WWDC 2015

Uroš Miklavčič 9. junij 2015
/PublishingImages/wwdc2015_hero.jpg

Apple vsako leto priredi posebno konferenco na katero povabi razvijalce, ki razvijajo aplikacije za njihove platforme. Ravno zato po navadi na WWDC konferencah ne vidimo novih naprav ampak predvsem nove verzije programske opreme ter druge programske bombončke. Letos je bila uvodna predstavitev razdeljena na tri dele: OS X, iOS in novi watchOS, ki teče na Applovi uri, kakopak.

OS X 10.11

Apple je razkril, da se bo nova verzija operacijskega sistema imenovala El Capitan. Ne, resno. Kolikor vem gre za neko kamnito steno znotraj parka Yosemite, kar je takoj dalo vedeti, da ostajamo v parku oz. v prevodu: nič bistveno novega.

 

Apple se je tokrat odločil, da svoje moči usmeri v optimizacije, ki jih je OS X že krvavo potreboval. Poleg problemov z mrežnimi povezavami je največ problemov povzročal uporabniški vmesnik, ki se je na MacBook Pro prenosnikih z zasloni z visoko ločljivostjo (Retina) zatikal do te mere, da je bilo vse skupaj precej slabo z vidika uporabniške izkušnje.

Zato je Apple izkoristil Metal. Ne, ne govorim o glasbi – gre za API, ki omogoča bolj direkten dostop do strojne opreme (grafičnega čipa). Zaradi tega je izkoristek boljši, odzivnost hitrejša in končno delovanje veliko bolj gladko. Vsi uporabniki MacBook Pro Retina modelov se torej lahko nadejate, da boste spet dobili gladko uporabniško izkušnjo. Apple je na svoji predstavitvi nametal nekaj številk o tem koliko bolje je vse skupaj, a vas ne bom dolgočasil s tem.

 

Naj omenim morda samo še to, da bo Metal pomembne tudi za razvijalce iger, ki pa po vsej verjetnostni ne bodo množično bežali z Windows platforme. Še ena pomembna stvar pa je, kako bo Metal vplival na delovanje Adobovih programov (Illustrator, Photoshop, InDesign, Premiere …). Slednji bodo namreč dobili uradno podporo za Metal in s tem zagotovili boljše in bolj gladko delovanje. Super za vse ustvarjalce, ki uporabljamo Adobe programe.

El Capitan je že na voljo vsem razvijalcem in bo v jeseni že na voljo tudi za vse ostale uporabnike kot brezplačna nadgradnja, kot smo že nekaj časa vajeni.

iOS 9

Tako kot El Capitan je tudi iOS dožil večino sprememb pod pokrovom s poudarkom na optimizacijah, ki naredijo cel sistem bolj stabilen in spoliran z vidika uporabniške izkušnje. Tako kot OS X je namreč tudi iOS krvavo potreboval ta poseg.

Poleg optimizacij pa so tukaj še nekatere novosti, ki niso tako samoumevne. Iskalnik po sistemu bo tako sedaj znal svoje rezultate povezati z določenimi aplikacijami in vas bo od pritisku na zadetek odpeljal kar direktno v aplikacijo, ki je povezana s to vsebino. Nekaj podobnega že dolgo poznajo Android uporabniki. Ko smo že pri Androidu pa velja omeniti še t.i. Proactive Assistant, ki bo znal razbrati vaše navade in van nato, glede na kontekst, ponuditi nekatere aplikacije ali dejanja. Tako bo recimo vaš iPhone vedel, da vsako jutro tečete z glasbo in vam začel odpirati predvajalnik glasbe vsakokrat, ko boste okoli tega časa vtaknili slušalke v vtič na mobitelu. Gotovo boste imeli v nastavitvah možnost, da te stvari izklopite, če se bojite za varnost svojih podatkov, čeprav po trditvah Appla za to ni nobene skrbi saj ti podatki skoraj nikoli ne zapustijo vašega mobitela in ne gredno na noben strežnik. V redkih primerih, ko do tega pride pa je povezava varna in podatki kriptirani.

 

Apple je predstavil novo aplikacijo, ki bo del novega sistema in bo namenjena branju novic. Imenovala se bo News in bo delovala precej podobno kot kakšen Flipboard, pri čemer Apple upa, da bodo novičarski portali in medijske hiše svoje vsebine prilagajale za Applovo aplikacijo. Tukaj se kani zalomiti, če Apple ne bo prinesel dovolj velike skupine uporabnikov, ki bodo dosegli kritično maso v kateri bodo ti medijski portali videli gmotne koristi. Bomo videli kako se bo vse skupaj izšlo.

 

Applovi zemljevidi dobivajo podatke o prometu in podporo za različne načine potovanja (kolo, avtobus, podzemna železnica, avto, peš …). Seveda vam to za enkrat prav nič ne bo koristilo sredi dolenjskih vinskih gričev ali kjerkoli na tej strani Alp, če smo že pri tem.

