Zakaj Fairphone?

Alenka Selčan 29. maj 2014
/PublishingImages/fairphone-hero.jpg

V krasnem, novem svetu neštetih tehnoloških dobrin se le redko vprašamo, kako nastajajo vse pametnejši izdelki, ki nam lepšajo vsakdan. A občasno se zgodi, da sožitje z našo najnovejšo tablico ali mobitelom premoti peticija, ki nas opomni na kruto resničnost in izvorni greh, ki zaznamuje vsak, nam tako ljub pripomoček.

Na svoji pametni napravi hitro odmaknemo oči od posnetkov otrok na e-smetiščih, ki tako kot rudarji v Kongu v izredno neprijaznih pogojih iščejo nepogrešljive rudnine za proizvodnjo elektronskih naprav.

Le malo se jih v tehtanju med tujo krivico in novo hi-tech dobrino odloči za odrekanje v prid pravičnejšemu svetu. Slehernik se tolaži, da je s tovrstnimi grehi vendarle okužen ves svet, odpoved super kul napravi pa je zgolj tih protest, ki ga ne bo zaznal nihče drug kot on sam.

 

Mar je za človeka, ki ima ne le glavo, ampak tudi srce na pravem mestu, res neizogibno, da podleže tovrstnemu cinizmu? Mu res ne preostane drugega, kot da se spremeni v daljnega sorodnika Amišev in se odreče socialnem mreženju, neformalnemu izobraževanju ter drugim radostim tretjega tisočletja, ki jih omogoča pametna tehnologija?

Amsterdamski podjetniki s socialnim čutom verjamejo, da obstaja tudi vmesna pot in zato ustvarjajo projekte, ki v ospredje ne postavljajo zgolj zaslužka, temveč se zavzemajo za pravično in okolju prijaznejšo proizvodnjo pametnih naprav.

Že leta 2010 so začeli z ozaveščanjem o konfliktih in vojnah, ki nastajajo v Kongu zaradi proizvodnje koltana, lani pa so naredili Fairphone.

 

Prvi pravični pametni mobitel je v okviru istoimenske akcije v hipu zbral kar 5.000 prednaročil, danes pa je ta številka že podvojena. Svoje presenečenje nad številnim odzivom je izrazil tudi oče projekta, Bas van Abel, ki je v svojem predavanju na TedTalk razložil temeljni vzgib za pravični mobitel. Pa je sploh mogoče narediti napravo, ki je ne bi spremljal nemi krik okolja in nesrečnih delavcev v proizvodnji, ki nenazadnje znova poteka na Kitajskem?

Na takšna vprašanja pri Fairphonu odgovarjajo brez zadržkov. Pravijo, da so proizvodnjo namenoma preselili na Kitajsko, saj hočejo biti vzgled vsem drugim proizvajalcem, ki še niso socialno odgovorni. Fairphone sodeluje z lokalno organizacijo TAOS, ki nadzoruje kakovost delavskih pogojev in delavcem zagotavlja dostojno minimalno plačilo, omejeno število delovnih ur, vsaj en prost dan na teden, malico ter podobne pravice.

 

Transparentnost poslovanja je eno temeljnih vodil Fairphona. Če nas zanima, zakaj ima mobitel takšno ceno, si lahko pogledamo preglednico na njihovi spletni strani. Preprosto lahko preverimo, od kod prihajajo njegove komponente ter materiali, iz katerih je sestavljen.

V skrbi za okolje so se proizvajalci Fairphona povezali z organizacijo Closing the Loop in vse prihodnje lastnike nagovarjajo, naj svojo prejšnjo napravo namesto v smeti zavržejo tako, da bo njene dele mogoče znova uporabiti. Obljubljajo, da bo tudi posamične dele Fairphona mogoče preprosto in varno zamenjati.

Če tudi vi želite postati tisti del družbe, ki stremi k pravičnejšim odnosom v zdravem okolju, sledite njihovemu blogu in razmislite, kako bi bilo imeti povsem kakovosten pametni mobitel, ob katerem vas ne bi črvičila slaba vest. Res, da smo zamudili že drugi val pravičnih mobitelov, ki zaradi specifike proizvodnje ne naplavlja tako pogosto, kot je navajen povprečno razvajen kupec, še vedno pa je čas, da ulovimo tretjega, saj so nedavno znova začeli z zbiranjem naročil.

Vir: fairphone.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. maj 2014
2056
6. junij 2014
Zakaj Fairphone?
Android