Z igro do čistih zob

/PublishingImages/z-igro-do-cistih-zob-hero.jpg

Skrb za zobe zahteva precej dela in nikakor ne sodi med zabavna opravila, zato je otroke včasih težko navdušiti.

Čeprav smo lahko vesten vzor je pri vzpodbujanju umivanja in pri učenju pravilnega ščetkanja, je fino imeti pomoč. Zabavno učenje obljubljajo povezane zobne ščetke, ki za vzpodbudo vključujejo igre, v pomoč so lahko tudi aplikacije, seveda pa ne gre pozabiti na knjige in zgodbe.

Povezana zobna ščetka

Povezane zobne ščetke omogočajo nadzor nad umivanjem zob in spremljajo kje, kako močno in kako dolgo si umivate zobe ter nudijo povratne informacije o ustni higieni. Ena najbolj znanih tovrstnih zobnih ščetk namenjenih otrokom je Kolibree, ki med drugim otroke k pravilnemu umivanju zob vzpodbuja tudi z igrami, v katerih so uspešni, če ščetkajo povsod in dovolj dolgo.

 

Aplikacije

Vzpodbuda so lahko tudi aplikacije, kot na primer Brusheez, Toothsaver ali Brush DJ. V Brusheez umivanje zob spremlja dvominutna pesem o umivanju zob, otroci pa lahko lik, ki si umiva zobe, uredijo po svojih željah. V Toothsaverju umivanje zob spremljajo navodila za umivanje, ki naj bi jim otroci sledili, medtem ko je Brush DJ primeren za nekoliko starejše, manjšim otrokom pa je precej dolgočasna. Aplikacija je razvil zobozdravnik in nudi obilico uporabnih informacij o umivanju zob, možnost nastavitve opomnikov za nakup nove zobne ščetke, obisk zobozdravnika, itd., a za samo ščetkanje v osnovi le izbere glasbo iz seznama predvajanja in jo predvaja 2 minuti, kolikor naj bi trajalo umivanje zob.

 

Obiskati je treba vse zobe

Knjig o umivanju zob je ogromno, zato tokrat o dandanes prevečkrat prezrtem radiu. Na 1. programu Radia Slovenija je vsak večer oddaja Lahko noč, otroci, ki je bogat vir pravljic iz domače in svetovne literature. Med brskanjem smo slučajno naleteli tudi na zgodbo Skrivnost zobne ščetke, ki je pri malčici naletela na dober odziv, saj je za nekaj časa sprejela nauk, da je z zobno ščetko treba obiskati in pozdraviti prav vse zobe. Pravljice iz oddaje Lahko noč, otroci so na voljo tudi kot podcast.

 

Povezane zobne ščetke omogočajo učinkovito učenje pravilnega umivanja zob in pravilno skrb za zobe, staršem in zobozdravnikom pa nudijo vpogled v vsakodnevno skrb. A moramo se zavedati, da z vsako povezano napravo delimo tudi veliko podatkov, ki so lahko izredno dragoceni, saj jih je z zbiranjem in obdelovanjem mogoče uporabiti za priporočila ali različne raziskave.

Aplikacije v primerjavi z igrami in povezanimi zobnimi ščetkami delujejo nekoliko zastarelo, med umivanjem pa so lahko celo moteče, saj otroci ne razumejo angleških pesmi in navodil in jim torej ne sledijo, namesto tega pa hitro pridejo na idejo raziskovanja aplikacije in opustijo ščetkanje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. marec 2016
2915
29. marec 2016
Z igro do čistih zob