Wallet je še ena nova aplikacija oz. gre za stari Passbook z novim imenom in boljšo integracijo s sistemom Apple Pay.

iOS za iPad pa dobiva večopravilnost, ki je sila podobna tisti, ki jo je Microsoft predstavil z operacijskim sistemom Windows 8 (predvsem uporabno na tablicah, čeprav deluje tudi na namizju). Po novem bo namreč mogoče aplikacije na zaslonu poganjati vzporedno tako, da si obe aplikaciji delita površino zaslona v razmerju 1:1 (polovica) ali 1:2 (ena tretjina in dve tretjini). Poleg tega ima iPad nov način preklapljanja med aplikacijami, ki zelo spominja na kartice iz Androida 5.0 Lollipop. Gre za dokaj veliko novost, ki bo uporabna predvsem za uporabnike večjih iPadov.

Javna beta za iOS 9 se začne julija z uradnim izidom jeseni, po vsej verjetnosti skupaj z novimi modeli iPhonov.

watchOS 2

Veliko govora in časa je bilo namenjeno Applovi uri in njenem operacijskem sistemu. Kljub temu pa je bilo povedanega dokaj malo.

Po novem dobiva watchOS svoj SDK (software development kit) s katerim bo mogoče graditi prave aplikacije za uro, ki bodo lahko tekle neodvisno od iPhona. Do sedaj je bilo namreč možno aplikacije razvijati zgolj v povezavi s sestrsko aplikacijo na mobitelu, ki je potem v resnici samo razširila svoj uporabniški vmesnik na uro in v resnici sploh ni šlo za pravo aplikacijo. Po novem bo možno programirati prave aplikacije, a je vprašanje koliko se bo dalo v resnici narediti, glede na omejene vire tako z vidika procesorske moči, kot tudi z vidika življenjske dobe baterij za katero vemo, da je na Applovi uri dokaj slaba.

Predstavljenih je bilo še kup malenkosti, ki naredijo tako urin operacijski sistem kot tudi samo uro nekoliko bolj dodelano. Tako ura sedaj deluje dejansko dokončana, medtem ko je s prvo verzijo operacijskega sistema delovala bolj kot polizdelek.

Morda največja novost je t.i. »Time Travel« ali potovanje skozi čas. Ne, H. G. Wells nima nič s tem in v bistvu gre za funkcionalnost, ki smo jo že videli na pameti uri Pebble Time. Time Travel vam omogoča, da na enem mestu dobite informacije o obvestilih in dogodkih iz koledarja in pri tem med njimi potujete kronološko z vrtenjem digitalne krone. Tako imate enostaven pregled nad preteklimi, sednjimi in prihodnjimi dogodki ter obvestili.

Pa še nekaj …

Ponovno smo ugledali na zaslonu predstavitve znane besede, »One more thing …«, ki so postale legendarne v času Steva Jobsa. Apple je, kot so namigovale govorice in pobegle informacije, predstavil lastno storitev za pretočno glasbo oz. glasbo na zahtevo (kot sta Deezer in Google Play Music). Apple upa, da bo njihova storitev ponudila tisto nekaj s čimer se bodo predvsem uporabniki čez lužo odrekli svojim Spotify naročninam in prešli na Apple Music, kot so poimenovali to novo storitev. Za tisto nekaj je Apple položil svoje upe v mešanico radia, glasbe na zahtevo in družabnih omrežij. Apple Music je namreč celota treh delov.

 

Na prvem mestu je seveda glasba na zahtevo, ki deluje povsem tako kot bi od nje pričakovali oz. smo vajeni iz drugih storitev. Dostop do široke knjižnice glasbe, seznami, deljenje z drugimi uporabniki …

Bonus pri tem je živi radio s pravimi napovedovalci, ki sami izbirajo glasbo. Radio (ki je zgolj digitalen in oddaja zgolj preko spleta znotraj Apple Music aplikacije, seveda) bo na voljo v 100 državah in bo oddajal iz teh lokacij: Londona, New Yorka in Los Angelesa (če se ne motim – nimam točnega podatka in pišem po spominu).

Celotna izkušnja pa naj bi bila nadgrajena s strani ustvarjalcev, ki naj bi v posebnem družabnem delu storitve z uporabniki lahko delili ekskluzivne vsebine kot so neobjavljena besedila, posnetki iz zakulisja in podobno. Tu sta dva problema: kako prepričati ustvarjalce, da svoje vsebine s Twitterja preselijo v Apple Music in še, kako prepričati uporabnike, da je Apple Music boljši kanal za to kot so Twitter, Facebook ter Tumblr.

Zanimivo je, da bo v jeseni podprt tudi Android, ki bo dobil Apple Music aplikacijo. Cena bo 9,99 $ za enega uporabnika oz. 14,99 $ za 6 uporabnikov (družine) na mesec. Vse to zna biti zaman, saj se Apple na ta trg podaja zelo pozno in ima zaradi tega zelo malo možnosti, da naredi preboj med velikane kot so Spotify, Amazon, Deezer in Google Play Music.

Povzetek

 

Apple je na WWDC konferenci predstavil novosti v OS X, po novem El Capitan, ki v večini zajemajo optimizacije za delovanje in stabilnost. iOS 9 prav tako prinaša izboljšave v delovanju ter večopravilnost za iPade, medtem ko Applova ura dobiva watchOS 2 in prave aplikacije. Vsi ljubitelji glasbe pa boste lahko preizkusili Applovo novo storitev za glasbo na zahtevo, ki upa, da vas bo prepričala s tem, da vam bo dala občutek povezanosti z ustvarjalci. WWDC 2015, na kratko.

Foto: theverge.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. junij 2015
2542
15. junij 2015
WWDC 2015
iOS