik. Lahkoten videz, lično oblikovani okvirji, brez strašne, enooke kamere. A razlog je zato nadvse preprost. To niso AR očala. Ne dodajajo nove plasti virtualne realnosti, ki bi se lepila na golo preprostost vsakdanjika.

Ne, Vue ne ponuja letečih slončkov niti čudežnih kupončkov, pravzaprav ne ponuja nič več kot vam kažejo lastne oči.

Če vizualno ne bogatijo resničnosti, čemu so Vue torej pametna očala? Resda lastnika nagradijo z videzom pametnega človeka, a to še ne bi smelo biti dovolj za naziv »smart glasses«, s čimer se kitijo na Kickstarterju. Tam pravijo, da njimi lahko sledimo aktivnostim, kličemo, ukazujemo z gestami, sledimo navigaciji. A kako?

 

Odgovor se skriva v zvoku, natančneje v vibraciji. Čeprav tehnologija, ki temelji na zvočni prevodnosti lobanje, ni nova (več o njej tule), se kostnoprevodne slušalke zaenkrat ne morejo kosati z običajnimi. Če nimate težav s sluhovodom, se zanje najbrž še ne boste odločili, a morda vas prepričajo očala, ki delujejo na prav takšen način.

Prevodniki zvoka se diskretno skrivajo v ročkah okvirjev, ušesa pa ves čas ostajajo prosta, odprta za druge zvoke iz okolice. Jakost kostnoprevodnega zvoka je morda prenizka za kakovostno poslušanje glasbe, a vseeno zadostuje za zvočno kuliso v službi, za komunikacijo pa Vue lahko nadomesti telefon.

Roko na srce, brez telefona ti pametni naočniki kaj hitro postanejo povsem navadni in precej neumni »špegli« oziroma še manj kot to, če jih slaboviden lastnik ni opremil z lečami za korekcijo vida. Ta možnost je sicer zelo lepa in domiselna poteza proizvajalca, ki si najbrž veselo mane roke, ko na Kickstarterju naletavajo cekini četudi Vue nima svojih možganov niti čutil, pač pa zgolj aplikacijo, ki ga povezuje s pametnim telefonom ali tablico.

Tistim, ki so zaradi slabega vida že tako ali drugače obsojeni na nošenje očal, je to prav vseeno. Prav ti pa so tudi ciljna publika, ki jih bodo dodatne funkcije očal razveselile in jih nemara celo prepričale k nakupu. Če ste tudi sami med njimi, imate še nekaj dni, da podprete kampanjo in si Vue priskrbite po ugodnejši ceni. Končna cena se bo gibala okoli 270$.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. november 2016
3254
24. november 2016
Vue - prva pametna očala brez dodane resničnosti