Z droni letimo v nebo

Alenka Selčan 11. september 2014
/PublishingImages/z-droni-letimo-v-nebo-hero.jpg

Štiristo let pred našim štetjem je na jugu današnje Italije pitagorejec Arhit izumil prvo mehansko ptico - goloba, ki naj bi s pomočjo pare preletel kar dvesto metrov. Stoletja zatišja tovrstnih dosežkov, če izvzamemo Da Vincijeve poskuse, niso utišala tistega prastarega Ikarjevega hrepenenja po letenju.

Resda smo nebo osvojili že pred več kot sto leti, a še vedno si želimo biti več kot zgolj potniki na letalu. Tako kot obljubljajo vizije prihodnosti v znanstvenofantastični literaturi, kjer promet praviloma teče po zraku, čakamo na trenutek, ko bomo krmilo letečega osebnega vozila vzeli v svoje roke in se po zraku popeljali vsaj do trgovine. In kot se za zlato tehnološko dobo spodobi, tudi to postaja vse bolj uresničljivo.

 

Medtem ko Nizozemec Nico Nijenhuis s svojim projektom Robirds v tretjem tisočletju nadaljuje z raziskovanjem skrivnost zamaha kril v Arhitovi maniri, se ljubitelji kvadkopterjev in drugih dronov zavzeto ukvarjajo s tem, kako bi posameznika (in ne le pice) popeljali na krajšo vožnjo po zraku.

Že maja smo se čudili novici podjetja Aerofex, ki je s svojim prototipom Aero-X obljubilo demokratizacijo letenja vsem, ki bi se radi že leta 2017 popeljali na izlet po zraku v dvoje. Aero-X naj bi približno tri metre nad zemljo vozil s hitrostjo do 72 km/h.

 

Tudi Malloy Aeronautics želijo poleteti v prihodnost. Na Kickstarterju so že uspešno zaključili z zbiranjem sredstev za svoj projekt.

 

Ker je Hoverbike ali lebdeče motorno kolo precej drag in zahteven projekt, so se odločili, da bodo zagonski denar zbrali s tretjino njegove končne velikosti. S kvadkopterjem, ki so ga poimenovali Drone 3, jim je že pred koncem kampanje uspelo zbrati 70.000 €. Drone 3 je na testno vožnjo popeljal Buster, nadvse čeden robot, natisnjen s 3D-tiskalnikom, ki ima namesto obraza kamero GoPro.

In kaj čaka neučakance, ki si bodo v pričakovanju letečega motorja v znak podpore omislili njegovo 'mini-me' različico? Najprej seveda neskončno hvalisanje pred prijatelji o tem, kako so pripomogli k uresničevanju prihodnosti. Ponosno bodo lahko zrli v nebo in z olajšano denarnico že novembra opazovali, kako najlepši med droni leti po nebu s hitrostjo 20 m/s in prenaša do 4,7 kilogramov težek tovor (nemara spet pico in nekaj piv?). Tisti, ki se jim tudi to ne zdi dovolj impresivno, si bodo za pest cekinov več natisnili še klona robota Busterja. Saj res, le kaj bilo leteče vozilo brez pilota, pa četudi zaenkrat zgolj robotskega.

Vir fotografij: hover-bike.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. september 2014
2202
15. september 2014
Z droni letimo v nebo
Android, iOS, Windows Phone 8