XploR - pametna palica za slepe

Alenka Selčan 5. junij 2015
/PublishingImages/xplor-hero.jpg

Le težko si zamišljamo, kakšno življenje živijo slepi, prikrajšani za lepoto sveta, prikrajšani za nekaj tako samoumevnega, kot je vid. Če medtem ko hodimo po ulici, le za trenutek zapremo oči, lahko podoživimo, s kakšnimi težavami se soočajo slepi. Ko smo brez vizualne informacije, nas ne pestijo le ovire na poti, ki lahko povzročijo padec, temveč tudi nemoč prepoznavanja obrazov, ki nas obdajajo.

 

Nedavno so s svojim prototipom na tegobe slepih opozorili tudi raziskovalci Univerze v Birminghamu. Da bi jim vsaj malce olajšali življenje, so razvili posebno palico XploR, ki ne le, da skrbi za varnejšo pot svojih lastnikov, temveč jim olajša tudi vzpostavljanje socialnih stikov v javnosti.

Palica XploR ima namreč poleg GPS-a, vgrajeno tudi kamero, opremljeno s programsko opremo za prepoznavanje obrazov. Takoj, ko kamera s svojo 270° lečo v radiu desetih metrov zazna nek obraz, ga odprtokodni algoritem računalniškega vida primerja z bazo fotografij. Če se odčitan obraz ujema s portretom v bazi, bo palica prek Bluetootha svoje odkritje nemudoma sporočila posebni kostno-prevodni slušalki, ki pa lastnika palice o imenu zaznane osebe ne bo obvestila zvočno, temveč z vibracijami.

Bazo portretov zaenkrat tvorijo storitve kot sta Gmail in Outlook, v kratkem se naj bi razširila še na Linkedin in druga socialna omrežja. Lastnik palice XploR lahko svoje prijatelje in znance tudi sam fotografira in shranjuje v bazo, tako da ga bo palica obvestila vsakič, ko se bo kdo od njih pojavil v njihovi bližini.

Projekt, ki je zaenkrat še v razvojni fazi, je vsekakor vreden pohvale in nedvomno bi takšna palica polepšala življenje marsikomu, ki v množici ljudi ne zmore prepoznati svojih prijateljev. Pa vendar se poraja vprašanje, če ne bi takšne funkcije povsem zadovoljivo, nemara še bolj diskretno, opravljala očala nadgrajene resničnosti, ko bi se ta ponašala še z informacijo o ovirah na terenu. Kakorkoli že, pozdravljamo nov pripomoček in razvoj pametne tehnologije, ki tudi slepim prinaša svetlejšo prihodnost.

Vir: bcu.ac.uk

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. junij 2015
2537
9. junij 2015
XploR - pametna palica za slepe
Android, iOS, Windows Phone 8